Jak na agilní leadership

Jak na agilní leadership

Agilní leadership, populární model pocházející ze světa vývoje softwaru, je založen na flexibilitě a rychlém rozhodování. Tento model byl vyvinut s cílem vypořádat se s omezeními tradičního projektového řízení, což naznačuje, že vedoucí pracovníci se musí aktivně zapojit, ale ne prostřednictvím mikromanagementu. Jak se tedy stát agilnějším vedoucím a jak funguje agilní pracovní metoda?

Jako rodinný podnik s 21 trhy se neustále zaměřujeme na rozvoj vlastního vedení. Již 45 let však také pracujeme s podnikateli a vedoucími pracovníky firem. Dovolte nám tedy, abychom vám pomohli s vybavením pracoviště - a přispěli k vašim znalostem o vedení, například o agilním leadershipu.


Odkud pochází agilní vedení?

Agilní vedení má své kořeny v Manifestu agilního vývoje softwaru, který napsala skupina softwarových vývojářů v USA na začátku roku 2000. Model byl navržen jako reakce na omezení a problémy tradičního modelu vodopádu. Tato metoda zahrnovala požadavky na vše od podrobných specifikací požadavků, zbytečné byrokracie a potřeby rozsáhlé dokumentace provedené práce. Argumentem bylo, že v rychle se měnícím světě s neustálými změnami na trhu vyžaduje požadavek na rychlá rozhodnutí a efektivní práci pracovní metodu, která je flexibilní a s neformální spoluprací a rychlým rozhodováním.

Dvě ženy spolu hovoří v kancelářském prostředí.

Jak se pracuje agilně?

Zavedení agilní metody práce znamená, že jako vedoucí pracovník podporujete zpětnou vazbu, připouštíte selhání jako způsob učení a růstu a že práce by měla být svižná. Zaměstnanci by například měli být schopni rychle se aklimatizovat na nové situace a potřeby. Ve své nejzákladnější podobě agilní vedení vyžaduje, aby se vedoucí pracovníci více "nakláněli" než "odkláněli" a aktivně se zapojovali, naslouchali a motivovali - avšak bez mikromanagementu. Mezi vedoucími a zaměstnanci musí panovat vzájemná důvěra. Používání výrazů jako my a nám je dobrým způsobem, jak vytvořit pocit jednoty a týmového ducha.

Metody a modely

Existuje několik populárních metod a modelů souvisejících s agilní prací, které se často používají k zefektivnění práce zaměstnanců, týmů i celých firem.

  • Scrum je metoda řízení projektů, jejímiž klíčovými součástmi jsou komunikace, spolupráce a neustálé zlepšování. Zaměřuje se na rozdělení komplexních projektů na menší zvládnutelné části, tzv. sprinty. Každý sprint má určitý časový rámec, obvykle v rozmezí týdne až měsíce, během kterého by měl být splněn určitý soubor úkolů. Během práce ve sprintech se denně konají aktualizační schůzky. V rámci Scrumu existují tři role - vlastník produktu, scrum master a vývojový tým.

  • Kanban je metoda pro vizualizaci pracovních postupů, procesů a optimalizaci výsledků a také například pro identifikaci překážek. Pracovní úkoly se obvykle vizualizují na nástěnce nebo tabuli rozdělené do sloupců představujících různé fáze pracovního procesu (obvykle "Příchozí", "Prioritizované", "V realizaci" a "Dokončené"). Pomocí lístečků nebo magnetů se pak na tabuli vyznačí, co je třeba udělat, kdy, v jakém pořadí atd. Získáte tak jasný a strukturovaný přehled, který může každý sledovat.

  • Lean model je pracovní metoda, jejímž cílem je zefektivnit pracovní postupy, omezit plýtvání v podobě zbytečné spotřeby času a nadbytečných zdrojů a maximalizovat produktivitu. Příkladem mohou být standardizované procesy, kdy všichni zaměstnanci dělají určité prvky stejným způsobem, což usnadňuje odhalování chyb. A tím i možnost je rychleji napravit a dále optimalizovat práci a zvýšit ziskovost.

