Různé typy kancelářských psacích stolů

Průvodce: vyberte si ten správný psací stůl

Ať už pracujete z domova, nebo v kanceláři, je důležité mít stůl, který je vhodný pro vás a vaše úkoly. Dobrý kancelářský nábytek by měl podporovat správnou ergonomii a zároveň by měl ladit se zbytkem interiéru kanceláře. Pokud trávíte hodně času u počítače, pc stůl s možností nastavení výšky vám pomůže měnit pracovní polohu, což je zdraví prospěšné. Vybírejte stoly pečlivě, vyplatí se to.
Kancelářská místnost s výškově nastavitelnými stoly.

1. Jak využíváte svůj pracovní prostor?

Čas strávený u pracovního stolu
Kolik času strávíte průměrně denně u pracovního stolu? Pokud je to jen otázka přibližně jedné hodiny, nemusí být stůl drahý ani velký, pak postačí jednoduchý počítačový stůl. Stačí vybírat podle vkusu a preferencí. Pokud však u stolu trávíte celý den, měli byste si dát větší pozor na formát, kvalitu, design a funkčnost.

Velikost plochy stolu
Co potřebujete mít při práci kolem sebe? Pokud se jedná o mnoho věcí, jako je stolní počítač i notebook, stejně jako několik přihrádek na dopisy a některé další kancelářské doplňky, měli byste samozřejmě zvolit desku stolu ve velkorysém formátu. Pokud se však na stůl vejde pouze notebook a jedna složka, můžete jeho velikost naopak zmenšit a místo toho mít v místnosti více místa na další věci.

2. Zvolte správný tvar stolu

  • Kancelářský stůl s obdelníkovou deskou je prostorově úsporný a často se používá v otevřených kancelářích nebo na pracovištích s omezeným prostorem. Výhodou těchto klasických stolů je, že je lze umístit v různých sestavách uprostřed místnosti a poté je snadno oddělit pomocí stolových paravánů nebo dělicích stěn.

  • Stůl s vykrojenou pracovní deskou je ideální, pokud chcete mít nejdůležitější pracovní nástroje po ruce. Konstrukce stolové desky také znamená, že se při práci můžete přiblížit ke stolu, což vám poskytne ergonomicky správnou pracovní polohu s dobrou oporou pro vaše ruce.

  • Rohový psací stůl je vhodný zejména do víceúčelové místnosti, protože prostor uprostřed místnosti může zůstat volný. Také konstrukce stolu umožňuje, abyste se při práci přiblížili ke stolu, což vám poskytne ergonomicky správnou pracovní polohu s dobrou oporou rukou.
Två personer i möte vid ett hörnskrivbord
Psací stůl s vykrojenou pracovní deskou
Práce s počítačem ve stoje na polohovatelném stole

3. Pevná nebo nastavitelná výška?

Stůl s pevnou výškou
Pokud se rozhodnete pro pevný stůl, měli byste výšku nastavit podle své výšky. Při sezení by se vaše ruce měly opírat o pracovní desku v úhlu přibližně 90 stupňů a nohy by měly spočívat na podlaze nebo na opěrce. Tímto způsobem získáte nejergonomičtější polohu při sezení.


Výškově nastavitelný stůl
Sedavé zaměstnání je jedním z významných zdravotních rizik dnešní doby a dlouhé dny u počítače se staly normou. Naštěstí existuje několik způsobů, jak tomu čelit - včetně používání výškově nastavitelného stolu.


Průběžné střídání poloh vsedě a vestoje během dne je dokonalým způsobem, jak aktivovat své tělo při práci. Funkce výškově nastavitelného stolu je k dispozici u stolů různých barev, tvarů a velikostí a pro ty, kteří vykonávají kancelářskou práci, představuje investici do zdraví.

