Péče o zaměstnance - priorita pro úspěšný výrobní průmysl

Péče o zaměstnance - priorita pro úspěšný výrobní průmysl

Průmyslová pracoviště patří mezi pracoviště s největším rizikem úrazů. Jak se tedy může továrna ve zpracovatelském průmyslu pochlubit rekordem 418 dnů bez úrazu? Wojciech Szeląg je specialistou na bezpečnost a ochranu zdraví při práci v polské továrně na dřevo AJ Produkty, AJFF. Již pět let je jeho cílem zajistit, aby se zaměstnanci měli co nejlépe - a co nejbezpečněji.
Společnost AJ Produkty vyrábí většinu dřevěného nábytku v továrně AJ Furniture Factory v polském Slupsku již od roku 1996. V souladu s ambicemi továrny vyrábět mimo jiné ergonomický nábytek, jako jsou výškově nastavitelné stoly, je prioritou továrny také podpora ergonomického a bezpečného pracoviště pro zaměstnance. Wojciech Szeląg, který je v AJFF specialistou na bezpečnost a ochranu zdraví, je na tuto práci velmi hrdý.
Wojciech Szelag

"Do poloviny roku 2021 jsme nejprve dosáhli rekordu 365 dní bez nehod, poté jsme jej zvýšili na současný rekord. Mým největším úspěchem za dobu mého působení ve společnosti AJ Produkty bylo, že jsme dosáhli 418 dnů zcela bez nehod", říká.

Jaký je tedy recept na pracoviště, kde jsou nehody tak vzácné? Wojciech je přesvědčen, že myšlení o bezpečnosti musí začít od začátku. Než nový zaměstnanec nastoupí do výrobní haly, postupuje se podle podrobného protokolu.

"Při úvodním školení nových zaměstnanců se začíná mimo jiné seznámením s bezpečnými technikami zvedání. Zaměstnanci jsou proškoleni, jak správně zvedat a kolik mohou zvedat v závislosti na tom, zda se jedná o ženu nebo muže. Kromě toho se dozvědí, co obnáší správná ergonomická pracovní poloha", vysvětluje Wojciech.

Jak zvedat správně těžká břemena

Zranění z přetížení jsou ve výrobě velmi častá a je obtížné se jim vyhnout. Wojciech však rozhodně vidí souvislost mezi tím, jak je o zaměstnance postaráno, a ziskovostí společnosti. Se správnými nástroji a technikami je možné zvýšit šance na to, aby se zaměstnanci vyhnuli úrazům - a tím si udrželi stabilní pracovní výkon. V celém závodě jsou k dispozici pomůcky umožňující práci za dobrých podmínek, například v podobě zvedacích plošin a paletových vozíků, ale také transportních vozíků a válečkových dopravníků. Pokud je přesto třeba materiál přemístit ručně, všichni si pomáhají a zvedají společně.
Továrna AJ Produkty v Polsku

Pečlivé řízení rizik a rozvoj bezpečnosti s BBS

Pro řízení rizik, která souvisejí s prací, jsou všechny potenciální hrozby a rizika nehod zaznamenávány do bezpečnostního modelu a následně projednávány na týdenních schůzkách s vedoucími pracovníky závodu.

"Poté vypracováváme opatření, která mají zabránit vzniku takových a podobných situací", vysvětluje Wojciech.

Podotýká také, že bezpečnost v továrně se výrazně zlepšila, když v roce 2019 zavedli BBS (behavior-based system), systém založený na chování, který mimo jiné zahrnuje zaměstnance z výrobního oddělení a z administrativy, kteří společně s personálem pracujícím v tovární hale diskutují o zlepšovacích opatřeních.

 

Spojení ženského vedení a metody Kaizen

 

Wioleta Kowalik je ředitelkou závodu AJFF a bezpečnost a ergonomii považuje za nesmírně důležitou součást skládačky při rozvoji závodu. Spolu s vedením se neustále zabývá technickými změnami, které mohou zefektivnit a zároveň minimalizovat rizika úrazů ve výrobní hale. V roce 2024 například zvažují investici do nakládacího robota, který by mohl eliminovat zvedání většího smontovaného nábytku.

Zdravé a bezpečné prostředí - od podlahy až ke stropu

Wojciech vysvětluje, že vedení společnosti se v rámci interní bezpečnostní politiky rozhodlo, že při zlepšování pracovních podmínek a nákupu kvalitních ochranných pomůcek se nesmí šetřit finančními prostředky. Zaměstnanci mají plný přístup ke všem nezbytným osobním pomůckám, které mohou potřebovat pro své konkrétní úkoly. Pokud zaměstnanci potřebují nové boty s ocelovou špičkou, rukavice nebo ochranu sluchu, jsou buď v kanceláři vedoucího výroby, nebo je lze objednat. Po celém areálu jsou rozesety zásobníky s malými špunty do uší pro případ, že by byly rychle potřeba, a v odděleních, kde je vyžadována ochranná přilba, jsou snadno dostupné u vchodu.

V lakovně je v současné době počet dnů bez úrazu vyšší než 2 000. Vzhledem k tomu, že se používají pouze barvy na bázi vody, nevydávají v továrně silný zápach a nejsou tak nebezpečné pro zdraví a životní prostředí jako barvy na bázi oleje. Třísky a prach, které přirozeně vznikají při práci se dřevem, jsou ze vzduchu odfiltrovány účinným ventilačním systémem ve stropě, který je přítomen ve všech částech továrny.

Na podlaze ve výrobních halách prochází přímo velkými prostory jasně zelené linky. V kombinaci s dopravními zrcadly a zahrazovacími sloupky a zábranami je jasné, kudy mají zaměstnanci chodit, aby dodržovali bezpečnou vzdálenost od provozu vysokozdvižných vozíků. Žluté čáry místo toho označují, kde by měly být umístěny materiály, palety a zboží. V prostředí, které by se snadno mohlo stát nepřehledným a nebezpečným, je naopak jasná rovnováha, kde má vše a každý své místo v průmyslovém mikrosvětě.

Továrna v Polsku

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...