Vybavte učebnu a vytvořte inspirativní prostředí pro výuku

Vybavte učebnu a vytvořte inspirativní prostředí pro výuku

Škola s dobře navrženým vybavením usnadňuje žákům proces učení. Se správným školním nábytkem můžete vytvořit inspirativní třídu a přístupné prostředí pro výuku, které lze přizpůsobit pro individuální i skupinovou práci. Jednoduchá opatření mohou zvýšit klid ve třídě a zlepšit pracovní prostředí pro žáky i učitele.

Třída by měla podněcovat a inspirovat jak individuální tak skupinovou práci

Hledejte flexibilní nábytek, abyste mohli snadno měnit uspořádání učebny v závislosti na činnostech a potřebách. Větší stůl podporuje spontánní setkání a usnadňuje práci ve větší skupině. Přídavné pracovní stoly na kolečkách, které lze přisunout, jsou skvělým řešením, když se mění potřeby místnosti.

Přinášíme také tipy, jak vybavit školní jídelnu, aby mohla být využívána jako další pracovní prostor v době, kdy by jinak byla prázdná. Hlavně nezapomeňte vybírat praktický a odolný nábytek s funkcemi, které usnadňují každodenní život. Stohovatelné židle šetří místo při skladování a závěsné židle, které lze zavěsit na okraj stolu, usnadňují úklid.

Vytváření místností v místnosti

Pomocí dělicích zástěn a různých akustických panelů můžete ve třídě snadno vytvořit variabilní prostory pro různé činnosti.  Ve školní třídě nebo výukových prostorách s mnoha studenty jsou někdy potřeba oddělené zóny. Jako dělící prvky v místnosti lze použít také police na knihy, skříně nebo úložné vozíky.

"Trendem je, že učebny jsou stále více individualizované. Někteří studenti mohou mít potíže se soustředěním, a proto potřebují sedět sami, zatímco jiným se nejlépe pracuje v otevřeném prostoru" , říká Kerstin Metzová, manažerka pro klíčové zákazníky ve společnosti AJ Produkty.

 

Vozík na knihy STORY
Skříňka CASPER

Odolné materiály šetrné k životnímu prostředí

Aby školní nábytek odolal náročnému prostředí školy a opotřebení, vyžaduje to zvýšenou péči a výběr materiálů. Podle Kerstin je na školní nábytek kladen zcela jiný důraz než v jiných souvislostech.

"Nábytek by měl vypadat dobře i po deseti letech používání. Musí vydržet náročné podmínky", říká Kerstin. Ideálním materiálem, který se doporučuje, aby odolal často frekventovanému prostředí školy, je linoleum. Linoleum je vyrobeno z přírodních a obnovitelných materiálů, vydrží zátěž a snadno se čistí, což z něj činí optimální volbu pro vybavení učebny. Tento materiál má také dobré zvukově absorpční vlastnosti.

Lepší držení těla díky ergonomickému nábytku

Vzhledem k tomu, že studenti a zaměstnanci často dlouho sedí, je důležitý ergonomický nábytek, který zabraňuje zbytečnému namáhání těla. Nábytek by měl být přizpůsoben danému úkolu a předmětu a učebna by měla nabízet několik různých typů sezení. Pro správné držení těla při práci jsou důležité výškově nastavitelné stoly a lavice. Zvažte také zvukové prostředí - vysoká hladina hluku může zhoršit soustředění a efektivitu žáků i učitelů.

Dalším důležitým faktorem, který ovlivňuje prostředí ve třídě, je také osvětlení. Předchozí výzkum na univerzitě v Lundu ukázal, že denní světlo ve třídách ovlivňuje stresový hormon kortizol a má vliv na chování studentů. Dbejte na to, aby osvětlení nesvítilo silně proti tabuli nebo povrchu stolu, Ti může způsobovat únavu očí. 

Vybavení učebny: 5 věcí, se kterými je třeba počítat

  1. Vyberte si flexibilní nábytek, který lze přizpůsobit různým situacím.
  2. Linoleum je odolný materiál pro školní nábytek.
  3. Výškově nastavitelné stoly a lavice pro lepší ergonomii.
  4. Pro snížení hladiny hluku používejte tlumiče zvuku.
  5. Zkontrolujte osvětlení ve třídě.

Časté dotazy

Dobré osvětlení, ergonomický nábytek a snížená hladina hluku vytvářejí dobré podmínky pro soustředění a učení žáků.
Učebna musí fungovat pro individuální i skupinovou práci, takže výhodou je dobře navržený a snadno přemístitelný nábytek. Při prezentacích musí studenti bez problémů vidět na učitele a pomůcky, jako jsou tabule.
Třída musí být zařízena tak, aby podporovala jak klid a ticho, tak sociální interakci. Pokud to prostor dovoluje, jsou dobrým řešením sekce s pomocí paravánů a menší učebny lze přizpůsobit flexibilním nábytkem.
Vybavte ji skříněmi místo otevřených nástěnných polic, abyste omezili vizuální hluk. Vytvořte menší místnosti pomocí dělicích paravánů a použijte tlumiče zvuku pro příjemnou hladinu hluku.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...