Příjemnější pracoviště? Díky správnému osvětlení!

Příjemnější pracoviště? Díky správnému osvětlení

O osvětlení na svém pracovišti pravděpodobně skoro nepřemýšlíte. To však nic nemění na faktu, že světelné podmínky mají na vaši práci velký vliv.

Správné osvětlení je zásadním parametrem každé kanceláře či jiného pracoviště, přestože často není ani zdaleka považováno za prioritu. Důvodem je prostě to, že o něm nepřemýšlíme.

„Vnímání světla je individuální, ale dobré osvětlení může mít na výkonnost lepší vliv než zvýšení platu,” upozorňuje Peter Helsén ze společnosti Matting, která je lídrem švédského trhu v oblasti ergonomických výrobků do kanceláří a dílen.

Je poměrně časté, že v jedné a té samé kanceláři pracujeme několik let. Nikdy nás nejspíš nenapadlo, že naše oči vyžadují v závislosti na věku odlišné světelné podmínky a že je nutno osvětlení upravovat. Musí-li se naše oči po několik let potýkat se špatným osvětlením, dříve či později nás dostihnou fyzické následky. A kdo by chtěl žít s bolestmi hlavy, krku či ramenou?

Z toho důvodu je velmi důležité světelné podmínky na pracovišti pravidelně hodnotit. Zaměřujete se pouze na ergonomii, nebo vám záleží i na designu? „Odhodlejte se ke změně,“ vyzývá Peter, „moderní design, styl a minimalismus jdou velmi často ruku v ruce s ergonomií.“

Pokud chcete zkombinovat estetickou a funkční stránku osvětlení,  nejdůležitější ze všeho je oprostit se od předsudků. „Je to výzva jako každá jiná, ale na výsledku velmi záleží,“ říká Peter.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...