Od dřevěných pilin k energii a budoucnosti bez polystyrenu

Od dřevěných pilin k energii a budoucnosti bez polystyrenu

Výroba produktů, ať už probíhá jakýmkoli způsobem, má dopad na životní prostředí. Jak tedy může továrna co nejvíce minimalizovat svou uhlíkovou stopu? A jak může továrna fungovat co nejefektivněji, pokud jde o nakládání s odpady? V polské továrně na výrobu dřeva AJ Produkty, AJFF, je to součástí dlouhodobého plánu - ale jsou v něm učiněny významné pokroky. Pokud je možná velká změna, je to to, o co usilují.
Agnieszka Marjańska
Agnieszka Marjańska je od roku 2022 specialistkou na životní prostředí ve společnosti AJFF (AJ Furniture Factory) a v souvislosti s ochranou životního prostředí v továrně zvládá mnoho úkolů. Nejde jen o každodenní nakládání s odpadem a zvyšování množství recyklovatelného odpadu, jejím záměrem je vystupňovat ekologické myšlení celé továrny. A začíná to venku.

"Právě teď máme 100 kilowattových solárních panelů, ale plánuje se dalších 500 kilowattů. V blízké budoucnosti chceme rozšířit náš energetický systém, abychom dále zvýšili energetickou účinnost.

Instalace solárních panelů přispěla k obnovitelné a lokálně vyráběné elektřině v závodě. Nakoupená elektřina se od roku 2021 do roku 2022 snížila o 6,6 % a vlastní výroba elektřiny činila v roce 2022 3,4 % celkové spotřeby elektřiny. To přispělo ke snížení emisí skleníkových plynů z vytápění a elektřiny o 6,6 %."

Využití dřevěných pilin

Hned za rohem továrny, jen kousek od solárních panelů, stojí velké silo spojené s budovou. Sem přicházejí piliny z výrobního procesu po rozdrcení zbytků, mimo jiné dřevotřískových desek. Zbytky desek a dřeva se na pásu přímo v továrně dopravují do drtiče, kde se piliny na místě slisují do pelet připravených ke spálení.

"Velkou část pilin z výroby recyklujeme na energii pro vytápění zařízení. V zimě ohřívá prostory a teplou vodu, v létě pouze teplou vodu", vysvětluje Agnieszka.

Piliny, které se neslisují do pelet, se místo toho sbírají a posílají zpět výrobci dřevotřískových desek a stávají se z nich nové desky.

 

Nevyhnutelný plast

"Pokud se venku zaměřujeme na rozšiřování množství solárních panelů a zvyšování schopnosti využívat zdroje, v interiéru je tomu naopak. Zde je cílem co největší snížení. Ve společnosti AJFF jde o přezkoumání každé části použití materiálu při výrobě. V průběhu roku 2022 bylo zahájeno několik projektů na snížení produkce odpadu z různých materiálů, díky čemuž se podařilo recyklovat téměř 60 % celkového množství odpadu.

Cílem je v budoucnu co nejvíce vyloučit plast, ale je to nejhůře odstranitelný materiál. Od nynějška je důležité dbát na to, aby všechny zbytky plastů byly pečlivě tříděny k recyklaci - nebo co nejefektivněji využívány."

 

Agnieszka ukazuje na robota, který se pohybuje kolem palety se zbožím a efektivně vše balí. Přestože se používá plastová fólie, vysvětluje podstatný rozdíl mezi paletou, která je zabalena ručně nebo strojově.

"Paleta zabalená strojem potřebuje méně fólie, protože dokáže fólii natáhnout těsněji a kompaktněji kolem palety, což má také tu výhodu, že se snižuje riziko poškození zboží, a tak není třeba použít tolik metrů fólie."

Budoucnost bez polystyrenu

Dalším běžně používaným materiálem pro balení je polystyren. Ten pohlcuje nárazy, má nízkou hmotnost a je vhodný k použití jako výplň - to je něco, co lze jen těžko přehlédnout. I zde je však na dohled jasný cíl.

Aby bylo balení zboží co nejefektivnější, nakupují se hotové kusy polystyrenu a také větší kusy, které se řežou na přesné rozměry, aby se mohly přizpůsobit konkrétním výrobkům. Všechny zbytky polystyrenu, které nelze použít na nic jiného, se posílají zpět výrobci, aby mohly být recyklovány a přeměněny na nový polystyren.

"Při balení výrobků se často používá polystyren. Vzhledem k tomu, že týdně vypravujeme 25-30 kamionů s nábytkem z továrny, používáme ho velké množství. V krátkodobém horizontu je však cílem snížit spotřebu o 50 % a v dlouhodobém horizontu ho používat co nejméně, doufejme, že vůbec žádný", říká Agnieszka.

Jako alternativa k polystyrenu se začal používat materiál známý jako voština, vyrobený ze 100% recyklovaného papíru. V obalech řady QBUS společnosti AJ Produkty se tedy polystyren vůbec nepoužívá. Tam, kde je potřeba výplňový materiál, se používá voština nebo řešení z vlnité lepenky.

Pokud se dá třídit, mělo by se třídit.

V celém areálu závodu jsou zřízena stanoviště na třídění drobného i většího odpadu. V závislosti na oddělení, ve kterém člověk pracuje, jsou zde umístěny kontejnery na specifický odpad, který pochází z daného stroje nebo práce. Vše od lepenky a obalových plastů, kovů a dřeva by se mělo pokud možno recyklovat.

"Pokud jde o větší objemy papíru a plastů, máme instalovány stroje, které se plní během dne. Když je stroj plný, materiál se stlačí do krychle, která zabírá podstatně méně místa, než kdyby byl materiál jednoduše naskládán na hromadu nebo volně v kontejneru. Tímto způsobem se stává prostorově úsporným a zároveň se snadněji přepravuje k recyklaci", říká Agnieszka.

Dřevo v oběhu

V roce 2021 byl zahájen projekt palet mezi ústředím společnosti AJ Produkty a polskou společností AJFF. Cílem bylo zlepšit kvalitu palet z továrny, aby mohly být déle používány a dále obíhat. Rozměry palet byly upraveny a přizpůsobeny podle výrobků a použití. V našich oběhových cyklech lze použít řadu velikostí palet a nefunkční velikosti palet se ze skladu v Halmstadu posílají do továrny v Polsku k opětovnému použití. Výsledkem projektu je, že palety jsou nyní kvalitnější, což prodloužilo jejich životnost a snížilo množství dřevěného odpadu.

Jaká je tedy budoucnost ekologických aktivit společnosti AJFF? Agnieszka věří, že je to neustálý vývoj a zlepšování. "Pokud není možné obalový materiál zcela vyloučit, je třeba, aby existovalo cirkulární myšlení. A každé procento, které lze snížit z nákupu elektřiny, je krok správným směrem k odpovědnější výrobě."

Spojení ženského vedení a metody Kaizen

Více o udržitelnosti v AJ Produkty

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...