Překonejte zimní únavu světlem!

Překonejte zimní únavu světlem!

Na podzim a v zimě se mnoho lidí cítí unaveněji jak v práci, tak v soukromém životě. Dvě procenta populace v severní Evropě také trpí sezónní poruchou nálady. Velký podíl na tom má nedostatek světla. Správným výběrem osvětlení a světlejším interiérem kanceláří můžete získat potřebnou energii k překonání tohoto období a zvítězit nad zimní únavou.

Pro zvýšenou únavu a deprese během podzimních a zimních měsíců se nabízí mnoho vysvětlení, ale jistotou je, že světlo na nás má větší vliv, než bychom si mohli myslet. V důsledku kratších a temnějších dnů naše těla produkují více melatoninu, hormonu zodpovědného za regulaci spánku, a méně serotoninu, který ovlivňuje naši náladu.

Tma má negativní vliv

Nedostatek světla může dokonce způsobit deprese. Pro depresi způsobenou nedostatkem světla v zimním období se používá označení sezónní porucha nálady (Seasonal Affective Disorder – SAD). SAD se nejvíce vyskytuje v zemích vzdálenějších od rovníku, které se potýkají s každoročním nedostatkem světla. Dvě procenta populace v severní Evropě trpí sezónní poruchou nálady, mezi jejíž nejčastější symptomy patří podráždění, extrémní únava, zvýšení tělesné váhy a chuť na sladké.

Zachyťte denní světlo

Pokud máte klasickou pracovní dobu, může pro vás být obtížné zachytit dostatečné množství denního světla. Denní světlo je důležité pro naši náladu, jelikož zvyšuje produkci serotoninu, který nás udržuje bdělé a v dobré náladě, a vitamínu D, který dodává tělu energii. Ujistěte se tedy, že každý den strávíte alespoň chvíli venku, když svítí slunce. Ideální je např. dvacetiminutové venkovní cvičení v polední pauze, během kterého získáte dostatečnou dávku denního světla a s ním i více fyzické i psychické energie a lepší spánek. Snažte se být během pracovního dne co nejaktivnější, pomoci vám k tomu může i např. výškově nastavitelný stůl.

Investujte do dobrého osvětlení

Umělé vnitřní osvětlení má také relativně velký vliv na naši energii. Důležitý je dostatek světla, vhodnou volbou jsou např. LED lampy s modrým světlem. Nezatěžují tolik životní prostředí a navíc je dokázáno, že modré světlo, které se používá i při světelné terapii, pomáhá doplňovat energii, a je tedy dobrým řešením pro nahrazení denního světla v kancelářích.

Využívejte světlé barvy

Promyšlené barevné schéma kanceláří nebo místností s malým přístupem denního světla je důležité, jelikož mozek je velmi citlivý na světlo. Světlejší nábytek a interiér vytváří efektivnější pracovní prostředí a může vás nabít energií. Velká okna zaplavující místnost denním světlem vzbuzují pocit lehkosti a otevřenosti. Také nezapomeňte, že světlé stěny a bílé stropy odrážejí více světla do místnosti než zdi barevné a minimalizují riziko oslnění odraženým světlem.

Zdroj: http://www.mynewsdesk.com/se/philips/pressreleases/ny-undersoekning-fraan-philips-tvaa-av-tre-foersummar-privatlivet-vintertid-1055817

Naše svítidla

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...