Muž sedí na lavici v šatně

Plechová šatní skříň je základ vybavení moderního fitness centra

Ať už se jedná o šatnu v práci, ve škole nebo v posilovně, měla by nabízet dostatek úložných prostor. Se správným typem šatních skříněk, věšáků na oblečení a lavic se stane praktickou a pohodlnou. Pokud je šatna určena pro zaměstnance, kteří se převlékají do pracovního oblečení, jsou zapotřebí praktické vychytávky pro uložení osobních věcí. V našem článku vám přinášíme několik tipů, jak zařídit šatnu tak, aby bylo převlékání pro všechny příjemné.
Dívka oblečená do sportovního oblečení si v šatně balí tašku do tělocvičny

Šatna dle vašich potřeb

Pokud jde o šatní skříňky, můžete si vybrat z několika různých modelů. Při výběru se řiďte velikostí šatny, maximálním počtem osob, které ji budou současně používat, a typem ukládaného obsahu. Pokud je potřeba vytvořit prostor pro velké tašky, hokejky nebo dlouhé kombinézy, jsou nutné skříňky s plnou výškou.

Pokud je prostor pouze pro menší předměty, například tašku přes rameno a bundu, jsou vhodnou volbou dělené šatní skříňky. Zlatou střední cestou ve stísněných prostorách mohou být skříňky ve tvaru Z, což jsou dvě skříňky plné výšky na ploše jedné.

Při výběru úložných skříní byste se měli zaměřit také na detaily, například zda mají větrací otvory pro odvod vlhkosti, kotvící háčky nebo tyče pro zavěšení oblečení a pogumované dveře pro tiché zavírání. V případě většího počtu uživatelů používejte na dveřích visací zámky. Pokud jsou skříně personalizované, dobře fungují cylindrické zámky s klíči nebo zámky s číselným kódem.

Nejběžnějším materiálem pro skříňky v šatnách je ocelový plech, ale máme i skříňky z laminátu.

Malá šatní skříňka se čtyřmi přihrádkami

TIP! Skříňky pro bezpečné uložení cenností

Díky menším skříňkám na cennosti nemusí ti, kteří si chtějí zamknout jen mobilní telefon, šperky a klíče, zabírat celou skříň. Abyste se vyhnuli zbytečnému shlukování v prostoru pro převlékání, je vhodné umístit v blízkosti vchodu bezpečnostní schránky a malé skříňky.

Zobrazit produkt
Dvě ženy sedící na volně stojící lavičce v šatně

Přemýšlejte o dalším zefektivnění pohybu v šatně

Někdy se stává, že šatnu využívá mnoho lidí najednou, ale i v takovém případě musí být k dispozici prostor pro pohyb. Pokud je to možné, nechte mezi řadami skříněk dostatek místa. Jejich kombinací s volně stojícími lavicemi s věšáky vytvoříte další prostor a zabráníte tomu, aby lavice v šatně před skříňkami byly přeplněné věcmi.

Přizpůsobte škříňky vašim uživatelům
Zrcadlo na vnitřní straně dveří skříně minimalizuje tlačenici u společných zrcadel a vytváří osobní prostor. Instalace pomocí oboustranné lepicí pásky je velice snadná.

Rošt na boty uvnitř skříně poskytuje další úložný prostor. Přihrádka na vnitřní straně dveří je ideální pro uložení menších předmětů, aby byly snadno přístupné. Další úložný prostor poskytuje odkládací police na boty a klobouky s kotvícími háčky na stěně mezi dvěma skříněmi.

Vyhněte se vlhkému oblečení způsobenému mokrými ručníky. Ručník nechte viset samostatně a sušit na věšáku na ručníky na dveřích.

 

Udělejte si prostor pro zklidnění a týmový rozhovor

Šatna neslouží vždy jen k převlékání. Může to být také místo, kde se můžete sejít, popovídat si a načerpat síly před tréninkem nebo zápasem a kde si můžete s přáteli odpočinout po celodenních výkonech. Část místnosti může být vybavena pohodlným posezením různého druhu, které vytvoří společenské prostředí.

Nástěnná bílá tabule je skvělý způsob, jak mluvit o strategii. Pokud je prostor na stěně omezený, doporučuje se mobilní bílá tabule s kolečky, kterou lze v případě potřeby snadno přesunout.


Chcete se dozvědět více o bílých tabulích?
Boxová šatní skříňka se čtyřmi sekcemi vedle lavičky s věšákem
Boxová šatní skříňka CAMPUS
8 155 Kč
Uzamykatelné šatní skříňky s červenými dveřmi
Šatní skříňka CURVE
21 615 Kč

Dostupnost a příjemné prostředí

Zamyslete se nad tím, jak lze šatny přizpůsobit potřebám návštěvníků a vaší firmy. Jsou k dispozici skříňky přístupné z invalidního vozíku? Co je třeba udělat pro to, aby osoby se zdravotním postižením mohly šatnu používat bez obtíží? Jsou potřeba speciální přístupné šatny, nebo to lze vyřešit jinak?

