Jak ohlídat bezpečnost ve skladu: základem jsou regály a přehledné značení

Jak ohlídat bezpečnost ve skladu: základem jsou regály a přehledné značení

Vybavujete firemní sklad? Kromě nejrůznějších skříní, regálů, plošin, boxů a stojanů myslete také na bezpečnostní prvky. Právě ve skladu, při manipulaci se zbožím, bývá riziko zranění nejvyšší.

Předběžných opatření není nikdy dost a nehodám se vyplatí předcházet. Zjistěte, jak dokážete pomocí jednoduchých změn či instalace různých prvků učinit pracoviště bezpečnějším.

Ohraničení prostoru a vyznačení možných hrozeb je ve skladu zásadní

Zaměřte se na bezpečnostní značení. Jakékoliv nerovnosti, nečekané změny terénu nebo výšky stropu by měly být zvýrazněny například výstražnou lepicí páskou. Nezapomeňte ani na samolepicí značky upozorňující na případné nebezpečí nebo zapovídající určité chování – například zákaz manipulace s otevřeným ohněm či zákaz kouření.


S ohraničením prostoru s omezeným přístupem pomůže ochranné oplocení se zámkem. Pokud potřebujete oplocení často přemisťovat, vyberte drátěné dělicí stěny, které můžete přenášet, skládat a rozkládat dle potřeby.

Nezapomeňte na lékárničku ani na kontrolu opotřebování regálů

Obzvlášť v provozech, kde dochází k manipulaci s paletovými či vysokozdvižnými vozíky a jinou technikou, oceníte protinárazové zábrany, které mohou předejít větším škodám a zraněním. S ochranou hran regálů, stěn či zboží pomohou pěnové rohy a profily. V nepřehledných úsecích pak můžete nainstalovat bezpečnostní zrcadla.


I přes veškerá bezpečnostní opatření se může něco přihodit. Proto nezanedbávejte kontrolu a doplňování lékárničky. Záleží na druhu práce – podle něj by měla být lékárnička vybavena. Instalujte ji na snadno dostupné místo a viditelně označte.


Základem bezpečného skladu jsou ale i kvalitní regály. Ty by se měly pravidelně kontrolovat a udržovat v dobrém stavu. Vždy také dbejte na to, aby nebyly přetěžovány. Pokud na některém objevíte defekt, bezodkladně jej opravte, nebo vyměňte. Těžké boxy či palety na poškozených a nestabilních regálech jsou časovanou bombou.

Předcházejte problémům díky dodržování bezpečnostních zásad

Díky dostatečnému zabezpečení skladu, dodržování zásad bezpečnosti práce a pravidelné kontrole veškerého vybavení či regálů můžete předejít nebezpečným situacím či dokonce zraněním zaměstnanců. Péči o sklad a jeho prvky proto nezanedbávejte.

Bezpečnost ve skladu

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...