I během horka v kanceláři se dá pracovat efektivně. Co k tomu potřebujete?

I během horka v kanceláři de pracovat efektivně. Co k tomu potřebujete?

Horké letní dny se kvapem blíží. Pro ty, kteří si nemohou užívat slunečného počasí venku, ale jsou po většinu času třeba v kanceláři, se změní vedro a pařící slunce v největšího nepřítele pracovního nasazení.

Jak udělat, aby si zaměstnanci udrželi svižné pracovní tempo i v parných dnech? Kancelář by měla být na horko připravena – a to především svým vybavením.
 

Pomůže klimatizace, větrák či alespoň stínění a hlavně dostatek tekutin

Často jednotvárná kancelářská práce bývá psychicky náročná sama o sobě. Když se k tomu přidá ještě vedro a vydýchaný vzduch, dokáže pozornost udržet jen málokdo. Horko v kanceláři neprospívá náladě zaměstnanců ani efektivitě jejich práce.

Kanceláře by měly být klimatizované – sice nejde o povinnost zaměstnavatele, ale pravděpodobně se mu náklady na chlazení vrátí v podobě lepšího výkonu zaměstnanců. Na pracovišti ale nemá být vyloženě chladno. Klimatizace slouží pouze k příjemnému a rozumnému ochlazení. Ideálně by se teplota měla udržovat na 24,5 °C. Pokud nelze použít klimatizaci, pomohou alespoň větráky či stínění oken, které do kanceláře nepustí tolik slunečního světla a tím pádem i vedra.

Pitný režim na pracovišti je obzvlášť v letních dnech zásadní. Ideální množství tekutin je individuální a závisí i na tělesné konstrukci zaměstnance či na náročnosti jeho práce a množství pohybu. Pracovníci by ale měli mít zajištěno dostatečné množství tekutin.
 

Vytvořte v kanceláři relaxační zóny, kde zaměstnanci naberou sílu

Obzvlášť v létě je vhodné zařazovat do pracovního procesu pravidelné přestávky, kdy by se měl zaměstnanec alespoň projít po pracovišti a doplnit zásoby tekutin. Ideální je, pokud jsou v kancelářích k dispozici takzvané relaxační zóny, tedy místa s pohodlnými křesly (doporučujeme třeba křeslo Neo) či sedacími vaky. Zaměstnanec alespoň na chvíli vymění židli, stůl a počítač za uvolněnější prostředí, kde si může odpočinout. V případě dostatku místa je rozumné pořídit také alespoň jednu sedačku, která dovolí i relax vleže. Mezi takové patří třeba 3místná pohovka Neo.

Relaxační zóna může obsahovat také různé pomůcky pro odpočinek – ať už jde o knihy, časopisy, přehrávač hudby nebo třeba herní konzoli.

Nejen v létě by měli mít zaměstnanci k dispozici kvalitní kancelářský nábytek, který také zásadním způsobem ovlivňuje jejich dlouhodobou efektivitu. Kancelářský stůl může (ovšem nemusí) být polohovatelný, ale změnu výšky rozhodně musí umožňovat kancelářská židle. Její tvar musí poskytovat podporu zádům při každodenním sezení u počítače. Notebook či monitor je třeba umístit do výše očí. Jakékoli dlouhodobé vychýlení hlavy může vést ke zdravotním problémům. Zaměstnavatel může pracovníkům dlouhé sezení zpestřit balančním míčem, třeba stylovým míčem Corbridge.
 

Zefektivněte práci v kanceláři během vedra

Přizpůsobení kanceláří pro letní měsíce s sebou ponese určité náklady. Ty se ale mohou rychle vrátit díky vyšší efektivitě práce zaměstnanců. Přemýšlejte proto, jak jim práci ve vedru zpříjemnit.

Vybavení kanceláře pro letní dny

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...