Zvýšení koncentrace pomocí zvuk pohlcujícího školního nábytku

Zvýšení koncentrace pomocí zvuk pohlcujícího školního nábytku

Když měli školáci hodnotit, co považují za důležité pro dobrou kvalitu vzdělání, na prvním místě uváděli klid a ticho během vyučování. Vyplývá to z nového průzkumu provedeného společností *BRIS. Víme, že nežádoucí hluk má negativní vliv na soustředění i pohodu. Naštěstí existují řešení - výrobky snižující hlukovou hladinu! Různé typy produktů, které tlumí či pohlcují hluk a vytvářejí příjemnější pracovní prostředí pro žáky i učitele ve třídě. 

*BRIS = švédská organizace Children´s Rights in Society (Práva dětí ve společnosti)
Zázemí s paravány, stoličkami a školními stolky
Jednoduchá věc, jako je umístění plstěných podložek tlumících zvuk pod židle, automaticky vytvoří tišší třídu.
Jonas Emanuelsson

Zvýšená poptávka po zvukově inteligentních produktech

Podle Jonase Emanuelssona, produktového manažera pro školní a veřejné prostředí ve společnosti AJ Produkty, je poptávka po nábytku tlumícím zvuk vyšší než kdykoli předtím. Vysvětluje, že hladina hluku ve školách je často vnímána jako příliš vysoká, přičemž klábosení ve třídě, škrábání židlí a stolů, hluk z chodby a bouchání desek stolů přispívají k chaotickému zvukovému prostředí. To pak  vede ke špatnému soustředění a ztěžuje studentům učení.

Kromě toho, že tyto nežádoucí zvuky brání učení, mohou také způsobovat únavu a bolesti hlavy. Proto je důležité udržet hladinu hluku na nízké úrovni a poskytnout studentům podmínky pro klidnou a efektivní práci. Zvuk pohlcující nábytek pomáhá snižovat hladinu hluku ve školách a může tak zlepšit soustředění. Je to snadný způsob, jak vytvořit lepší školní prostředí.

Plstěné podložky pod nábytek
125 Kč

Vyberte si stoly a židle, které tlumí zvuk

Nábytek hraje významnou roli v akustickém prostředí učebny. Jonas doporučuje žákovské stoly s deskami pohlcujícími zvuk, protože snižují hladinu hluku a vytvářejí příjemnější pracovní prostředí. Ty jsou k dispozici jak s odolným linoleovým povrchem, tak s deskou z vysokotlakého laminátu pohlcující zvuk. Kromě toho existují stoly s vestavěnými tlumiči zvuku pod zásuvkou lavice.
 
"Tak triviální věc, jako je umístění plastových koncovek s filcem pohlcujících zvuk pod židle, automaticky vytváří tišší třídu," navrhuje Jonas. Protože plstěné podložky snadno kloužou, nedochází k rušivým škrábavým zvukům, když se židle posunují dopředu nebo dozadu.

Tip: Úschovna mobilů poskytuje studijní klid ve škole

Dalším skvělým způsobem, jak přispět k větší koncentraci a lepšímu studijnímu prostředí ve škole, je používání skříněk na mobilní telefony v době vyučování. Stále více škol prosazuje zákaz používání mobilů. Studenti si před začátkem výuky jednoduše odloží svůj telefon do skříňky, na kterou pak může učitel během hodiny dohlížet.

Skříňky na mobilní telefony

Paraván ZONE
5 805 Kč
Chránič sluchu MUTE, balení 10 ks
2 235 Kč

Zvyšte koncentraci ve třídě

Jednoduché změny ve třídě mohou často znamenat velký rozdíl.

"Dobrým tipem je rozdělit místnost tak, aby blokovala zvukové vlny. Oblasti, kde je obvykle hluk, oddělte úložnými stěnami nebo různými akustickými paravány," říká Jonas.

Kromě toho je dobré zvolit nábytek čalouněný látkou pohlcující zvuk. Akustické sedačky s vysokým opěradlem jsou skvělým řešením, jak vytvořit soukromé zóny pro úkoly náročné na soustředění. Stejnou funkci mají i skládací stolní paravány, které lze snadno nastavit a které studentům pomáhají udržet soustředění. V kombinaci s chrániči sluchu získáte řešení, které zajistí tolik potřebný klid pro práci.

Odhlučnění pomocí měkkých materiálů

Využití podlah, stěn a stropů ve třídách je chytrý způsob, jak snížit hladinu hluku

"Všechny měkké materiály, jako jsou koberce, záclony a textilie dokonale ztlumí hluk" říká Jonas. Kromě toho, že koberce přispívají k vylepšenému zvukovému prostředí, mají také tu výhodu, že jsou dekorativní a případně nabízejí alternativní místa k sezení či pracovní plochy pro studenty.

Pohlcovače zvuku jsou k dispozici v mnoha provedeních a lze je namontovat jak na strop, tak na stěny. Kromě snížení hluku lze nástěnné akustické panely použít také jako nástěnky.

"Tlumiče zvuku s hravými tvary a motivy nejenže zvyšují pohodlí ve třídě, ale  stávají se krásným detailem interiéru," uzavírá Jonas.

Více úsilí pro vylepšené zvukové prostředí

Ke snížení hladiny hluku ve školách lze podle portálu Student Health Portal zavést také některá výchovná opatření. Zde je několik dobrých tipů na relativně jednoduchá opatření, která lze přijmout ke snížení hluku ve škole.
  • Zvýšením informovanosti učitelů a studentů o rizicích pobytu v hlučném prostředí se zvyšuje šance na ovlivnění situace
  • Bylo prokázáno, že jasná pravidla a rutinní postupy mají pozitivní vliv na úroveň hluku
  • Prostory s horší akustikou jsou vhodnější pro činnosti, při nichž je poslech a přijímání informací méně důležité
  • Rozdělte studenty do menších skupin, abyste snížili hladinu hluku
  • Studie ukazují, že hluk lze snížit, pokud je v místnosti více dospělých

Časté dotazy

Zvuková vlna, která prochází například textilií, ztrácí část své energie třením.
Instalujte akustické panely na strop a stěnové tlumiče hluku. Pod nohy stolů a židlí připevněte podložky pod nábytek. Vyberte dělící akustické panely nebo paravány pohlcujícími zvuk.
Pro prostory využívané k výuce je v nařízení Agentury pro veřejné zdraví "Obecná doporučení pro hluk ve vnitřních prostorách" doporučena střední hladina hluku 30 dBA a maximální hladina hluku 45 dBA.
Silné koberce a závěsy tlumí zvuk. Používejte textilie, které jsou navrženy tak, aby pohlcovaly zvukové vlny.
Špatné zvukové prostředí znamená, že pracovní paměť žáků musí být využívána k tomu, aby slyšeli, co učitel říká, místo aby se soustředili na podstatu informace. Když je pracovní paměť zatížena, je obtížnější zapamatovat si, co právě slyšeli.
Zvukové prostředí je termín používaný k popisu zkušeností se všemi zvuky vyskytujícími se na určitém místě, včetně doby expozice, doby dozvuku, frekvence, hluku na pozadí a typu zvuku.
Pokud jste dlouhodobě vystaveni hluku vyššímu než přibližně 85 dB, hrozí vám poškození sluchu.

Chcete vědět více?

Vyplňte následující formulář a my se vám během následujících 2 pracovních dnů ozveme.
Typ organizace
Vaše zprávaPřílohy
Kliknutím na tlačítko "Odeslat" souhlasíte s Ochranou osobních údajů.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...