Teambuilding - pět kroků k dream teamu

Teambuilding - pět kroků k dream teamu

Týmová práce dělá sen snem, jak se říká, a práce v týmu vytváří pocit sounáležitosti, bezpečí, účasti a příjemnějšího pracovního prostředí. Co však činí některé týmy efektivnějšími než jiné? Zde je pět tipů na budování týmu a způsoby práce, které vám a vašim kolegům pomohou vytvořit úspěšný tým snů a pracovat lépe - společně!

1. Stanovte si společné cíle a pravidla

Jasný, atraktivní cíl je pro mnohé z nás inspirující a motivující. Začněte tím, že si společně stanovíte účel a cíle skupiny. Pokud celý tým sdílí od začátku stejnou vizi a přístup k práci, je spolupráce snazší. Vytvořte také soubor jasných pravidel, kterými se budou všichni řídit, například "Měli bychom se bavit", "Měli bychom se navzájem hodně chválit a poskytovat si zpětnou vazbu" a "Měli bychom stále zlepšovat způsob, jakým společně pracujeme".

2. Mějte ze sebe navzájem prospěch

Každý je jiný! Využívejte vzájemně svých znalostí a osobností. Úspěšný tým se často skládá z různých osobností, kde se osobnosti i dovednosti vzájemně doplňují. Ujistěte se, že váš vysněný tým tvoří "realizátor", který organizuje, plánuje a realizuje věci, "stratég", který shromažďuje informace a vytváří plány na základě analýzy, "ovlivňovač", který je kreativní a vidí příležitosti, a "budovatel vztahů", který zajišťuje, že celý tým je pozitivní, efektivní a na správné cestě.
Sejděte se na schůzce v konferenční místnosti se stoly a židlemi.
Židle JOY
8 865 Kč
Šťastní zaměstnanci se sejdou na velké schůzi v místnosti vybavené stohovatelnými židlemi.
Konferenční židle NELSON, 4 ks
3 465 Kč

3. Bavte se společně

Sehraný tým je angažovaný tým! Společné aktivity a zábava mimo pracovní dobu vám dávají lepší příležitost poznat se navzájem. Vytvořte skutečného týmového ducha tím, že společně podniknete něco aktivního - nejlépe týmový sport, cvičení zaměřené na spolupráci nebo jiné zábavné teambuildingové aktivity.

4. Maximalizujte kulturu setkávání

Nedovolte, aby schůzky byly jen o informacích - vnímejte je jako tvůrčí příležitost, jak se v práci posunout dál. Střídejte půldenní porady pro vzdělávání, krátké rozhodovací porady pro posun vpřed, rychlé stálé porady pro sladění, aktivní porady s procházkou a rozhovorem venku a o něco delší porady pro kreativitu i lepší vzájemné poznání. Čisté informace lze například předávat pomocí týdenního newsletteru e-mailem.

5. Pravidelně reflektujte

Výsledky, a to jak negativní, tak pozitivní, by měly být průběžně sledovány, aby bylo zajištěno, že tým spolupracuje tím nejlepším možným způsobem. Tím se posiluje učení v rámci týmu a zpřehledňují se možnosti zlepšení. Ptejte se jeden druhého na otázky typu "Co se povedlo?". "Co fungovalo méně dobře?" a důležitou otázku: "Co jsme se z toho naučili a jak můžeme příště spolupracovat lépe?".

Jídelna se může stát místem kreativity

Časté dotazy

Cílem teambuildingu je vytvořit pracovní skupiny se silnou soudržností, ve kterých se pracuje na společných cílech. Ale také vytvořit dobrou skupinovou dynamiku a vzájemně se poznat.
Teambuilding může být cokoli, od jednoduchých her, při kterých se všichni v týmu seznámí, až po rozsáhlejší aktivity na pracovišti nebo mimo něj, jako jsou diskusní fóra, kurzy nebo společná školení.
Tým s vysokou psychologickou bezpečností se vyznačuje tím, že se zaměstnanci odváží říkat, co si myslí, cítí a čemu věří, a že se ke každému chová se stejným respektem. Pro vytvoření základního pocitu bezpečí jsou zásadní týmová cvičení, která podporují rozvoj, ale jsou na takové úrovni, že se jich může účastnit každý podle svých osobních podmínek, například fyzických.
Velký důraz klaďte na dobrou soudržnost s jasnými vizemi a cíli, o které usilujete společně s otevřenou komunikací a zpětnou vazbou. Oslavování úspěchů je snadný způsob, jak posílit týmového ducha.
Dobrým základem dobře fungujícího týmu je společná práce na společných a jasně definovaných cílech, vzájemná důvěra a zajištění toho, aby se všichni ve svých rolích cítili bezpečně.
Zajištění toho, aby všichni v týmu cítili silný pocit společenství a týmového ducha, kde se každý cítí být viděn a slyšen. Ne všechny týmy potřebují jasné vedení, ale v případě potřeby může být někdo ve vedoucí roli zapotřebí. Pocit sounáležitosti je jednou z nejsilnějších lidských hnacích sil, takže dobrá soudržnost je postavena na tom, že všichni mají pocit sounáležitosti.
Tým, který je na sobě pozitivně závislý a usiluje o dosažení společných cílů, kde každý cítí společnou odpovědnost, pokud jde o závazek, své role, loajalitu a to, čím přispívá týmu.
V pracovní skupině je každý člen skupiny nezávislý na svých kolezích a má svou vlastní individuální odpovědnost. Zatímco v týmu členové týmu úzce spolupracují a mají společnou odpovědnost za řešení problémů a úkolů.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...