Náhlá bolest kostrče? Vyzkoušejte pět jednoduchých cviků

Náhlá bolest kostrče? Vyzkoušejte pět jednoduchých cviků

Kostrč je exponovaná část kostry, která je denně namáhána. Bolí vás při sezení nebo pociťujete bolest při vstávání z kancelářské židle? Pak to může být právě tato malá kost v dolní části zad, která bolí. Stejně tak existuje mnoho věcí, které mohou způsobovat bolest kostrče a kterým lze předcházet. Zde je několik návrhů na lepší ergonomii kanceláře a tipů na protahovací cviky.

Kde se nachází kostrč a jaká je její funkce?

Kostrč je malá kost, která se nachází na konci páteře pod křížovou kostí. Obecně se má za to, že nemá žádnou funkci, ale není to pravda. Na kostrč se upíná několik našich svalů, vazů a šlach nacházejících se v kyčelním a pánevním dnu.

Žena sedí v kanceláři u počítače

Příznaky, na které je třeba dávat pozor

Bolest kostrče se nejčastěji objevuje při pohybu a námaze, například když si sednete nebo vstanete. I při chůzi nebo běhu můžete pociťovat bolest v oblasti kolem kostrče. Může být intenzivní, silná, palčivá nebo tupá.

Ve snaze ulevit si od bolesti snadno skončíte v nepřirozených polohách sezení, které následně ovlivňují vaše záda a způsobují problémy i s nimi. Nepříjemné pocity můžete pociťovat také při chození na toaletu, protože kostrč se nachází těsně nad konečníkem. Pro některé může být obtížné dlouho stát.

Možné příčiny bolesti kostrče

Pád na hýždě
Problémy obvykle vznikají po úrazu nebo zranění, například bolest v oblasti kostrče po pádu na ledě nebo na schodech. Pokud jste si narazili kostrč, může bolest začít okamžitě nebo dlouho po nehodě, dokonce i několik let.


Špatné držení těla
Nesprávná poloha při sezení nepřirozeně zatěžuje obratle a klouby zad, což může vést k bolesti kostrče. Souvislost mezi bolestí a držením těla nemusí být zřejmá, může se například objevit mnohem později. Proto může být vnímáno, jako by se bolest objevila bezdůvodně.


Dlouhodobé sezení
Statická a sedavá práce přetěžuje kostrč a její vazy, což se může projevit bolestí kostrče a dolní části zad. Příčinou může být také výběr židle a nedostatečná ergonomie pracoviště.


Nedostatečná fyzická aktivita
Nerovnoměrná zátěž a napětí vedou k horší funkci zádových kloubů - a oslabená záda jsou náchylnější ke zranění. Pokud vás bolí kostrč, může to být způsobeno sníženou pohyblivostí zad a lze tomu snadno čelit zvýšenou fyzickou aktivitou.

 

Zvedejte břemena správně

Změny v kanceláři, které mohou pomoci

Většina lidí ví, že dlouhodobé sezení je škodlivé, ale důvod, proč byste se mu měli vyhnout, není vždy tak zřejmý. Proto je snadné nakonec sedět u stolu, a to často po dlouhou dobu. Poznali jste sami sebe? Pak zkuste toto:

  1. Vyměňte si kancelářskou židli
  2. Používejte polohovací psací stůl
  3. Chvíli se procházejte na chodícím pásu
  4. Přejděte na aktivní sezení

Obzvláště pro kancelářské zaměstnance, kteří po velkou část pracovního dne namáhají kostrč, je důležité čas od času změnit pracovní polohu. Pohyb změkčuje svaly a klouby těla. Výměna kancelářské židle za balanční míč, sedlovou židli nebo chodící pás vám poskytne dostatek pohybu při práci. Aktivní sezení také zlepšuje držení těla, což snižuje riziko bolesti dolní části zad.

 

Pokud pociťujete bolest při sezení, měli byste zvážit výměnu židle. Ujistěte se, že máte vhodnou kancelářskou židli, která je šetrná k vaší kostrči - to je důležité zejména při práci z domova. Měkký sedák, bederní opěrka a nastavitelná hloubka sedáku jsou tři vlastnosti, na které byste si měli dát pozor, když potřebujete modernizovat svou kancelářskou židli.

