Konferenční místnost, to není jen kancelářský nábytek, ale i technika

Konferenční místnost, to není jen kancelářský nábytek, ale i technika

Potřebujete vybavit konferenční místnost, kde budou probíhat různé meetingy, hovory a porady? Zasedací místnost by měla být zařízena efektivně a také reprezentativně. Přivítá nejen zaměstnance, ale i obchodní partnery.

Prvním krokem k zařízení takové místnosti je důkladná analýza potřeb zaměstnanců. K čemu přesně má prostor sloužit, kolik míst k sezení je potřeba, jaké technologie se využívají a jaký typ nábytku nejlépe poslouží?

Chcete menší kancelářské stoly či jeden velký?

„Někdy stačí velký jednací stůl, ale mnozí využijí možnost stůl rozdělit a kolem menších stolů vytvořit skupinky. V tom případě je určitě nasnadě sáhnout po flexibilním řešení, kdy velký jednací stůl vznikne složením z menších stolů,“ radí Camilla Hassbjerová, interiérová konzultantka a projektová manažerka se zaměřením na byznys a veřejná prostředí.


Kancelářský nábytek vybírejte až po důkladném zvážení prostorových možností místnosti. Promyslete také, zda pořídíte menší kancelářské stoly, které lze po konferenční místnosti libovolně přemisťovat a sdružovat, nebo zvolíte spíš jeden větší stůl zabírající většinu prostoru.


Meetingy mohou trvat několik hodin a školení celý den. Kancelářské židle proto vybírejte především s ohledem na kvalitu a pohodlnost. Nevyhovující sezení bude mít vliv na pozornost účastníků konference.

Zaměřte se i na akustické vlastnosti

Jednací místnost je nutné zhodnotit z pohledu akustických a světelných podmínek. „Prověřte akustiku prostoru a případně využijte koberce a závěsy, zpříjemní nesení zvuku. Stejně poslouží i židle s textilním polstrováním,“ navrhuje Camilla.


Neméně důležité je účelné a příjemné osvětlení. „Ráda pracuji s nepřímým osvětlením, vytváří v prostoru hřejivou atmosféru. Doporučuji také intenzitu světla upravovat podle aktuální činnosti, ať je změna,“ říká Camilla.

Při poradách využijete i projektor či flipchart

Konferenční místnost vybavte kvalitní technikou, která umožní promítání prezentací i videohovory. Samozřejmostí by tak měl být dostatek zásuvek, zásuvkové lišty ve stole a také televize s vyhovující úhlopříčkou.


Většina konferenčních místností disponuje projektorem a plátnem, zamyslete se ale i nad bílou tabulí či flipchartem. Potřebné technologie zakomponujte do plánování nové konferenční místnosti hned na začátku. Předejdete tak zbytečnému a nebezpečnému tažení kabelů přes celou místnost.

Veselé barvy se hodí spíš do relaxačních zón

„Coby interiérové designérce mi záleží na tom, aby byly kabely co možná nejméně nápadné. Proto doporučuji využít kabelové průchodky a nejrůznější držáky na kabely,“ radí Camilla.


Co se týče barev a designu, držte se spíše při zemi. Prostředí konferenční místnosti by nemělo rozptylovat a odvádět pozornost. Na rozdíl od relaxačních a volnočasových zón tady barvami a vzory šetřete. „Je důležité mít klidnou, harmonickou základnu. Barevnost svou přítomností dodají lidé,“ říká Camilla Hassbjerová.

Zkuste oslovit odborníka na interiéry

Než se pustíte do zařizování konferenční místnosti, můžete požádat o radu interiérového designéra. Ten dokáže využít potenciál místnosti naplno a poradí, co by v ní nemělo chybět.

Jednací stoly a kancelářská technika

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.