Žena v kanceláři stojí u výškově nastavitelného stolu

Cvičte u psacího stolu

Střídáte u svého výškově nastavitelného stolu obvykle pracovní polohu a pracujete také vestoje? Gratulujeme! Když se rozhodnete pracovat vestoje, aktivujete své svaly, zlepšujete držení těla, trénujete rovnováhu a zvyšujete krevní oběh, což je dobré pro mozek i tělo. Příliš dlouhé sezení může způsobit problémy se zády, ale přestávkové cvičení s několika jednoduchými pohyby každý den vás může posílit. Aktivujte své tělo pomocí cvičení ve stoje u pracovního stolu. Trocha pohybové aktivity každý den je pro vaše zdraví prospěšná.

Udělejte si z kancelářského cvičení dobrý zvyk

Díky jednoduchým pohybům, které můžete provádět, aniž byste opustili svůj pracovní stůl, je snazší si každý den udělat přestávku. Následující jednoduché cviky se mohou zdát jako bezvýznamný trénink, ale faktem je, že přinášejí mnoho dobrého. Dlouhodobé sezení ve stejné poloze našemu tělu neprospívá, proto je důležité nečinnost přerušit malým cvičením u kancelářského stolu. Přečtěte si více o zdravotních aspektech, díky nimž se v kanceláři cítíme dobře!


Tři cviky, které můžete provádět u pracovního stolu

Cvičení 1: Postavte se na jednu nohu
Když stojíte u svého výškově nastavitelného stolu, můžete vyzkoušet svou rovnováhu tím, že se postavíte na jednu nohu. Zvedněte jednu nohu a nechte nárt druhé nohy spočinout na zadní straně druhého kolena. Při tomto cvičení pracujete lýtkovými svaly, což zlepšuje krevní oběh a tok kyslíku do mozku, a zároveň používáte břišní svaly k udržení rovnováhy. Zvykněte si stát vždy na jedné noze, když provádíte určité každodenní úkony - například při vyřizování e-mailů nebo telefonování. Stůjte tak dlouho, jak je vám to příjemné, a pak nohy vyměňte.


Cvičení 2: Stůjte na špičkách nohou
Dalším způsobem, jak trénovat u pracovního stolu a optimalizovat stání, je stoupnout si na špičky. Tím probudíte lýtkové svaly a správně rozproudíte krevní oběh. Začněte tím, že se opřete o desku stolu. Poté proveďte 10 až 20 zvednutí na špičky a přitom pokračujte v práci jako obvykle. Stůjte na špičkách asi pět vteřin, pak pomalu a kontrolovaně spouštějte paty, krátce si odpočiňte a opakujte cvičení.


Cvičení 3: Houpejte nohama
Cítíte se ztuhlí v bedrech? Kývání nohou dopředu a dozadu jako kyvadlo je skvělý způsob, jak aktivovat ztuhlé boky - známka toho, že jste příliš dlouho seděli v klidu. Kývejte jednou nohou dopředu nebo do strany 10 až 20krát a pak přejděte na druhou nohu. Kromě toho, že toto cvičení působí proti ztuhlosti, pomáhá také dodat tělu trochu nové energie.



K čemu slouží rohože a podložky na stání?
Žena stojí na kulaté pracovní podložce u výškově nastavitelného stolu a píše na notebooku.
Protiúnavová podložka SPOT
1 835 Kč
Kancelář s výškově nastavitelnými stoly.
Psací stůl MODULUS
8 815 Kč

Jak správně stát u výškově nastavitelného stolu

  1. Přemýšlejte o tom, že stojíte rovně se stejnou vahou na obou nohách. Představte si, že někdo táhne nit podél vašeho krku směrem ke stropu.

  2. Vaše předloktí by se měla opírat o stůl a ramena by měla být uvolněná.

  3. Zkontrolujte si stůl tak, aby klávesnice a myš byly blízko vašeho těla. Tímto způsobem získáte ergonomickou pracovní polohu a snížíte zátěž krku, ramen a paží.

Přečtěte si naše tipy, jak se vyhnout dlouhodobému sezení!

Časté dotazy

Jednou z nejčastějších příčin potíží souvisejících s prací, s výjimkou úrazů, je dlouhodobé sezení. Pravidelné cvičení o přestávkách má pozitivní vliv na zdraví.
Nejdůležitější je variabilita. Střídejte během dne několikrát stání a sezení.
Podle Agentury pro veřejné zdraví byste si měli každou půlhodinu udělat krátkou přestávku na pohyb.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...