Mýty o cvičení a jeho dopadu na zdraví

Mýty o cvičení a jeho dopadu na zdraví

Intenzivní sportování vynahradí prosezené hodiny v práci, pouze dlouhé náročné cvičení je zdraví prospěšné, kofein mi pomůže zhubnout. Znáte tyto výroky? Dá se jim věřit? O cvičení koluje spousta mýtů a omylů. Kdyby byly pravdivé, stačilo by vypít spoustu kávy a zhubli bychom. Co je tedy pravda a co není? Pojďme zbořit některé mýty o zdraví a cvičení!

1. Pokud po práci sportuji, nevadí, že mám sedavé zaměstnání.

MÝTUS. Pokud celou pracovní dobu prosedíte, nepomůže vám ani intenzivní cvičení. Sedavé zaměstnání škodí zdraví, bohužel ani pozdější aktivita vám hodiny bez pohybu nevynahradí. Každodenní osmihodinové sezení může vést k obezitě, cukrovce, vysokému krevnímu tlaku a kardiovaskulárním onemocněním.


Pokud to jde, pokuste se při některých činnostech v práci alespoň stát a především si dopřejte pravidelné pauzy na pohybovou aktivitu. I malé pochůzky mohou vašemu zdraví výrazně prospět – zaběhněte si ke kopírce, pro šálek kávy nebo dojděte osobně za kolegou, místo abyste mu posílali emaily. Účinným a jednoduchým řešením nedostatku pohybu může být pořízení chodícího pásu a rotopedu ke stolu. S těmito pomocníky můžete cvičit a pracovat zároveň. Spálíte tak kalorie, zlepšíte krevní oběh a tedy i přísun kyslíku tělu a mozku, tudíž se vám bude lépe soustředit a dodáte tělu potřebnou energii. Mají tichý chod, takže se nemusíte bát, že byste rušili kolegy při práci.

2. Při dlouhém cvičení spálíte více kalorií než při krátkém intenzivním posilování.

MÝTUS. Dlouhé cvičení s nízkou intenzitou přináší v podstatě stejný výsledek jako krátké, ale intenzivní cvičení, říká Mikael Mattsson, sportovní fyziolog z Univerzity gymnastiky a sportu ve Stockholmu. Krátké a velmi intenzivní cvičení vám sebere především spoustu energie, a to nejen během tréninku, ale i po něm. Proto ani tolik nezáleží na tom, kolik kalorií spálíte během cvičení, ale spíše kolik jich spálíte během celého dne.


Zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu do našich nabitých diářů bývá obtížné. Časově nenáročným řešením může být diskrétní cvičení během pracovní doby. Nemusíte hned zvedat činky nebo chodit do posilovny. Existuje spousta cviků, které můžete provádět u stolu. Například zkuste natáhnout nohy rovnoběžně s podlahou a vydržte tak 1 minutu. Ucítíte, jak stehenní svaly pracují. Cviky tohoto typu nejsou časově ani fyzicky náročné, ale přitom jsou zdraví prospěšné. A ještě vám zbyde energie na odpolední aktivity.

3. Pět minut posilování nepomůže.

MÝTUS. Měli byste cvičit  alespoň  30 minut denně. Jak to ale stíhat, když musíte pracovat, vyzvednout děti ze školy, vařit a zařídit spoustu dalších věcí? I několik minut cvičení je lepší než nic. Udělejte několik dřepů nebo rychlých kliků v kanceláři nebo hned, jak se vrátíte domů. Použijte schody místo výtahu. Pět minut má větší dopad, než si myslíte!
 

Náročný pohyb je účinnější, i když ho provádíte jen krátkou dobu. Nemusíte se ani bát, že se začnete potit. Když cvičíte intenzivně, věří vaše svaly, že potřebují vykonat fyzicky náročnou aktivitu a vaše tělo začne spalovat více energie. Zvýšíte tak příjem kyslíku, spálíte tuky, podpoříte krevní oběh. To vše má pozitivní dopad na vaše zdraví. Každý člověk je jiný a pro každého je vhodná jiná forma zátěže. Nemusíte tedy cvičit stejně intenzivně jako váš kolega. Vyzkoušejte, co má pozitivní vliv na vaše tělo a vaši pohodu.

4. Kofein podporuje hubnutí.

MÝTUS. Není vědecky prokázáno, že by kofein napomáhal spalování tuků. Urychluje metabolismus, ale jen opravdu mírně, a proto nemá prokázaný dlouhodobý účinek na úbytek hmotnosti. Hlavním důvodem, proč káva nemá zásadní vliv, je to, že si do ní obvykle přidáváme mléko nebo cukr, což výrazně zvyšuje příjem kalorií. Na druhé straně vám kofein dodá více energie, takže můžete být aktivnější po celý den. Jak spálíte více kalorií pitím kávy? Umístěte kávovar co nejdále od vaší kanceláře a choďte si ji vařit osobně.

Produkty pro aktivní sezení

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...