Průvodce výběrem kancelářské židle

Muž v kanceláři na chodícím pásu
Vždy pracujte v poloze, která je šetrná k vašemu tělu, ať už sedíte, nebo stojíte u výškově nastavitelného stolu.

Cvičení, která zmírňují bolest kostrče

Kromě ergonomického pracoviště může být strečink přesně to, co vaše tělo potřebuje. Zvýšením pohyblivosti a snížením zátěže kostrče docílíte toho, že bolest postupně zmizí. Vyzkoušejte níže uvedené cviky! Vydržte 30-60 sekund a opakujte s opačnou polovinou těla.

  1. Lehněte si na záda. Pokrčte pravou nohu a nechte ji přepadnout přes levou tak, aby se pravé koleno téměř dotýkalo podlahy na opačné straně. Natáhněte ruce do stran. Otočte hlavu doprava. Vydržte 30-60 sekund a opakujte na opačnou stranu. Cvik trénuje pohyblivost zad, což pomáhá odlehčit kostrči při chůzi nebo běhu.

  2. Lehněte si na záda s pokrčenými koleny a chodidly na podlaze. Levou dolní končetinu položte na pravé stehno. Cítíte, jak se vaše hýždě protahují? Pokud se chcete protáhnout intenzivněji, uchopte zadní část pravé nohy a jemně ji přitáhněte k sobě. Vydržte 30-60 sekund a opakujte s opačnou stranou. Cvičení snižuje napětí v hýžďových svalech, které se upínají na kostrč. Je to jeden z našich největších svalů; Jeho správným protažením se tělo stane pružnějším a obratlům se uleví.

  3. Lehněte si na záda a pokrčte nohy. Chodidla dejte k sobě a kolena nechte spadnout do stran. Přitáhněte chodidla k hýždím co nejblíže k tělu. Kolena nemusí klesnout až k zemi, ale pokud možno co nejvíce. Vydržte 30-60 sekund. Cvičení změkčuje boky i třísla, čímž ulevuje kostrči.

  4. Začněte ve stoji s nohama mírně od sebe. Dřepněte si a dbejte na to, aby váš zadek klesal co nejvíce k patám. Pomocí horních končetin tlačte kolena mírně ven. Vydržte 30-60 sekund. Cvik je vhodný pro snížení napětí v pánevním dnu a bolesti v okolí kostrče.

  5. Lehněte si rovně na záda. Zvedněte levou nohu s pokrčeným kolenem směrem k hrudnímu koši a lehce tlačte k tělu, dokud neucítíte protažení svalů. Vydržte 30-60 sekund a opakujte s opačnou nohou.

Protahujte se každý den, abyste si dlouhodobě vybudovali pohyblivost a sílu v těle. Cvičení provádějte sami nebo z něj udělejte společnou aktivitu v kanceláři.

Tipy na další cvičení

Lidé v kanceláři debatují

Shrnutí

Bolest kostrče může být způsobena několika různými faktory, jako jsou pády, špatné držení těla a nedostatečná aktivita. Zavedením ergonomických změn v kanceláři a pravidelným prováděním protahovacích cviků je však možné se bolesti při sezení nebo vstávání zbavit i jí předcházet. V případě závažných potíží byste měli vždy vyhledat odbornou péči.

Hledáte ergonomická řešení pro kancelář? Obraťte se na nás. Ve společnosti AJ Produkty vám rádi pomůžeme se vším od konkrétních výrobků až po kompletní návrh interiéru.

Kontaktujte nás

Časté dotazy

Pokud je bolest velmi silná, nezlepší se svépomocí nebo trvá několik týdnů, aniž by se zlepšila.
Ano, může to být dokonce prospěšné, protože cvičení a specifické protahovací cviky mohou přispět ke zmírnění bolesti. Vyhněte se cvičení, které způsobuje větší bolest.
Může se značně lišit. Někdy bolest odezní již po několika dnech, ale v některých případech může trvat několik týdnů nebo měsíců, než bolest odezní.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...