Tipy: Jak maximálně využít potenciál školní jídelny

Tipy: Jak maximálně využít potenciál školní jídelny

Do školní jídelny je důležité vybrat pohodlný nábytek, jako jsou židle a stoly, aby si studenti mohli v klidu vychutnat jídlo. Jakmile je o toto postaráno, dalším úkolem je rozšířit využití jídelny v průběhu celého dne. Ve společnosti AJ Produkty máme bohaté zkušenosti s vytvářením dobrého školního prostředí a zde jsou naše tipy, jak můžete vybavit multifunkční školní jídelnu, abyste maximálně využili její potenciál.

Vytvořit v jídelně klidnou a tichou atmosféru

Musíme se smířit s tím, že ne všichni studenti mají rádi všechny druhy jídla, a proto nemusí vždy dojíst. Není však přijatelné, aby děti a mladí lidé odcházeli z jídelny s pocitem hladu kvůli stresu nebo nepohodlí. Proto je důležité zařídit v jídelně klidnou a příjemnou atmosféru. Měla by připomínat spíše restauraci a méně jídelnu. Zažeňte myšlenky na rychlý příchod a odchod a zkuste si představit útulný salonek, kde byste sami rádi poseděli.
Dva žáci obědvají u podlouhlého stolu se šesti židlemi ve školní jídelně.
Židle AVE
1 712 Kč
Školáci jedí jídlo u kulatého jídelního stolu s 5 židlemi
Stůl PLURAL
8 155 Kč

Zvýšení komfortu pomocí místností v místnosti

V malé skupině se lépe komunikuje, proto se vyhněte dlouhým stolům a zvolte raději menší. Kulaté stoly jsou obzvláště inkluzivní, což posiluje pocit pospolitosti a přispívá k pohodlí. Vyberte si pohodlné židle. Vysoké stoly s barovými židličkami poskytují dobrý přehled, což se také cení. Chcete-li vytvořit intimní pocit mezi stoly, můžete vytvořit místnosti v místnosti pomocí paravánů a rostlin.

Míchání stolů různých výšek a tvarů dodá interiéru dynamiku. Totéž platí pro sedací nábytek, kde můžete kombinovat lavice, stoličky a židle. V různých částech můžete mít také různé barvy, ale nepoužívejte celou barevnou paletu. Nechte dominovat jeden typ dřeva a jednu barvu.

Myslete také na osvětlení. Doplňte celkové osvětlení stropní lampou nad každým stolem, abyste dotvořili atmosféru místnosti. Více informací o osvětlení si přečtěte zde.
Školní jídelna, kde žáci obědvají
Židle LINUS
4 075 Kč
Jídelna s kulatými sloupkovými stoly a barevnými židlemi
Stolička RIO
1 875 Kč

Myslete navíc na zvukovou izolaci

"Nechte jídlo umlčet vaše ústa" je starý recept na vytvoření příjemného prostředí při stolování. Do jaké míry se jím dnešní studenti řídí, se liší škola od školy. Platí tedy pravidlo, že pro zajištění příjemného zvukového prostředí ve školní jídelně můžete věnovat trochu více péče odhlučnění.

Protože látka ve všech podobách dobře pohlcuje zvuk, jsou užitečné závěsy a látkou potažené paravány. Totéž platí pro nástěnné a stropní akustické panely a pohlcovače zvuku různých tvarů, barev a látek, které se zároveň stávají dekorativními prvky v místnosti. Vítané jsou také velké rostliny, které upoutají pozornost i účinně pohlcují zvuk. Rostliny fungují také jako rozdělovače místností. Takže to jsou samé výhody.

Flexibilní vybavení pro větší využití

Školní jídelna může být v našich očích mnohem víc než jen místo, které se během oběda naplní do posledního místečka a pak až do dalšího školního dne stojí prázdné, s výjimkou návštěv uklízeček. Připadá nám to jako plýtvání. Proto obvykle navrhujeme, aby se škola pokusila najít pro svou jídelnu jiné využití. Třeba pro skupinovou práci a určité typy výuky, konference různého druhu nebo jako místo, kde se mohou studenti mezi hodinami vzájemně setkávat. Možná by bylo možné ji také otevřít ve večerních hodinách pro hudební školu, studijní kroužky apod. Možností je mnoho.

Aby to bylo praktické, musí být části nábytku přemístitelné. Díky uzamykatelným kolečkům u některých kusů nábytku je lze v případě potřeby snadno přemístit - a na konci dne zase vrátit.

Usnadněte si udržování čistoty a pořádku v jídelně praktickými odpadkovými koši. Vyberte si model s kolečky, abyste je mohli v případě potřeby snadno přemístit. Přečtěte si více o tom, jak snadno recyklovat.

Časté dotazy

Klidná atmosféra a příjemná výzdoba vytvářejí příjemné prostředí pro stolování. Studenti by se měli během oběda cítit uvolněně.
Kulatý jídelní stůl umožňuje všem hostům u stolu vzájemný oční kontakt. Stává se tak útulnějším a inkluzivnějším.
Kulatý stůl musí být větší než obdélníkový, aby se k němu vešel stejný počet židlí.