Transformativní vedení

Transformativní vedení - pro zvýšení motivace a nasazení

Transformační vedení je teorie vedení, při níž vedoucí a tým spolupracují nad rámec svých přímých vlastních zájmů a prospěchu. Po identifikaci potřebné změny vytvoří vedoucí spolu se svými zaměstnanci vizi, kterou se bude řídit. Transformační leader je aktivní, povzbuzuje a slouží jako inspirace a vzor pro své zaměstnance.

Jako rodinná firma působící na 21 trzích neustále pracujeme na rozvoji vlastního vedení. Již 45 let však také pracujeme s podnikateli a vedoucími pracovníky firem. Dovolte nám tedy, abychom vám pomohli s interiérem pracoviště - a přispěli k vašim znalostem o vedení, například o transformačním leadershipu.


Co je transformační vedení?

Teorii transformativního vedení vytvořil koncem 70. let James MacGregor Burns a je založena na myšlence, že inspirativní vedoucí motivuje zaměstnance k práci na společných cílech. Tím, že buduje důvěru a slouží jako vzor, podporuje vedoucí pracovník bezpečné pracovní prostředí, v němž je každý zaměstnanec povzbuzován k rozvoji a zlepšování svého výkonu. MacGregor Burns uvedl, že "lídři a následovníci si navzájem pomáhají postoupit na vyšší úroveň morálky a motivace".

Bernard M. Bass tento model v 80. letech dále rozvinul a formuloval čtyři prvky, které lze dnes považovat za základ transformativního vedoucího.

Motivace prostřednictvím teorie sebeurčení

Teorie sebeurčení (SDT) je psychologická teorie o lidské motivaci, blahobytu a osobním rozvoji a o tom, jak tyto faktory ovlivňují okolnosti v našem prostředí. Předpokládá, že lidé přirozeně usilují o růst, rozvoj a optimální fungování. Teorie sebeurčení se zaměřuje na tři základní psychologické potřeby: autonomii, kompetenci a příbuznost. Předpokládá také dva základní typy motivace: vnitřní motivaci a vnější motivaci.

Kombinace transformačního modelu a teorie sebeurčení je dobrým způsobem, jak skloubit čtyři prvky transformačního vedení a způsoby motivace zaměstnanců.

Jak přijímat a sdělovat konstruktivní kritiku

Shrnutí:

Transformativní vedení, které vyvinul James MacGregor Burns, je metoda vedení, při níž vedoucí pracovníci a zaměstnanci spolupracují nad rámec svých individuálních zájmů, aby vytvořili změnu a dosáhli společných cílů. Úkolem vedoucího je zapojit, povzbudit a posílit své zaměstnance jako skupinu i individuálně. Transformativní vedení je postaveno na čtyřech prvcích: působení jako vzor, poskytování inspirativní motivace, nabízení intelektuální stimulace a projevování individuální ohleduplnosti.

Co je to leadership?

Časté dotazy

Použití transformativního vedení je účinným způsobem, jak vytvořit angažované a prosperující zaměstnance, protože tento model podporuje osobní rozvoj a týmového ducha. Proto se hodí pro většinu pracovišť, kde je pro takové vedení prostor. Nejedná se však o rychlé řešení, ale o styl vedení, který je třeba průběžně udržovat a dlouhodobě používat.
Transformační vedoucí dává přednost zaměstnancům a zaměřuje se na vyzdvihování jejich dobrých vlastností a podporu angažovanosti. Transakční vedoucí používá odměny nebo tresty v závislosti na tom, jak zaměstnanci plní své úkoly.
James MacGregor Burns (1918-2014) byl americký historik, politolog a spisovatel, který napsal několik knih včetně knihy Leadership, v níž shrnul své teorie o vedení.
Bernard M. Bass (1925-2007) byl americký profesor a výzkumník, známý především svou prací v oblasti výzkumu vedení. V době svého odchodu do důchodu byl nejcitovanějším výzkumníkem v oblasti leadershipu na světě.
Vedoucí pracovník povzbuzujícím a angažovaným způsobem zapojuje zaměstnance do jejich vlastního rozvoje i do rozvoje provozu.
Rozvojové vedení je model vedení, který výzkumně vychází z transformativního vedení. Oba modely jsou styly vedení zaměřené na vytváření pozitivních změn v organizaci a podporu růstu a rozvoje zaměstnanců. Rozvojové vedení je modelem vedení švédských ozbrojených sil.
Američtí psychologové Edward L. Deci a Richard Ryan.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...