  • Scaled Agile Framework, známý také pod zkratkou SAFe, vznikl ve snaze učinit celé, často i větší společnosti agilnějšími ve svých pracovních postupech, mimo jiné prostřednictvím efektivnějších pracovních postupů. Pokud je například Scrum základem agilních pracovních metod, SAFe lze považovat za způsob, jak jej rozšířit na větší a zastřešující přístup, který zahrnuje celou organizaci nebo společnost. Základem SAFe je nahlížet na společnosti na třech úrovních: na úrovni portfolia, programu a týmu.

Výhody a nevýhody

Stejně jako v případě všech teorií vedení existují na agilní vedení jak pozitivní, tak negativní názory. Není vhodné pro všechny zaměstnance ani pro všechna pracoviště.

Agilní leadership

Tento model vedení má několik výhod, a to jak na úrovni jednotlivce, tak na úrovni organizace:

  1. Neustálé zlepšování: Agilní vedení podporuje neustálou reflexi a zlepšování, což může být přínosné pro vnitřní pokrok organizace, který by měl vést ke spokojenějším zákazníkům a vyšší ziskovosti.

  2. Větší přizpůsobivost: Agilní vedení umožňuje organizacím přizpůsobovat se změnám a reagovat na ně. To je důležité zejména ve světě, kde se podmínky na trhu neustále vyvíjejí a obnovují.

  3. Důvěryhodnost: Agilní lidé jsou schopni spolupracovat s lidmi, kteří jsou schopni udržet si důvěru: Při agilní práci by měl mít každý možnost vyjádřit svůj názor a měla by existovat otevřenost a transparentnost jak mezi zaměstnanci, tak mezi vedoucími pracovníky a zaměstnanci. Pocit začlenění výrazně přispívá ke zvýšení důvěry a motivace.

Navzdory mnoha výhodám má agilní vedení i své nevýhody:

  1. Nejednoznačnost: Agilní vedení může být někdy nejednoznačné, protože se ne vždy řídí přísným, předem stanoveným plánem. To může způsobovat zmatek a nejistotu, zejména u zaměstnanců, kteří jsou zvyklí na tradičnější styly vedení.

  2. Vysoké nároky: Při agilních metodách práce jsou často kladeny vyšší nároky na zapojení všech zaměstnanců a jejich stejné nasazení a existuje závislost na přínosu ostatních. To je něco, co ne každému vyhovuje.

  3. Nedostatečná dokumentace: Při agilním vedení se může stát problémem nedostatečná dokumentace. Protože se často soustředíme na dokončení úkolů a okamžitý přechod k dalším, mohou nám uniknout důležité údaje a informace.
Agilt ledarskap

Shrnutí:

Agilní leadership spočívá ve flexibilitě, schopnosti reagovat a angažovanosti a ve vytváření pracovního prostředí, v němž mají zaměstnanci možnost rozhodovat sami a vyjadřovat svůj názor. Mezi metody a modely využívané v agilním vedení patří Scrum, Kanban, model Lean a SAFe. Mezi výhody tohoto modelu patří neustálé zlepšování, větší přizpůsobivost a vysoká důvěra, mezi nevýhody naopak může patřit nejednoznačnost, vysoké nároky a nedostatečná dokumentace.

Co je to leadership?

Časté dotazy

Agilní pochází z anglického slova agile, které znamená pohotový a flexibilní.
Vodopádový model je tradiční projektová metodika, při níž se pracuje postupně. Svůj název získal proto, že připomíná vodopád, přičemž jednotlivé fáze projektu probíhají postupně. Nová fáze začíná teprve tehdy, když je předchozí fáze zcela dokončena.
Agile Alliance je globální neziskové fórum založené na Manifestu agilního vývoje softwaru. Fórum podporuje jednotlivce a organizace, které zkoumají, zavádějí a rozvíjejí agilní hodnoty, principy a metody.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...