Žena používá ruční vysokozdvižný vozík ve skladu

Vysokozdvižný vozík a další zařízení vám pomohou zvedat správně

Při práci, kde je zvedání těžkých předmětů součástí každodenní rutiny, je zásadní používat správná zvedací zařízení a techniku zvedání. Chcete-li šetřit své tělo, je důležité mít znalosti o tom, jak správně zvedat. Pracoviště, které podporuje ergonomický přístup k práci, zlepšuje pracovní prostředí a investuje do zdraví svých zaměstnanců.
En man lastar lådor på en transportvagn
Anna Millbourn Olanderová, ergonomka a licencovaná fyzioterapeutka, nám poradí, na co si dát pozor při zvedání těžkých předmětů nebo při práci, která vyžaduje opakované zvedání.

"Nejlepší je vyhnout se zvedání a místo toho břemeno tlačit, tahat nebo kutálet s pomocí transportního vozíku nebo jiného pomocného zařízení. Pokud to není možné, je třeba zvedat správně, dělat přestávky a střídat úkoly. Domnívám se, že člověk by se měl naučit správnou techniku zvedání a vždy ji používat," říká Anna Millbourn Olanderová.

Jak správně zvedat

  1. Postavte se tak, abyste měli nohy na šířku ramen a zvedaný předmět byl blízko vás.

  2. Dřepněte si s pokrčenými koleny a rovnými zády, abyste se nenakláněli dopředu. Zvedat byste měli nohy, ne záda.

  3. Zvedejte předmět rovně nahoru, ruce držte co nejblíže u těla a během zvedání se neotáčejte ani nekruťte tělem. Při zvedání předmětu pokračujte v držení předmětu u těla.

  4. Při pokládání předmětu na zem je stejně důležité používat stejnou techniku - záda držte rovně a nohy pokrčte do dřepu.

Co se považuje za zvedání těžkých břemen?

Nelze říci, kolik toho můžete zvednout, aniž byste riskovali zranění. Vzdálenost od těla, úchop předmětu, povrch, na kterém stojíte, a výška, ze které zvedáte, ovlivňují zátěž. Stejně tak to, jak často zvedáte.

Co je třeba zvážit při zvedání těžkých věcí?

"Přemýšlejte o tom, co dělají vzpěrači. Zvedají obrovské váhy, ale těsně u těla a s rovnými zády. To nohy musí pracovat. Je také důležité si uvědomit, že škodlivé není jen zvedání těžkých břemen, ale i menší váhy vás mohou velmi zatěžovat, pokud zvedáte často nebo daleko od těla," říká Anna Millbourn Olanderová.



Co je ergonomie?
Ruční vysokozdvižný vozík používaný v dílně

Vytvoření podmínek pro správné zvedání

Mnoha úrazům lze předejít tím, že se při navrhování pracoviště zohlední ergonomie. Anna Millbourn Olanderová zdůrazňuje, že nestačí mít jen zvedací pomůcky, jako je paletový vozík nebo zvedací stůl. Každý také musí vědět, jak je používat, musí být snadno dostupné a musí být čas na jejich bezpečné použití.

Udělejte si místo pro zvedání
Pokud se zvedání nelze vyhnout, je důležité, aby byl k dispozici dostatek prostoru pro správné zvedání bez kroucení těla a aby byla země rovná. Je také dobré umístit těžké předměty do takové výšky, aby byly snadno dosažitelné.

Zmírnění zátěže zad pomocí protipohybů
Pokud pracujete v zaměstnání, kde se hodně zvedá, jsou protipohyby dobrým způsobem, jak předcházet zraněním. Jedná se o úlevné pohyby, které pomáhají udržovat záda zdravá.

Pokud máte práci, při které se neustále ohýbáte dopředu, zvykněte si alespoň jednou za hodinu položit ruce na záda a ohnout se dozadu. Tento tip může být užitečný i pro ty, kteří celý den sedí předkloněni nad stolem.
Muž stěhuje krabice pomocí rudlu JONES
Rudl JONES
1 855 Kč
Vozík s košíky plný pořadačů v kanceláři, v pozadí regál s knihami
Vozík s drátěnými koši CLIP
5 705 Kč

Tři jednoduché tipy pro udržitelné zvedání

  1. Místo přenášení tlačte, táhněte nebo kutálejte. Jedná se o jednoduchý, ale velmi účinný způsob, jak se vyhnout zraněním z přetížení. Ať už přenášíte složky v kanceláři nebo těžké vybavení v průmyslu, je dobré používat přepravní vozík. I lehké zvedání, které se často opakuje, může mít negativní vliv na tělo.

  2. Nejdůležitější věci mějte po ruce. Vyhněte se zbytečnému ohýbání nebo natahování pro věci. V dílně je ideální mít nad pracovním stolem panely na nářadí. V kanceláři je dobré mít nejpoužívanější věci na psacím stole nebo v pracovní výšce v kancelářských skříních či regálech.

  3. Neumisťujte těžké předměty vysoko nebo nízko. Těžké předměty nikdy nepokládejte na podlahu. Díky mobilním nebo pevným opěrným plochám se tomu snadno vyhnete. Nejtěžší nebo nejčastěji používané předměty by měly být uloženy ve výšce pasu. V ideálním případě by nic nemělo být uloženo pod úrovní kolen nebo nad úrovní ramen.

Naše široká nabídka zaručuje, že najdete zvedací zařízení, které vám budou vyhovovat, ať už jste kdokoli. Pokud si nevíte rady s výběrem, vždy se na nás můžete obrátit - rádi vám pomůžeme!

Časté dotazy

Při zvedání se snažte udržet záda v neutrální poloze a využívejte sílu nohou a stabilní střed těla.
Nejčastější chybou je předklon ze stoje. Tím se zvedají záda místo nohou.
Tímto způsobem si nenamáháte zádové ploténky a obratle.
Dobrým pravidlem je, že pokud nedokážete udržet správnou techniku zvedání, je to pro vás příliš těžké. Používejte vhodnou zvedací techniku.
Naplánujte si zdvih ještě před jeho provedením, abyste od začátku používali správnou techniku. Zvedejte nohama a držte váhu u těla.
Může se jednat o mírnou nebo tupou bolest kloubů a svalů, ale také o akutní bolest zad nebo vyhřezlé ploténky.
Může se stát mnoho věcí, ale jedním z častých důsledků je zablokování zádových svalů nebo křeč v důsledku napětí způsobeného nadměrnou námahou nebo nesprávným zatížením.

Chcete vědět více?

Vyplňte následující formulář a my se vám během následujících 2 pracovních dnů ozveme.
Typ organizace
Vaše zprávaPřílohy
Kliknutím na tlačítko "Odeslat" souhlasíte s Ochranou osobních údajů.

Buďte informováni o všech produktových novinkách jako první!

Dvakrát týdně posíláme náš newsletter plný článků s produktovými informacemi, tipů v oblasti intériérového designu a informací o probíhajících slevových akcích.
Prosím vyčkejte...
Kliknutím na tlačítko "Přihlásit" souhlasíte se zpracováním osobních údajů.