Domácí kancelář je potřeba dobře vybavit

Práce z domova bývá často náročná na soustředění

Hodláte pravidelně pracovat z domova? Tak byste neměli podcenit vybavení svého pracovního místa. Jinak můžete mít potíže s efektivitou i se soustředěním.

Po home office, neboli práci z domova, touží mnoho zaměstnanců, kteří musejí denně docházet do neosobních a často hlučných kanceláří. Ale i při zařizování domácího pracovního koutku byste se měli držet určitých pravidel. Jinak zjistíte, že za celý den strávený doma jste neudělali skoro nic.

I z domova se dá pracovat efektivně. Potřebujete k tomu pracovní koutek

Ať už pracujete z domova pravidelně, nebo jen občas, neměli byste se spoléhat na to, že si jednoduše sednete ke kuchyňskému stolu nebo na pohovku s notebookem na konferenčním stolku. Ani v jednom případě nejde o zdravé sezení pro práci a vaše soustředěnost i produktivita bude trpět.
Raději si pořiďte alespoň malý kancelářský stůl a kvalitní židli, která poskytne oporu vašim zádům, krku i hlavě. Pokud nemáte místa nazbyt, můžete si vybrat rohový stůl, který dokáže efektivně využít kout místnosti.
Nejlepší samozřejmě je umístit stůl a kancelářskou židli do zvláštní místnosti – pracovny, kde vás nebudou rušit další členové domácnosti. Když to nejde, udělejte si alespoň pracovní koutek.
Pokud si jej zařídíte v obývacím pokoji, mohou přijít konflikty ohledně pouštění televize ve chvíli, kdy potřebujete pracovat a soustředit se. V kuchyni vás zase může rušit vaření či pátrání dalších členů domácnosti po svačince. Stále je to ale lepší, než zkrouceně sedět s notebookem na pohovce. Od hluku vám může pomoci poslech hudby přes sluchátka či špunty do uší.

Důležitá je také denní rutina. Nesedejte k pracovnímu stolu v pyžamu

Ostatní členové domácnosti by také měli porozumět tomu, že doma skutečně pracujete, práci musíte odvést a potřebujete se soustředit. Nemůžete tedy od počítače neustále odbíhat. Ráno nepřecházejte od postele rovnou k počítači. Proveďte stejně ranní rituály, jako kdybyste se chystali do kanceláře. Nasnídejte se, udělejte si kávu, vyčistěte si zuby a převlékněte se z pyžama.

 

Vybavení pro práci z domova

 

Blízko vašeho kancelářského stolu by se měla nacházet zásuvka, případně prodlužovací kabel se zásuvkami. Vaši práci by mohl zefektivnit přídavný monitor, plnohodnotná externí klávesnice a především počítačová myš. Práce s ní je mnohonásobně rychlejší a přesnější než při využívání notebookového touchpadu.
Nezapomeňte na dostatek světla. Stůl by měl být umístěn v blízkosti okna a chybět nesmí ani kvalitní lampička. V horkých dnech oceníte v domácí kanceláři větrák či přímo klimatizační jednotku. Když k počítači usedáte, měla by být místnost dostatečně vyvětraná. I doma dbejte na dodržování pitného režimu.

Doma skoro jako v kanceláři: pracovní stůl a židle nesmí chybět

Pracovní koutek či pracovnu si zařiďte podobně jako kancelář. Budete potřebovat stůl a kvalitní židli, ale také dostatečné osvětlení, monitor, externí klávesnici i počítačovou myš.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...