Několik tipů, jak si uchovat pracovní morálku i za krátkých zimních dnů

Několik tipů, jak si uchovat pracovní morálku i za krátkých zimních dnů

Zimní období mívá špatný vliv na pracovní morálku – především za to může podzimní únava, ale i nepříjemně chladné počasí a zkracující se dny. Víte, co dělat, aby produktivita práce s ubývajícím světlem tolik neklesala?

Podzim a nadcházející zimní období mívá špatný vliv na pracovní morálku – především za to může podzimní únava, ale i nepříjemně chladné počasí a zkracující se dny. Víte, co dělat, aby produktivita práce s ubývajícím světlem tolik neklesala?


Špatná morálka dokáže negativně ovlivnit nejen produktivitu a tím i pracovní výsledky, ale také náladu na pracovišti, kulturu firmy a spolupráci v týmu i mezi jednotlivými týmy. Existuje ale několik opatření, která pomohou úpadek pracovní morálky alespoň zmírnit.

I krátký odpočinek v relaxační zóně vás nakopne

Pomoci by mohlo zřízení relaxačních zón. Ty bývají alespoň částečně stavebně oddělené od kanceláří a vybavené pohodlným nábytkem – třeba křesly či pohovkami. Výjimkou nejsou ani houpací sítě a sedací vaky. Chvíle odpočinku během krátkého sychravého dne dokáže povzbudit k lepším pracovním výkonům. Málokdo se totiž zvládne plně soustředit několik hodin v kuse – odpočinek vám dobije baterky.


Relax v kanceláři může probíhat i trochu jiným způsobem. Proč si nepročistit hlavu během oblíbeného stolního fotbálku nebo při krátké hře na herní konzoli?

Pomůže také správná volba osvětlení

Kancelářské prostory by měly být nápaditě vybaveny. Bílé stěny, šedá podlaha, bílý nábytek? Podobně nudné a nepodnětné prostředí nikoho nepovzbudí – přitom právě to je se zkracujícími se dny a přibývajícím šerem důležité. Nebojte se barev a designových vychytávek. Nezapomínejte ale ani na pokojové rostliny. Venku si přes zimu moc zeleně neužijete, tak proč z ní nečerpat energii v interiéru?


Obzvlášť během zamračených zimních měsíců je zásadní správné osvětlení – a to jak jeho barva, tak intenzita. Ostré namodralé světlo nikomu na náladě nepřidá. Osvětlení by mělo být pro oči příjemné. Vítaným bonusem je stmívací funkce. A co když se kolegové ve větších prostorech nedokážou na osvětlení dohodnout? Řešením by mohla být lampička s požadovaným typem žárovky na každý kancelářský stůl a k tomu lehké a příjemné osvětlení celé kanceláře.

Odpočinkem a dobrou kávou pohrdne málokdo

Každý má na únavu a nízkou produktivitu svůj vlastní recept. Některá opatření, jako třeba zřízení relaxační zóny a nákup kvalitního kávovaru, jsou ale téměř univerzální.

Křesla, pohovky a osvětlení

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...