4. Vyberte si barvu nebo imitaci dřeva

Bez ohledu na tvar a velikost stolu si jej můžete pořídit v designu, který bude ladit s vaším celkovým interiérem. Povrchy našich stolů jsou opatřeny odolným a snadno udržovatelným laminátovým materiálem. Většina modelů se dodává v několika barvách, například v barvě břízy, buku, dubu, šedé, hliníkově šedé, černé a bílé. V některých případech si můžete vybrat i barvu konstrukc
Rohový psací stůl s ochranou soukromí ve spodní části

5. Chytré doplňky ke stolu

  • Kancelářský kontejner je praktickým úložným nábytkem pro základní dokumenty a další předměty, ke kterým potřebujete mít snadný přístup.
  • Ergonomická opěrka předloktí uleví předloktí a zápěstí.
  • S držákem na monitor si můžete nastavit obrazovku do polohy, která je pro vaše oči a krk nejpohodlnější.
  • Namontujte pod pracovní plochu držák na kabely s otvorem pro kabely, abyste ukryli šňůry a kabely.
  • U menších psacích stolů je zásuvka do stolu chytrým řešením dodatečného úložného prostoru, který neukrajuje z místa na nohy.
  • Podložka pod nohy vám pomůže pohodlněji a lépe sedět.
  • Protiúnavová podložka uleví nohám, kolenům a zádům, když stojíte a pracujete.
  • Deska ve spodní části stolu usnadňuje jeho umístění kdekoli v místnosti, například i v otevřené kanceláři.

    Existují i další chytrá řešení, díky nimž si můžete stůl pořídit přesně podle svých představ: podložky pod židle, kancelářské odkladače a další. Neváhejte a prohlédněte si naši širokou nabídku příslušenství.

Chcete lépe organizovaný psací stůl?

AJ Produkty doporučují:

  • Není divu, že je rohový psací stůl FLEXUS u našich zákazníků tak oblíbený. Díky velké zakřivené desce stolu máte dostatek místa na vše, co během pracovního dne potřebujete, a můžete střídat sezení a stání, protože stůl FLEXUS je výškově nastavitelný.
  • Pracovní stůl NOMAD je cenově dostupný designový stůl menších rozměrů, přímo od designérů AJ Produkty. Stůl NOMAD si můžete přirozeně nastavit podle výšky sezení a stání, a zajistit si tak ergonomicky správné pracovní prostředí.
  • Multifunkční pc stolek ATTUNE nezabírá téměř žádné místo. Lze jej zvedat a spouštět bez použití elektřiny, takže se nemusíte starat o kabely a zásuvky. Stolek ATTUNE je stejně užitečný pro domácí kancelář i klasické pracoviště. 
  • Stylový rohový pc stůl NOVUS lze umístit samostatně do rohu místnosti, a využít tak nevyužitý prostor na podlaze. Skvěle se také hodí k uspořádání několika stolů dohromady uprostřed místnosti a vytvoření příjemné pracovní skupiny. Je výškově nastavitelný.
  • Jedním z tipů je zakoupení kompletního kancelářského setu, který k sobě ladí. Kancelářský set FLEXUS + WATFORD obsahuje multisynchronizovanou kancelářskou židli, výškově nastavitelný stůl a držák na kabely.
Elektricky výškově nastavitelný stůl s bílou stolní deskou
Psací stůl FLEXUS
5 985 Kč
Malý psací stůl s praktickou odkládací poličkou
Psací stůl NOVUS
4 646 Kč

Zeptejte se nás na psací stoly

Díky naší široké nabídce si snadno vyberete kancelářský nebo počítačový stůl, který vám bude vyhovovat, ať už jste kdokoli. Pokud potřebujete s výběrem pomoci, vždy se na nás můžete obrátit - rádi vám pomůžeme!



Najděte si stůl, který vám nejlépe vyhovuje

Časté dotazy

Stůl by měl být dostatečně hluboký, aby vzdálenost mezi obrazovkou a očima byla alespoň 50 cm.
Standardní výška stolu je 71 až 75 cm. Lidé, kteří jsou mnohem vyšší nebo nižší než průměr, mohou potřebovat výškově nastavitelný stůl, aby mohli sedět v optimální pracovní poloze.
Umístěte stůl kolmo k oknu tak, aby světlo pronikalo ze strany. Měla by existovat možnost odstínit silné denní světlo, například žaluziemi.
Pokud máte sedavé zaměstnání, je pro zdraví prospěšné střídat práci vsedě a vestoje. Také si můžete nastavit výšku při sezení, abyste získali správnou pracovní polohu.
Rohový psací stůl poskytuje více prostoru pro pracovní materiál a mnoho lidí jej považuje za pohodlnější než rovný stůl. Rohové desky jsou k dispozici s pravostrannými nebo levostrannými psacími plochami.
Pro pohodlné sezení a stání je obvykle zapotřebí 85-100 cm.
Obvykle postačuje vzdálenost mezi očima a obrazovkou přibližně 50-80 cm.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...