Lampy a svítidla, která rozzáří Váš pracovní den

Lampy a svítidla, která rozzáří váš pracovní den

I osvětlení pracoviště ovlivňuje lidské emoce a pomáhá udržovat zdraví zaměstnanců a zároveň stimuluje tvořivost. Přispívá ke zvýšení produktivity a efektivity zaměstnanců, ale také zlepšuje jejich pohodlí a pohodu při práci. V mnohých firmách se v naprosté většině případů pracuje na počítačích, proto je třeba vybrat vhodné typy stolních a stojacích lamp pro tento účel.

Až 85 % všech informací získává člověk prostřednictvím zraku. Vhodné osvětlení, které nevytváří odlesky ani stíny, zamezuje vzniku únavy očí a bolestí hlavy. Umožňuje lépe vidět nebezpečné pohyblivé části strojních zařízení i dalších nebezpečí.

Spolehlivá svítidla splňující současné normy osvětlení na pracovišti

Kvalita a množství přirozeného světla skutečně mají za následek stimulaci lidského organismu. Jisté je, že v praxi nemůžeme počítat s celodenním pobytem venku. Občas je dobré se jen dívat ven, abyste ocenili světlo a teplo, abyste cítili pozitivní účinky na tělo. Barva, jas a intenzita denního světla i jeho dopad se liší v závislosti na denní době a ročním období, umístění a povětrnostních podmínkách.  Je dobré využít specializovaného projektanta, který bude zároveň pracovat s přirozeným denním světlem a umísťovat tak pracovní stoly blízko oken.


Vliv na pohodu v kanceláři má také barva světla. Dle požadavků na běžné osvětlení, které jsou uvedeny v normě ČSN EN 12464-1, by v kanceláři mělo převládat denní bílé světlo v  hodnotách 4 000  - 6 000 K. Tato teplota povzbuzuje aktivitu a pozornost člověka. Během velmi intenzivních pracovních fází je nutné zvolit barevnou teplotu 5500 až 5600 Kelvinů, která odpovídá teplotě slunce v zenitu. Poté je možné světlo podle potřeby ztlumit.

Světlo je zkrátka věda, která stojí za prostudování

Vhodné osvětlení pracovního stolu však může kolidovat s ostatními problémovými faktory, ke kterým může docházet, tedy například stínění, oslnění či nerovnoměrnost osvětlení.


Dle velikosti kanceláře, počtu a umístění oken a toho, jaké činnosti jsou v kanceláři vykonávány, je třeba stanovit celkové rovnoměrné osvětlení a tedy volit vhodná závěsná stropní svítidla. Nebo ideální rozmístění orientovaného osvětlení a použít například stojací lampy. A určitě si pohrát s množstvím bodového osvětlení – stolních lamp a různých trendy LED svítidel.

Několik typů, jak pracovat se světlem a stínem:

Ideální kancelář by měla mít velmi světlé barvy na stropě, světlé barvy na stěně a tmavší na podlaze. Jedná se o ustanovení, které optimalizuje rozptyl světla, omezuje oslnění a dává uživatelům pocit bezpečí.

  • Nerovnoměrnost osvětlení – lustry či různá závěsná a stropní svítidla zajišťují vhodné osvětlení celé místnosti. Nepřímé osvětlení instalované na strop je výhodné v tom, že zamezuje oslnění z přímého pohledu na světelné zdroje a snižuje pravděpodobnost stínu.
  • Oslnění – pokud je v místnosti přirozené sluneční světlo, je třeba zvolit spíše tmavé barvy a matné povrchy stěn. Stojací lampy a nástěnná svítidla poskytují nepřímé osvětlení, přičemž jejich světlo se odráží od povrchů, jako je zeď nebo strop. Doporučuje se zvolit svítidla s nízkou svítivostí, která nezpůsobují oslnění a nenarušují barvy osvětlených ploch.
  • Stínění – přímé denní světlo může někdy v kancelářích působit kontraproduktivně. Proto je třeba zvolit vhodnou kombinaci zastínění pomocí žaluzií a zároveň optimalizovat jas pracovní desky směrovým osvětlením dobře vybrané stolní lampy.

Trendy doby

Svítidlo dnes již nelze považovat pouze za prostředek osvětlení, ale stává se důležitým prvkem celkové inscenace, jedním z důležitých faktorů pohodlí, pohody a zdraví v pracovním prostředí.


Stejně tak jako v domácnostech i svítidlům kanceláří vévodí design, ale i účelovost. Tato tendence přeje lokálním kancelářským stolním lampám a nepřímému osvětlení. Kompaktní zářivky pak začínají střídat velmi úsporné LED žárovky. Stolní bodové lampy s LED diodami se stávají architektonickým doplňkem mnohých interiérů.


Vidíte, že dobrou viditelnost nelze podceňovat, možností je celá řada a je jen na Vás, jaký typ světla bude vévodit vaší kanceláři.

Lampy a svítidla

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...