Aktivní třída ve Vammarskolan státní škole ve Švédsku

Aktivní třída ve Vammarskolan státní škole ve Švédsku

Škola Vammarskolan v regionu Valdemarsvik si získala zaslouženou pozornost pro své inovativní metody a dobré studijní výsledky. Prostřednictvím projektu "Pulse Project" prokázali, že každodenní fyzická aktivita zvyšující puls zvyšuje u žáků porozumění textu a matematické dovednosti. Učitelé pak přenesli svou metodiku do výuky a vytvořili "Aktivní třídu", školní projekt, na kterém jsme se my v AJ Produkty měli tu čest podílet.
Dospělí mají k dispozici výškově nastavitelný pracovní nábytek, který jim pomáhá podat co nejlepší výkon. S aktivní učebnou chceme poskytnout stejně příznivé podmínky i školákům.
Daniel Hermansson, jeden z iniciátorů projektu Pulse

Trénink srdeční frekvence zlepšuje školní výsledky

"Projekt Puls" iniciovali čtyři učitelé, kteří chtěli optimalizovat učení žáků na základě známých poznatků o tom, jak mozek ovlivňuje fyzická aktivita. Když byl experiment po třech školních letech shrnut, byla ve škole pouze jedna třída, kde všichni žáci absolvovali všechny předměty. Jednalo se o náhodně vybranou třídu, která měla kromě dvou dnů tělesné výchovy tři dny v týdnu navíc trénink pulsu. Výsledky hovořily samy za sebe - a když Vammarskolan následně zavedl plný pulzní profil pro celou vyšší střední školu, celkový průměr známek se po několik let stále zvyšoval.

Jak přenést výhody do výuky?

Když se trénink srdeční frekvence stal normou, učitelé si položili otázku, jak by tyto zkušenosti mohly pomoci maximalizovat učení i ve třídě? Od začátku bylo jasné, že odpovědí bude učení v pohybu.

"Učíme se od nohou nahoru," říká Mats Nahlbom, jeden z iniciátorů. "Pohyb a učení spolu souvisejí, je to základní kámen výuky v aktivní třídě."

Když nastal čas realizace konceptu, byli jsme v AJ Produkty požádáni, zda bychom se mohli podílet na návrhu interiéru. Řekli jsme ANO, zamysleli se a přišli s návrhem, který odpovídá potřebám inovativní metodiky.

Potřebujete také naši pomoc s návrhem interiéru? Klikněte zde!

Vybavení odpovídající metodice

Studenti pracují ve trojicích nebo dvojicích a učí se tak, že sdílejí - a zpochybňují - znalosti ostatních. Proto je aktivní učebna vybavena trojúhelníkovými žákovskými lavicemi, které tlumí zvuk a které se dají perfektně sestavit (při testech je lze také snadno rozebrat).

Práce ve stoje aktivuje tělo a usnadňuje učení - učitel má zároveň lepší přehled o místnosti. Proto hrají při výuce důležitou roli skleněné psací tabule podél stěn.

Možnost měnit pracovní polohu usnadňuje soustředění na probíranou látku. Proto mají školní židle ergonomicky navržený sedák, který umožňuje sedět na něm dopředu i dozadu, což usnadňuje změnu polohy sezení. Kromě toho je k dispozici několik výškově nastavitelných malých stolků s přidruženými balančními stoličkami a pohovka (pro zvláštní příležitosti).

Celkově vzato flexibilní školní nábytek usnadňuje studentům měnit pracovní polohu, což jim pomáhá soustředit se. Místnost lze také snadno přestavět podle potřeby.

Pokračování se již plánuje

Po několika letech používání můžeme říci, že aktivní třída je velmi oblíbená. Žáci si oblíbili volnost pohybu a možnost měnit své pracovní místo. Učitelé oceňují přehled a vidí také výhody v tom, že mohou pomáhat několika žákům najednou, protože často pracují ve skupinách, nikoli individuálně.

"Dospělí mají k dispozici výškově nastavitelný kancelářský nábytek, který jim pomáhá podávat co nejlepší výkony. S aktivní učebnou chceme poskytnout stejně dobré podmínky i školákům," říká Daniel Hermansson.

Aktivní učebna je předmětově neutrální a zatím se používá pro výuku jazyků a matematiky. Další předměty budou následovat: cílem je mít do podzimu 2022 připravenou další aktivní učebnu - třídu stejně dobrou jako všechny ostatní!

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...