Čtyři výhody efektivního skladu

Čtyři výhody efektivní skladové logistiky

Dobře fungující sklad má cenu zlata a může zvýšit konkurenceschopnost v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Toho je dosaženo prostřednictvím řešení, která zvyšují efektivitu a snižují náklady a zároveň potěší zákazníky i zaměstnance. Výhody jsou nekonečné a nejlepší na tom je, že to může být stejné i pro vaši firmu!

Trochu chytřejší využití času 

Čas neušetříte, ale můžete ho efektivněji využít ve skladu. Například tím, že se minimalizují časové ztráty, jako jsou zbytečně dlouhé přepravy, složité postupy vychystávání a fronty u balicích stolů. Jde tedy o to, abyste si dali pozor na to, kde jsou ve skladu umístěny položky s vysokou a nízkou frekvencí, a aby zaměstnanci měli k dispozici nástroje, které potřebují k tomu, aby mohli svou práci vykonávat co nejlépe.  
 
Pokud jsou tyto prvky na svém místě, jsou vytvořeny podmínky pro výsledek práce, se kterým mohou být spokojeni zákazníci, vedení, kolegové i jednotlivec. 
Ministaplare HEAVE

Zaměstnanci zůstávají zdraví 

Zdraví a motivovaní zaměstnanci jsou předpokladem efektivního skladu. Proto je důležité od počátku investovat do pozitivní spirály. Protože tak to je: Méně promyšlené skladové toky často vedou k časové tísni a stresu zaměstnanců. To pak může vést k chybám při manipulaci, které poškozují zákazníky. Může to také vést k tomu, že se zaměstnanci rozhodnou odejít z práce z důvodu nemoci, takže je třeba přijmout a zaškolit nové zaměstnance, což je časově i finančně náročné.  
 
Řešením je investovat do dobrého pracovního prostředí, které upřednostňuje pohodu, ergonomii, bezpečnost a chytré postupy. Pak se pozitivní účinky dostaví přirozeně.

Náklady na prostory lze snížit 

Optimalizace skladu je chytrý způsob, jak maximalizovat kapacitu nákladu v daném prostoru. Přizpůsobením regálů a paletových regálů povaze zboží a rozměrům prostor lze odložit nutnost přístavby nebo případného stěhování - a s tím spojené náklady. Jak velkou kapacitu tedy sklad potřebuje? Neurčujte velikost pro sezónní špičky, jako je černý týden a vánoční nákupy, protože hrozí riziko nadměrné kapacity po zbytek roku. Nejlepší je být připraven na běžný tok a být schopen na omezenou dobu požádat o pomoc sklad třetí strany, aby bylo možné čelit extrémním špičkám.  
 
Zároveň existuje hranice, kdy je využití externí pomoci nákladnější, než se vyplatí, a kdy převáží důvody pro vlastní rozšíření. Jde o to, co je z dlouhodobého hlediska nejvýhodnější.

Zákazníci se rádi vracejí

Proč se zaměřit na tok zásob? Protože výkonnost skladu má velký vliv na zákaznickou zkušenost. Sklad je důležitou součástí řetězce, který zahrnuje také sortiment, zásobování, marketing a prodej. Když se všechny prvky vzájemně ovlivňují a plynule na sebe navazují, jsou vytvořeny podmínky pro dobrý a trvalý vztah se zákazníkem.  
 
Ve skladu s promyšleným uspořádáním, vyváženou kapacitou a správným vybavením mohou zaměstnanci snadno odvádět dobrou práci. Zboží je na místě a může být rychle vybráno, zabaleno a odesláno, což znamená, že zákazníci jsou spokojeni a rádi se vracejí k dalšímu nákupu.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...