Ziskovost jako bonus, když průmysl investuje do ergonomie

Ziskovost jako bonus, když průmysl investuje do ergonomie

"Dobře promyšlené pracovní prostředí může být klíčem k efektivitě a ziskovosti průmyslových podniků", říká Peter Gunnarsson, manažer průmyslové sekce ve společnosti AJ Produkty. Zlepšení ergonomie se podle něj vyplatí díky motivovaným a zdravým zaměstnancům, kteří podávají lepší výkony.

Představte si pracovníka v průmyslu, který si nastaví výšku pracovního stolu, aby ho nebolela záda, nasadí si chrániče sluchu, aby se vyhnul hluku, a nakonec si upraví osvětlení podle svého aktuálního úkolu.

Tento jednoduchý scénář se denně odehrává ve Švédsku a ilustruje důležitou součást pracovního života. Aby člověk mohl svou práci vykonávat co nejlépe, potřebuje pohodlné a ergonomické pracoviště.

 

Peter Gunnarsson
Nůžkový paletový vozík
11 725 Kč

Peter Gunnarsson, manažer divize průmyslu ve společnosti AJ Produkty, poznamenává, že mnozí pracovníci v průmyslu si to uvědomují a považují tuto problematiku za důležitou sami o sobě. Méně z nich si však plně uvědomuje, jak blahobyt zaměstnanců skutečně ovlivňuje finance společnosti.

"Hodně se mluví o ergonomii, ale už ne tolik o jejím přímém dopadu na výsledky firmy nebo o tom, co lze udělat pro zlepšení pracovního prostředí. Mít pracoviště, kde jsou zaměstnanci spokojení a cítí se dobře, je důležité i pro prosperitu firmy," říká.

 
Co je to ergonomie? 

 

Zároveň zdůrazňuje, že dobře navržené pracoviště může nejen snížit náklady, ale také zvýšit příjmy. V neposlední řadě proto, že usnadňuje práci a snižuje riziko chyb:

"Pokud si dokážete udržet spokojené a zkušené zaměstnance, budete efektivnější. Dodávání vysoce kvalitních výrobků se stane jednodušší a sníží se chybovost ve výrobě."

Podle švédské průmyslové organizace Industriarbetsgivarna se očekává, že přechod na zelenou energii vytvoří v nadcházejících letech dalších 50 000 pracovních míst v průmyslu. To znamená, že stále více lidí bude ovlivněno tím, jak jsou jejich pracoviště koncipována.

 

Například společnost, která pracuje s vozíky a regálovými systémy, potřebuje uspořádat svůj prostor a vybavení tak, aby usnadnila práci a snížila přetížení. Pečlivé plánování prostoru může zároveň minimalizovat docházkové vzdálenosti a zvýšit efektivitu.

"Lepší ergonomie je dlouhodobý závazek a nemusíte udělat vše najednou, ale můžete se zlepšovat krok za krokem. Investice do dobrého pracovního prostředí je investicí do úspěchu firmy", říká Peter Gunnarsson.

 

Tři tipy pro lepší ergonomii

1. Vyhledejte odborníky a zapojte zaměstnance:
Najměte si odborníky na firemní zdraví, kteří vám poskytnou pohled na vaše pracoviště zvenčí. Mohou identifikovat problémy a řešení, které vy sami nemusíte vidět. A nezapomeňte požádat o pomoc své zaměstnance, abyste co nejlépe porozuměli jejich každodennímu životu.

3. ...Ale vezměte v úvahu širší souvislosti:
Nezapomeňte, že ergonomie je víc než jen jednotlivé výrobky. Věnujte čas pochopení toho, jak může celé pracovní prostředí včetně designu prostor působit na vytvoření zdravého a zároveň produktivního místa.

Máte zájem o spolupráci?

Vyplňte následující formulář a my se vám během následujících 2 pracovních dnů ozveme.
Typ organizace
Vaše zprávaPřílohy
Kliknutím na tlačítko "Odeslat" souhlasíte s Ochranou osobních údajů.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...