Flipchart jako efektivní prezentační pomůcka

Flipchart dnes neodmyslitelně patří ke každému firemnímu meetingu, brainstormingu, školení a konferenci. Jedná se o vizuální pomůcku, která zvýší pozornost, zrychlí komunikaci s publikem a pomáhá s lepším pochopením sdělovaného obsahu. Tento nástroj zpravidla zahrnuje univerzální mechanismus - podložku pro přichycení bloku a odkládací poličku na popisovače, případě stírací hadřík. Rozměr tabule je zhruba 70 × 100 centimetrů a nohy nebo stojan je výškově nastavitelný. Maximální výška je rozdílná model od modelu. Při výběru tabule se zamyslete nad tím, zda ji budete potřebovat přemísťovat, zda budete potřebovat čas od času využít větší psací plochu, zda při prezentacích potřebujete dokumenty nebo vizuální materiály na tabuli připevnit pomocí magnetů. Případně zda budete tento nástroj využívat také jako popisovací tabuli. Na základě vašich požadavků si můžete vybrat z následujících modelů.

Magnetický nebo nemagnetický povrch

Vždy je lepší vybrat tabuli s magnetickým povrchem. Nikdy totiž nevíte, kdy ji využijete. Vzhledem k minimálnímu rozdílu u pořizovacích cen je jistě lepší sáhnout po magnetické variantě. Nabídka magnetických flipchartů je bohatší než u klasických variant.

Flipcharty s výsuvnými rameny

Ne každý model je touto funkcí vybaven, protože se až tak často nepoužívá. Výsuvná ramena využijete v momentě, kdy popíšete celý list papíru a potřebujete použít další list nebo popisovací plochu tabule. Použitý list stačí odtrhnout a připevnit na rameno. Ramena většinou můžete vysunout na pravé i levé straně. Posluchači tak budou mít na očích vše důležité, co jim chcete sdělit.

Pojízdná nebo stojací varianta

Pokud víte, že budete flipchart využívat v různých místnostech, je vhodné zvolit model s mobilní základnou. Základna může být osazena až 5 kolečky s aretací, takže jej při přesunu nemusíte skládat a opětovně sestavovat. Mobilní tabule disponují kovovým stojanem, který je doplněn kolečky. Stacionární stativy mají obvykle 3 až 4 nohy, jež se schází v jednom bodě. Tabule je obvykle připevněna ke dvěma nohám a zbylé fungují jako opora.