Zvedání těžkých břemen má svá pravidla

Manipulace a správné zvedání břemen pro zdravá záda!

Jak správně zvedat těžká břemena a celkově, jak správně zacházet s těžkými předměty ať už při práci ve skladech, tak i v kancelářských profesích? Často jsou onemocnění zad a páteře na pracovišti způsobena nesprávným způsobem zvedání těžkých věcí a následným namožením.

Zvedání těžkých břemen má svá pravidla

V mnoha zaměstnáních je pro výkon práce manipulace s předměty nevyhnutelná. Považujeme za ni zvedání, přesouvání, pokládání, strkání i tahání předmětů či břemen.
Pro zvedání dokonce existují hygienické limity podle nařízení vlády č.361/2007 Sb.
  • občasným zvedáním a přenášením rozumíme manipulaci, která dohromady nepřesáhne 30 minut během osmihodinové směny, jinak už se jedná o častou manipulaci
  • muži mají povolený limit do 50 kg, při časté manipulaci pouze 30 kg
  • u žen je limit snížen pouze na břemena do 25 kg, při časté manipulaci do 15 kg
  • při práci vsedě je přípustných pouze 5 kg

Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak zbytečnému namáhání těla předejít.

8 zásad správné manipulace s těžkými břemeny

  1. je třeba správně stanovit těžiště břemene tak, aby při zvedání byla vzdálenost mezi těžištěm těla a břemene co nejmenší.
  2. ze zdravotních důvodů je třeba zvedat břemeno z podřepu – v této poloze totiž nedochází k nadměrnému zatížení páteře.
  3. aby se předešlo trvalému poškození páteře, je dobré střídat polohy.
  4. pokud břemeno nemá úchopy a je třeba ho zvednout ze země, je dobré pod něj použít podložku, aby vzniklo místo pro ruce. V průmyslových prostorách jistě najdou uplatnění stěhovací podvozky či zvedací rampy. Pro lepší rozložení tíhy nákladu rozhodně pomůže klasický rudl.
  5. vždy je třeba si předem připravit prostor, kam břemeno budete ukládat. Při ukládání platí pravidlo: lehčí břemena do vyšších poloh, a naopak těžká břemena maximálně do výšky ramen. Lze se tím řídit nejen ve skladech či obchodech, kde je nutno počítat s přepravou na paletových vozících, ale i v kancelářích či například archivech. Pro uložení například v regálech i pro manipulaci zde musí být dostatek místa.
  6. přenášené břemeno by se mělo nacházet v prostoru před tělem – zdvihání nad hlavu či přenášení v nízké pozici je nadměrnou zátěží pro tělo. Dlouhá či těžší břemena je snadnější přenášet na rameni.
  7. zaměstnavatel by měl zajistit stroje a třeba zvedací zařízení, která usnadní manipulaci s těžkými břemeny.
  8. pokud se břemena převáží na dvoukolovém vozítku, je vhodné, aby měla těžiště co nejníže.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...