Skladník u paletového regálu

Práce skladníka jako žádaná profese v moderním prostředí

Bez dobře obsluhovaného a funkčního skladu se neobejde žádná větší firma ani e-shop. 21. století přineslo do skladování a logistiky, stejně jako do mnoha dalších oborů, inovace pro zjednodušení práce skladníka. Díky moderním technologiím už na sklady není nahlíženo jako na provozy náročnou prací.
Dříve se ve skladech ručně manipulovalo s neúměrně těžkými břemeny a zvyšovalo se tak riziko úrazu i vzniku škod. Práce skladníka byla vnímána jako nejnáročnější práce, která na světě existuje. Běžná byla manipulace s velice těžkými paletami a balíky, které byly mnohdy nad jejich síly.
S cílem zvýšení ochrany na pracovišti jsou sklady postupně vybavené pomocnými systémy, technologickými inovacemi a konstrukčními změnami. Všechny tyto změny dělají pracovní prostředí příjemnější a zvyšují výkon a efektivitu práce.

Roboti do skladu?

Plně automatizované sklady, kde se mezi regály bezchybně pohybuje místo skladníka robot, jsou samozřejmě trendem i realitou nedaleké budoucnosti. Mnohé firmy si od automatizovaných skladů slibují ulehčení práce pro zaměstnance a bezesporu i možné finanční úspory.
Tak tomu ale je zřejmě jen zčásti, neboť v těchto skladech častěji dochází k úrazům zaměstnanců. Podle výzkumu se v automatizovaných skladech vážně zraní o 50 % více zaměstnanců ve srovnání se sklady, kde roboti zaměstnancům nepomáhají. Nejedná se o problém robotů jako takových. Jde o to, že skladníci musí běžně načít určitý počet kusů zboží za hodinu, v automatizovaných skladech se však tento počet několikanásobně zvyšuje. Zaměstnanci nestíhají, ztrácejí pozornost a jsou náchylnější ke zranění.

Chytré sklady

Zůstaňme u běžného současného řešení, které lze nazvat právem chytré sklady. Jsou řízeny počítačem. Skladníci dostávají pokyn, co a kde nalézt a taky tip na nejkratší cestu za zbožím. Orientace v regálech, umístění v tom kterém skladovém kontejneru či vyhledávání ve skladových boxech je tak daleko efektivnější. Nemusí tak nachodit desetitisíce kilometrů. Je možné využívat celou řadu manipulační techniky pro různé účely.

Pro zjednodušení můžeme tyto mechanizační prostředky rozdělit do třech kategorií. Jednak ty, které slouží k přepravě a manipulaci materiálů, zboží nebo břemen. Dále veškerá manipulační technika sloužící ke zvedání lehčích nebo těžších břemen v rámci skladů nebo dílen. A nakonec přepravní prostředky ulehčující skladníkům a zaměstnancům jejich vlastní dopravu ve skladech.

Přepravní vozíky a nakladače

Do první kategorie lze bezesporu zařadit nejjednoduššího pomocníka pro přepravu zboží, a tím je starý dobrý rudl. Celá jeho konstrukce funguje na jednoduchém principu kola a páky. Těžiště se nachází ve středu kola a plocha pro náklad těsně u něj. Díky tomu lze převážet větší a těžší zboží za použití minimální síly.
Dále jakýkoliv plošinový vozík, manipulační vozík, zkrátka cokoliv opatřené kolečky, aby se materiál nemusel přenášet ručně. K nejčastěji používané manipulační technice patří paletové vozíky. Obvykle se snadno se ovládají, dobře se s nimi manévruje a je na ně spolehnutí. Paletové vozíky se vyrábí v různých provedeních. Některé modely jsou opatřeny speciálními koly k překonání terénních nerovností, rohoží, nájezdových ramp apod. Další variantou jsou nůžkové paletové vozíky či praktické paletové vozíky s váhou, se kterými rychle zvážíte hmotnost nákladu na paletě. Do větších skladů se pak pořizují vysokozdvižné paletové vozíky, případně různé regálové zakladače, které dosáhnou výše.

Zvedací stoly a plošiny

Ne vždy je nutné manipulovat s paletami nebo s podobně velkou zátěží. Někdy stačí přemístit balíky nebo případně krabice. Takový zvedací stůl je velice praktickým společníkem, kterého zaměstnanci ocení v každém skladu. Kromě manuálních či hydraulických zdvihacích stolů či plošin můžeme samozřejmě doporučit i další elektrické zdvihací vozíky. Pro náročnější a objemnější zboží se používají i další uzpůsobená zvedací zařízení jako například transportní plošiny nebo dokonce mobilní jeřáb.

Koloběžky a elektrické tahače

Pro snadnější a rychlejší přepravu zaměstnanců, ale i současnou dopravu zboží jsou ideální různé skladové koloběžky. Tyto vychytané prostředky nejen že pomohou zvýšit produktivitu, zároveň takto zdravý pohyb sníží zátěž na ramena, kolena a záda. Náklad i v rámci různých průmyslových provozů můžete přepravovat koloběžkou vybavenou plošinou pro jeho přepravu. Rozměrná plošina umístěna před řídítky koloběžky dokáže pojmout značné množství nákladu. Je snadno řiditelná i ve stísněných prostorech.
V dílnách použijete i modely vybavené panelem na nářadí. Ten lze opatřit háčky a držáky, na něž snadno umístíte nářadí a vybavení, které byste mohli potřebovat ke své práci.
Elektrický tahač zase jednoznačně pomáhá zefektivnit práci ve velkoskladech, průmyslových halách, ale například i na letišti.