Jak vytvořit aktivní prostředí ve třídě

Jak vytvořit aktivní prostředí ve třídě

Málokterý veřejný prostor hraje v budoucnosti tak důležitou roli jako třídy našich škol. A protože dospělí jsou při práci nabádáni ke změně držení těla, aby se vyhnuli negativním zdravotním dopadům sedavého zaměstnání, měl by být aktivní nábytek samozřejmě povinný i ve světě škol. S aktivním školním nábytkem máme bohaté zkušenosti, a proto vám přinášíme několik tipů, jak můžete zařídit třídu tak, abyste svým žákům poskytli co nejlepší podmínky - a to jak nyní, tak i v budoucnu.

Dobrý vliv na tělo i mysl

Myšlenky aktivní třídy vycházejí z dobře známých poznatků. Je všeobecně známo, že fyzická aktivita ovlivňuje mozek, že pohyb a učení spolu souvisejí a že občasná změna polohy usnadňuje soustředění. Přesun ze sedu do stoje zároveň zlepšuje svalovou sílu, rovnováhu a krevní oběh. Aktivní vyučování tedy prospívá mysli i tělu. Je to jako 1 + 1 = 3.

Čím více aktivity ve škole, tím lépe

Stoly, které nabízejí rozmanitost

Výškově nastavitelné školní lavice otevírají studentům skvělé možnosti. Mohou si vybrat, kdy je čas sedět nebo stát - nebo dokonce stát napůl s pomocí stoličky. To vše proto, aby se vyhnuli jednostrannému namáhání a mohli se soustředit na práci. Další možností je kombinace nízkých školních stolů s vysokými pracovními stoly pro skupinovou práci. Studenti se pak mohou rozhodnout, zda si k nim stoupnou, což jim zajistí vítané zpestření.

Výškově nastavitelné školní lavice

Stolička UP
3 295 Kč

Různé typy sedacího nábytku

Sezení samo o sobě není špatné, jde jen o to, abyste neseděli VŠECHNY dny. Pokud jde o sezení, každý má svůj vlastní styl, proto je dobré mít školní židle, které lze používat více způsoby. Balanční stoličky a sedlové židle umožňují vzpřímené sezení a jejich výhodou je variabilní výška, která také zajišťuje rozmanitost. Na nich, stejně jako na balančních míčích, jsou studenti nuceni aktivovat břišní svaly v zájmu správného držení těla. A to aniž by si tuto námahu uvědomovali - nebo ztráceli koncentraci. Je to perfektní.

Zobrazit všechny židle pro školní a veřejné prostředí

Uvolnit energii

Učení je podpořeno fyzickou aktivitou a mnoho studentů má problém zůstat v klidu. Přidání stolního rotopedu nebo šlapacího trenažér proto přináší výhody jak pro studium, tak pro klid ve třídě. Oba výrobky lze snadno přenášet od studenta ke studentovi, ale zatímco stolní rotoped je řešením typu "vše v jednom", šlapací trenažér se používá s běžnou školní židlí. Stolní rotoped je nyní k dispozici také v nízké verzi určené pro osoby vysoké 140-160 cm.

Bílé tabule a skleněné tabule

Postavit se je dobré pro naše schopnosti spolupráce - a tedy i pro práci ve skupině. Výsledky společného úsilí by se měly shromažďovat na tabuli. Kromě prezentace vlastních myšlenek se můžete také inspirovat - a poučit - od ostatních skupin. Používání tabule zároveň usnadňuje učiteli přehled o tom, co se děje a které skupiny potřebují pomoc.

Jak vyčistit whiteboard! 

Nezapomeňte na zvukovou izolaci

S rostoucí aktivitou v místnosti roste i hladina hluku, proto jsou stropní a nástěnné tlumiče hluku vždy dobrou investicí. Velmi užitečné mohou být také pohovky potažené látkou, paravány a silné závěsy, stejně jako školní stoly s deskami pohlcujícími zvuk. Skvěle odhlučňují také koberce, které zároveň umožňují studentům ležet a pracovat. Ten možná nepůsobí příliš aktivně, ale umožňuje rozmanitost - a to je základním kamenem aktivní třídy!

Ukázat produkty pro odhlučnění

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...