Aktivní sezení v kanceláři vás posílí a pomůže zvýšit pracovní produktivitu

Aktivní sezení v kanceláři vás posílí a pomůže zvýšit pracovní produktivitu

Každodenní sezení u počítače vás ubíjí? Zkuste si dělat pravidelné přestávky a vždy se alespoň několik minut procházejte nebo protahujte. Ani to ale nemusí stačit. Řešením by v tomto případě mohlo být aktivní sezení.

Klasické kancelářské židle stále dominují většině kanceláří. Přitom existují i jiné varianty, které navíc dokážou zaměstnance povzbudit k lepším pracovním výkonům, předcházejí únavě a dokonce do jisté míry simulují cvičení.

Seďte aktivně: zapojíte více svalů a stimulujete krevní oběh

Při aktivním sezení dochází k téměř nevědomému zapojování různých svalových skupin. Nenásilně tak posilujete své tělo a vlastně cvičíte a spalujete více kalorií i během práce na počítači. Krev tělem lépe cirkuluje, dochází k lepšímu okysličení mozku a to vede k potlačení únavy, vyšší pracovní produktivitě a lepšímu soustředění.

Výhod aktivního sezení si všímá stále více firem, které nahrazují klasické kancelářské židle takzvanými aktivními židlemi. Při sezení na balančních stoličkách, sedlových židlích či balančním míči zapojujete svaly trupu a zad, což s sebou nese celkové zlepšení držení těla.

Na nový způsob sezení si zvykejte pomalu

Svaly jsou zapojovány zcela přirozeně, jako je tomu při běhu, cyklistice nebo jízdě na kajaku. Aktivní židle také ulevuje od bolestí zad, protože napětí v zádech bývá vyvoláváno právě špatnou polohou při sezení.

Mějte na paměti, že aktivní židle by se zpočátku, než si tělo zvykne na novou pozici, měla používat jen hodinu denně. Je běžné, že se správné sezení na židli projeví bolestí svalů. Nejdříve tedy používejte aktivní židli jako doplněk k té klasické. Postupně na ní můžete trávit čím dál více času.

Sedlová židle přinese nevídanou flexibilitu

Ze kterých typů doplňků pro aktivní sezení tedy můžete vybírat? Oblibě se těší například balanční stoličky. Mají unikátní design a umožňují nastavení výšky dle potřeby. Flexibilní kruhový sedák následuje pohyby sedícího a tím přispívá k aktivnímu a ergonomickému sezení. Vybírat můžete z různých barev stoličky.

Další možností je sedlová židle. Její sedák opravdu připomíná koňské sedlo a bude chvíli trvat, než si na tento tvar zvyknete. Dejte ale této židli šanci. Dokáže totiž uvolnit tlak v ramenou, předchází bolesti kolenních kloubů a kyčlí. Mezi její další přednosti patří podpora krevního oběhu nohou. Díky sedlové židli budete také u stolu mnohem flexibilnější a pohyblivější.

Při práci můžete dokonce chodit nebo šlapat na kole

Část dne lze prosedět na balančním míči. Při práci na počítači se ale dá také jezdit na kole, chodit či stát. Stačí si pořídit výškově nastavitelný stůl a k němu ty správné doplňky. Rotoped ke stolu umožní snadno spojit práci a cvičení: šlapání na rotopedu podporuje krevní oběh a samozřejmě podpoří spalování kalorií.

Podobně funguje i kancelářský chodicí pás. Je tichý a automaticky se přizpůsobí vašemu tempu. Při čtení e-mailů tak klidně můžete ujít několik kilometrů. Stačí jen přenastavit výšku kancelářského stolu tak, abyste na počítač bez problémů dosáhli. U stolu ale můžete klidně jen stát nebo udržovat rovnováhu na balanční podložce, díky níž zapojíte několik svalových skupin.

Stání při práci nebo aktivní sezení by měl zkusit každý

Nebojte se změny a vyzkoušejte jeden ze způsobu aktivního sezení nebo dokonce stání u kancelářského stolu. Výhody takového způsobu práce jsou nesporné. Možná vám najednou bude obyčejná židle připadat zbytečná, protože při aktivním sezení budete bystřejší a produktivnější.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...