Díky dobře naplánovaným prostorám pro převlékání pracovního nebo tréninkového oblečení se každý může cítit vítán a v bezpečí.

Praktické a komfotní rohože

Díky rohožím je v šatně pohodlněji a příjemněji. Samozřejmě existují různé typy rohoží v závislosti na typu prostředí.

Pokud vchod do šatny vede přímo zvenčí budovy, je dobré před dveře umístit hrubou vstupní rohož s plastovými štětinkami. Tímto způsobem zůstane většina nečistot z bot venku.

Uvnitř vstupu je třeba použít rohož s vysokou absorpční schopností, která pohlcuje vlhkost z bot. Za deštivých dnů může být podlaha rychle mokrá a špinavá.

Před skříňkami a lavicemi v prostoru šatny je primární funkcí rohože snížit riziko uklouznutí. Rohož do mokrých prostor také ulevuje tělu a přispívá ke zvukové izolaci, čímž zvyšuje pohodlí. Materiál rohoží do mokrých prostor je hygienický a snadno se čistí, což usnadňuje úklid šatny.

Skládací vozík na prádlo pod nástěnnou policí

Usnadnění úklidu a praní prádla

Sbírání špinavého prádla je na mnoha pracovištích a ve sportovních klubech každodenní rutinou. Naštěstí existuje mnoho výrobků, které tento úkol usnadňují, od jednoduchých pytlů na prádlo, které se zavěšují na pojízdné držáky, až po stylové skříně na sběr prádla s otvory ve dveřích a zámky, které brání vstupu nepovolaných osob. Vozíky na prádlo nebo pytle na prádlo na držácích na kolečkách usnadňují přepravu oblečení a ručníků do pračky a z ní.

Vybírejte skříně, které mají buď podstavec po celé délce, nebo stojany na nohy, které usnadňují udržování čistoty pod nimi. Snadnému úklidu napomáhají také dobře umístěné odpadkové koše a skříně na odpadky s přihrádkami na třídění, díky nimž může každý přispět k udržení čistoty a pořádku v šatně.



Více o třídění odpadu

Připravte se na neočekávané události

Někdy se věci nevyvíjejí podle plánu. Pokud dojde k nehodě, můžete naštěstí rychle přijít na pomoc díky panelu první pomoci v šatně. Panel obsahuje kompletní sadu s náplastmi, obvazy, prostředky na mytí ran a dalšími pomůckami. Jelikož je umístěn na stěně, je dobře viditelný a snadno přístupný.

Kontrolní seznam pro šatny

  • Šatní skříňky vybírejte podle velikosti místnosti, počtu návštěvníků a toho, co je třeba uložit.
  • Zařiďte je s ohledem na přístupnost, aby se v nich každý cítil vítán.
  • Nainstalujte do šatny volně stojící lavice a věšáky na oblečení, abyste se vyhnuli tlačenici u skříněk.
  • Ponechte dostatek volného prostoru pro pohodlné převlékání.
  • V případě potřeby používejte v mokrých místnostech rohože, abyste snížili riziko uklouznutí.
  • Vždy mějte snadno dostupný nějaký typ první pomoci.
  • V místnosti pro zaměstnance je dobré mít pohodlné sezení a stoly.
  • Nezapomeňte umístit odpadkové koše, aby byla šatna čistá a uklizená.

Zeptejte se nás na šatny

Pokud potřebujete více informací o našich produktech, můžete nás vždy kontaktovat. Rádi vám pomůžeme!



Časté dotazy

Skříňky s otvíráním ve tvaru Z jsou dobrou volbou, pokud je v šatně málo místa, ale potřebujete skříňky s plnou výškou.
Z-skříňky jsou dvě skříňky plné výšky na ploše jedné šatní skříňky, přičemž v každé skříňce je střídavě umístěna úzká a široká sekce.
Mělo by zde být místo pro uložení oblečení a věcí. Cenné věci by měly být uloženy v uzamykatelné skříňce.
Alternativa k šatnám určeným pro obě pohlaví, kde se například transgenderové a nebinární osoby mohou cítit pohodlněji při převlékání.
Zaměstnanci, kteří vykonávají práci, kde se ušpiní nebo musí nosit speciální pracovní oděv, musí mít podle normy AFS 2020:1 na pracovišti přístup do šaten nebo jiných vhodných prostor pro převlékání.
Pokud se při práci potíte nebo špiníte, měly by být na pracovišti k dispozici sprchy.
Je třeba vzít v úvahu počet osob na pracovišti a rozdělení podle pohlaví. Všichni zaměstnanci by měli mít možnost jíst, odpočívat a pečovat o svou osobní hygienu.

Šatní skříňky a lavičky do šatny

Buďte informováni o všech produktových novinkách jako první!

Dvakrát týdně posíláme náš newsletter plný článků s produktovými informacemi, tipů v oblasti intériérového designu a informací o probíhajících slevových akcích.
Prosím vyčkejte...
Kliknutím na tlačítko "Přihlásit" souhlasíte se zpracováním osobních údajů.