Vyzdobte kancelář správnými barvami

Vyzdobte kancelář správnými barvami

Studie ukazují, že barvy ovlivňují naši náladu i produktivitu. Správnou volbou barvy na stěnu v kanceláři vytvoříte harmonické pracoviště pro sebe i své kolegy. Při výběru barev nábytku, jako jsou kancelářské židle, psací stoly a úložné police, nezapomeňte zvážit celkový vzhled. Vhodně zvolené barvy přispívají k dobrému pracovnímu prostředí a zvyšují pohodu, proto vám poradíme, jaké barevné schéma se na pracoviště nejlépe hodí.
Výškově nastavitelné stoly, ergonomické židle a vhodné osvětlení. Při vytváření dobrého pracovního prostředí je třeba myslet na spoustu věcí, ale nezapomeňte, že stejně důležité jsou i barvy, které působí na naše smysly. Věděli jste například, že červená barva zvyšuje naši produktivitu, ale také stres? A navzdory všeobecnému přesvědčení je křídově bílá barva na stěnách tou nejhorší, protože odráží až 96 % světla, což může být náročné pro oči, a proto nás unavuje a bolí nás z ní hlava. Optimální hodnota odrazivosti se pohybuje mezi 70 a 80 procenty, což má ke křídově bílé barvě poměrně daleko.
Person som tittar in i kameran
-Křiklavě bílé stěny mohou v kanceláři působit chladně a neosobně. Zvolte raději teplé šedé tóny. Hodí se k většině věcí a působí neutrálně a hřejivě, říká Ulrika Sjöö Wiberg, interiérová designérka společnosti AJ Produkty.

Teplé šedé kódy NCS zleva v horní řadě: S2002-Y, S2502-Y, S3502-Y, S4502-Y.
Barvy tón v tónu zleva ve spodní řadě: S2010-G40Y, S 3010-G40Y
Jaké barvy by měly být použity, abyste vytvořili příjemnou kancelář, kde lidé chtějí být?
-Černé pastelové barvy se skvěle hodí k dřevěnému, bílému a černému kancelářskému nábytku. Pokud chcete vytvořit harmonický dojem, doporučujeme pracovat s barvami tón v tónu. Pokud hledáte kontrasty, použijte světlé barvy vedle tmavých.

Tipy pro dobře naplánovanou kancelář

Zvolte správnou barvu pro správné místo

Můžete například kombinovat bílou a béžovou barvu s modrou. Modrá je uklidňující barva, která nás činí soustředěnějšími a kreativnějšími. Fialová barva se dobře hodí i do kancelářského prostředí, protože vyvažuje odpočinek a aktivitu. 

Málokdo si myslí, že barvy a psychologie spolu souvisejí. Barvy však mohou zvýšit hladinu energie v kanceláři a přispět k tomu, že se budeme cítit dobře a budeme produktivnější.

Pravděpodobně jste již slyšeli, že zelená je dobrá. Platí to i v případě interiérového designu. Zelená je relaxační barva a navozuje pocit bezpečí a harmonie. Modrá i zelená jsou barvy s pozitivní energií a jsou dobrou volbou, pokud chcete vyzdobit velký kancelářský prostor. Nebo proč si nevybrat zelenou nebo modrou kancelářskou židli místo černé nebo šedé, jak to dělá většina lidí?

Zelená symbolizuje přírodu, zdraví a ekologické povědomí. Tato barva je vhodná do každé místnosti, velké i malé, protože vytváří rovnováhu a působí osvěžujícím dojmem. Podle feng-šuej představuje zelená barva výživu a pomáhá stabilizovat tělo, a to jak po fyzické, tak po emocionální stránce.

Odvážné barvy stěn nebo barevné detaily

Žlutá barva upoutává naši pozornost a stimuluje a aktivuje mozek. Pokud chcete vytvořit kreativní prostor pro schůzky, žlutá je sázkou na jistotu, ale dejte si pozor na to, abyste tento barevný odstín použili v otevřené kanceláři. Ne každému se bude líbit. Pokud nemáte štěstí, může být zářivá barva na stěnách příliš ostrá, místo aby působila jako krásný barevný pop. Alternativou ke žlutým stěnám mohou být žluté pohlcovače stěn, pohovka nebo tabule, které rozjasní, aniž by převzaly kontrolu.

-Tlusté a výrazné barvy obecně ubírají na ostrosti a vytvářejí drsnější vzhled. Použijte je spíše jako akcentní barvu například na textilu nebo kování, ale vyhněte se stěnám.

Než však ponoříte štětec do barvy nebo nakoupíte nový kancelářský nábytek, je důležité promluvit si se zaměstnanci.

-Výběr barev může ovlivnit vaši společnost a její profil, jaké signály chcete vysílat zaměstnancům a návštěvníkům? Jak chcete být jako firma vnímáni? Při vytváření kancelářského prostředí je dobré pracovat na holistickém přístupu. Vše by mělo být vzájemně propojeno a mělo by mít jednotný motiv, pokud jde o barvy, tvary a materiály," říká Ulrika Sjöö Wiberg.

Časté dotazy

Zelená barva uvolňuje stres a působí uklidňujícím dojmem.
Žlutá je povzbuzující barva, která aktivuje mozek. Je vhodnou barvou například pro zasedací místnosti.
Světlé tóny na stěnách dodávají pocit většího prostoru.
Teplé šedé stěny působí neutrálním a teplým dojmem, který se do kanceláře dobře hodí.
Modrá barva uklidňuje a zvyšuje koncentraci. Proto je modrá vhodná pro pracovní místnosti.