Zahradní nábytek je základem pro balkonové posezení v práci

Zahradní nábytek je základem pro balkonové posezení v práci

V žádné kancelářské budově by neměly chybět relaxační zóny s křesly, pohovkami či houpacími sítěmi. Ale co když je venku příjemné počasí a zaměstnanci by nejraději odpočívali na čerstvém vzduchu?

Řešením může být vybavená terasa. Máte-li tedy možnost využívat terasu či balkon, neváhejte. Stačí ji zařídit nábytkem určeným pro venkovní použití.

Začít můžete parkovými lavičkami

Výhodou je umístění terasy hned vedle kuchyňky nebo relaxační zóny. Každý si tak může kávu či limonádu vypít na čerstvém vzduchu a vystavit se slunečním paprskům, nebo naopak využít příjemného stínu. Nepoužívejte ale pro sezení na terase klasické kancelářské židle a stoly: ty nebývají připravené na horší povětrnostní podmínky, déšť a změnu teplot. Místo toho vsaďte na zahradní nábytek.


Rozměrnou terasu mohou lemovat parkové lavičky střídané s květináči. Právě lavičky umožňují zvolení libovolné polohy, třeba i vleže. Při výběru se zaměřte na kvalitu lavičky a její odolnost vůči počasí.

Skládací židle se budou hodit

Kombinujte různé velikosti stolů se zahradními židlemi tak, aby si skupinky zaměstnanců mohly vybrat místo, které jim bude nejvíce vyhovovat. Do rohu terasy připravte několik skládacích židlí, které se využijí v případě hojnější účasti.


Co se týče materiálu, nejprve si ujasněte, kdo se o nábytek bude starat. Pokud není moc prostoru na jeho údržbu, vyhněte se přírodním materiálům, jako je dřevo nebo ratan. Ty vyžadují pravidelnou péči.


Židle a stoly z plastu či z kombinace plastu a hliníku jsou naopak téměř bezúdržbové. A pokud byste si představovali elegantnější variantu, sáhněte po umělém ratanu. Celý prostor terasy můžete ozvláštnit kombinací klasických zahradních sestav a vyšších stolů s barovými židlemi.

Ochrana před sluncem je nezbytná

Nezapomeňte ani na dostatečné stínění. Klasikou jsou slunečníky, které ale musí být pečlivě a bezpečně ukotvené a je třeba je při silnějším větru složit. Podobně jako markýzu, která se může stát další alternativou.