Lidé ve skladu se společně protahují

Krátké cvičení během dne podpoří zdravější životní styl

Zařazením krátké přestávky na strečink během pracovního dne okamžitě dosáhnete zdravějšího životního stylu. Ať už máte sedavé, nebo fyzicky náročné zaměstnání, tělu prospěje aktivní přestávka a protažení svalů. Vyzkoušejte se svými spolupracovníky tyto cviky na protažení od ramen až po nohy. Společně se můžete v práci cítit ještě lépe.

Předcházejte zraněním z přetížení

Je důležité provádět v práci drobná cvičení, bez ohledu na to, jak lákavý se může zdát gauč v odpočívárně. Práce, která vyžaduje zvedání těžkých břemen a hodně chůze a stání, často vede k únavě nohou a bolestem zad. Dlouhé dny v kanceláři tělo také vyčerpávají. Každodenní kancelářské protažení s kolegy v práci je zábavný způsob, jak čelit zraněním způsobeným sedavým zaměstnáním.

Léky proti bolesti a energeticky náročná zdřímnutí se mohou zdát jako snadná řešení, ale jsou pouze dočasná. Provádění plánovaných protahovacích cvičení nebo jiných aktivit, které udržují krevní oběh a změkčují svaly a klouby, je lepší medicínou. Kromě toho, že snížíte riziko trvalého poškození, získáte navíc energii a lepší náladu.

Co se skrývá pod pojmem ergonomie?
 

Posilujte se navzájem

Naplánujte si společné protahovací lekce po dohodě se svými spolupracovníky. Udělejte z toho zábavnou aktivitu, které se mohou zúčastnit všichni v práci, pokud chtějí. Může to vést k posílení pracovních vztahů a lepší týmové spolupráci. Navíc si můžete navzájem připomínat - společně můžete dosáhnout mnohem více!
 

Strečinková cvičení pro aktivní odpočinek

Provádějte cvičení, která vyhovují vám i vašim kolegům. Mějte na paměti, že každé tělo je jiné. Netlačte na sebe příliš. Protahování by nemělo bolet. Po určité době cvičení budou vaše svaly pružnější. Pokud máte nějaké zranění nebo bolesti, poraďte se s lékařem, než začnete s každodenním protahováním.

 

Ramena: Protažení ramen
  1. Postavte se s nohama na šířku boků. To je důležité pro stabilní a rovný postoj v zádech.
  2. Natáhněte paže před tělo ve výšce ramen. Dlaně by měly být nakloněny k sobě.
  3. Jednu ruku pomalu stáhněte dozadu tak, že otevřete prostor před sebou. Měli byste cítit, jak jsou vaše lopatky přitisknuté k sobě. Vyvarujte se napínání ramen; měli byste být uvolnění.
  4. Vraťte paži zpět před tělo a nechte ruce, aby se setkaly. Zakulaťte záda a oddělte lopatky.
  5. Opakujte.
  6. Snažte se správně protáhnout oběma směry.

Záda: Protažení zad
  1. Postavte se s nohama na šířku boků.
  2. Sepněte ruce nad hlavou.
  3. Rovným pohybem ohněte horní část těla do strany. Paže a horní část těla nejprve ohněte doprava. Poté se kyčle ohnou doleva, zatímco pravé koleno se mírně ohne dopředu. Poté pokrčte paže a horní část těla doleva. Poté se kyčle ohnou doprava, zatímco levé koleno se ohne dopředu.
  4. Opakujte.

Kyčle: Protažení ohýbačů kyčlí
  1. Postavte se s chodidly blízko u sebe. Udělejte velký krok vzad levou nohou a klesněte dolů. Nedovolte, aby se koleno dotklo země.
  2. Pravou nohu nechte pokrčenou v úhlu 90 stupňů. Protahujte kyčelní kloub. Ve vnější poloze setrvejte 5-10 hlubokých nádechů.
  3. Opakujte s druhou nohou.

Stehno: Protažení stehen
  1. Začněte tím, že se postavíte na kolena. Jednu nohu dejte před tělo v úhlu 90 stupňů.
  2. Natočte horní část těla a uchopte zadní nohu. Zvedněte ji směrem k sobě.
  3. Přeneste váhu na nohu, která je v úhlu 90 stupňů, tak, abyste cítili protažení stehenních svalů nohy, jejíž chodidlo držíte. Pokud necítíte rozdíl, předkloňte se více.
  4. Ve vnější poloze setrvejte 5-10 hlubokých nádechů.
  5. Opakujte s druhou nohou.


Mýty o cvičení

 

Časté dotazy

Protahování udržuje svaly pružné, podporuje pohyblivost a zabraňuje ztuhnutí šlach a kloubů.
Je důležité, abyste svaly nepřetěžovali. Věnujte pozornost tomu, jak se vaše tělo cítí, a netlačte příliš na pilu.
Je dobré, když je vaše tělo před začátkem zahřáté. Svaly mohou být napjaté, ale neměly by bolet; pokud ano, protahujete se příliš
Protahování zvyšuje pohyblivost a snižuje riziko zranění při fyzické aktivitě.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...