Jak startupy formovaly vývoj kanceláří: Je libo fotbálek nebo šipky?

Jak startupy formovaly vývoj kanceláří: Je libo fotbálek nebo šipky

Způsob uspořádání kanceláří a jejich celková podoba se s příchodem nových trendů v průběhu času mění. Právě podoba pracovního prostředí dokáže ovlivnit náladu zaměstnanců a efektivitu jejich práce. Jak ale na vzhled a funkci kanceláří působily například startupy, tedy moderní a relativně nedávno založené společnosti s rychlým růstem a vývojem?

 

Mezi startupy se často řadí technologické firmy, které se snaží o inovativní řešení situace na trhu či podnikatelských problémů. Zaměstnanci takových společností patří většinou k mladším ročníkům, může jít i o absolventy – a těmto skutečnostem v mnoha případech odpovídá podoba kanceláří.

Každému zaměstnanci může vyhovovat něco jiného – individualita je důležitá

Pracovní prostory startupů bývají buď výrazně barevné, moderní, plné nábytku a doplňků neobvyklého designu a tvarů, anebo naopak zařízené střízlivě v přírodních barvách a v duchu jednoduchých linií. Zásadní ale bývá absence pevně vymezených pracovních míst, anebo jejich neobvyklý vzhled. Samozřejmostí už bývá třeba balanční míč namísto kancelářské židle.


Stoly a židle stále nevyšly z módy, ale moderní startupové kanceláře často nabízejí možnost kreativního využití volného času či pauzy – jde například o různé hry, jako jsou šipky a fotbálek, ale výjimkou nejsou ani herní konzole. Popularitě se těší také odpočinkové zóny, kde nechybí třeba křesla, pohovky a houpací sítě.


I pracovní místa se mění – nezřídka narazíte na polohovací stoly určené třeba i k práci ve stoje. Kancelářská židle a klasický pracovní stůl zkrátka nemusí vyhovovat každému. Open space už není příliš populární. Ve větších  prostorech se jednotlivá pracovní místa dají oddělit alespoň opticky pomocí paravánů a zástěn.

Coworkingová centra mívají do kancelářských budov daleko

Protože jde o začínající firmy, počet zaměstnanců startupů je zpočátku nízký. Nezřídka tak tyto společnosti sídlí v coworkingových centrech. Jde v podstatě o sdílenou kancelář, kde na jednom místě pracují jednotlivci, ale i menší firmy.


Sdílení znamená nižší cenu, proto se některá coworkingová centra nacházejí třeba i v centru Prahy, vysoký nájem se v tomto případě dá rozdělit mezi více lidí – uživatelů centra. Díky tomu se kanceláře v mnoha případech nacházejí v architektonicky zajímavých stavbách. Nemusí tedy jít o klasická, moderní business centra.

Klasické kanceláře korporátních firem se přibližují startupům

Neformální, inspirativní a individualistický styl startupových prostorů pomalu přebírají i klasické kanceláře například korporátních firem. Relaxační zóny, zajímavý, ale přesto funkční design kancelářského nábytku, zařízení na míru jednotlivým zaměstnancům. To vše se nyní často zavádí i v korporátních budovách.

Cool produkty do kanceláří

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.