Možná je i vaše kancelář nesprávně vybavená. Jak to poznat a napravit?

Možná je i vaše kancelář nesprávně vybavená. Jak to poznat a napravit?

Jste si jistí, že je vaše kancelář zařízena efektivně a že zaměstnancům vyhovuje? Právě nepříliš ideální kancelářský nábytek dokáže ovlivnit nejen náladu, ale i produktivitu práce.

Neergonomické židle, rozviklané stoly a nevhodné osvětlení. To je jen několik příkladů nevyhovujícího vybavení kanceláře. Jak jej poznat a co s tím?

Kancelářské stoly mohou být flexibilní

Hrbí-li se zaměstnanci u příliš nízkých stolů, je to signál ke koupi vhodnějších modelů. Ani zbytečně nízká deska stolu, pod kterou se sotva vejdou nohy, na pohodlí a spokojenosti nepřidá.


Vybavení by se mělo zaměstnancům přizpůsobit. Vybírejte kancelářské židle s ergonomickou opěrkou a s možností úpravy výšky posedu. I kancelářské stoly mohou měnit polohu. Stačí zvolit model s výškově přizpůsobitelnou deskou. Každý pracovník pak zvolí výšku stolu a židle tak, aby mohl sedět zdravě, tedy správně. Pokud momentálně nelze nastavit stůl a židli tak, aby ohbí lokte a kolene každého zaměstnance svíralo při sezení u stolu pravý úhel, uvažujte o změně.

Zaměřte se i na správní osvětlení kanceláře

Monitor by se měl nacházet ve výšce očí. Pokud k němu musí zaměstnanci sklánět hlavu nebo ji naopak téměř zaklánět, poohlédněte se po něčem, co by jim umožnilo zdravější polohu. Co třeba rameno na monitor? To snadno připevníte k desce stolu. Ke druhému konci ramene pak přišroubujete monitor a rameno umožní snadnou manipulaci s monitorem ve svislém i vodorovném směru.


Stěžují si zaměstnanci na nevhodné světelné podmínky? Nechte si od odborníků poradit, jak nejlépe nasvětlit právě prostor ve vašich kancelářích. Většinou se doporučují větší zdroje u stropu, které ale nesvítí přehnaně intenzivně, a dále lampička na každém stole. Tak si mohou zaměstnanci sami upravit světelné podmínky. Ideální volbou bude LED lampička s možností změny barvy a intenzity světla. Tuto funkci mohou nabídnout i stropní svítidla.

Naslouchejte svým zaměstnancům

Berte vážně veškeré stížnosti zaměstnanců na vybavení kanceláře i jejich návrhy na zlepšení – ať už jde o kancelářský nábytek, osvětlení nebo kávovar. Spokojenost pracovníků a jejich pohodlí dokáže ovlivnit produktivitu práce.

Vybavte vaši kancelář správnými prvky

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.