Z homme office zpět do kanceláře

Z home office zpět do kanceláře

Jaké to je začínat kariéru z domácí kanceláře?
Když přestane platit povinnost pracovat z domova, změní se každodenní život mnoha lidí, zejména mladší generace. Během pandemie většina pracovišť podporovala práci z domova, což mnohé přinutilo přizpůsobit tradiční práci v kanceláři novým podmínkám. Pro mnoho mladých lidí, kteří právě nastupují do svého prvního zaměstnání, je však práce na dálku běžnou a možná jedinou možností, jak pracovat. Co to znamená pro mladé lidi - opustit každodenní domácí kancelář a začít pracovat na fyzickém pracovišti? Jaká jsou pozitiva a jaké problémy?

Práce na dálku nabízí větší svobodu, ale znamená také nedostatek sociálních kontaktů a pocitu sounáležitosti. Přesun z domova do kanceláře může bý pro mnohé velkou neznámou. Faktem ale je, že interakce a sociální kontakty mají smysl! Je to čas, kdy se můžete se svými kolegy skutečně seznámit. Využijte příležitosti k rozhovoru s kolegy v jídelně nebo v kuchyňce, zatímco čekáte, až se udělá káva. Práce z domova neuspokojí potřebu komunikace, ale v kanceláři máte možnost si to bohatě vynahradit.
Jelikož patřím k mladší generaci a jsem nováčkem na trhu práce, každodenní život se skládá z práce na dálku, online schůzek a flexibilních způsobů práce. Každodenní život, který je pro starší generaci nový. Svoboda a flexibilita práce přináší výhody, jako je snazší rovnováha mezi osobním a pracovním životem. Pro některé - ne pro všechny. Pro mnohé je při práci z domova obtížné rozlišovat mezi prací a volným časem. Je snadné jíst u počítače nebo večer usednout k práci, i když pracovní den skončil. Dobrou vlastností práce z kanceláře je, že přirozené přestávky jsou častější, čas je věnován procházkám v době oběda a po vypnutí počítače pracovní den končí.

Pro mladou generaci tedy existují určité výzvy. Práce na plný úvazek z kanceláře má však stále několik pozitiv!

Co můžete udělat pro to, aby se váš nový kolega cítil v práci dobře:

  • Pozvěte kolegu na oběd. Zastavte se u něj a zeptejte se, zda by nechtěl jít na společný oběd - i malá gesta se cení!
  • Komunikujte. Není špatné se čas od času ozvat, abyste ho ujistili, že se o něj zajímáte a je součástí kolektivu.
  • Buďte přístupní. To je důležité vždy, ale možná ještě více, když na pracoviště nastoupí noví zaměstnanci. Ukažte, že jste svému kolegovi k dispozici a podporujete ho.
  • Ukažte, jak funguje kávovar. Může to znít banálně, ale nový zaměstnanec se raději vyhne trapasům, jako je nepochopení některých maličkostí v práci!
  • Předveďte se. Proveďte svého nového kolegu po kanceláři a využijte příležitosti k představení všech zaměstnanců. Je to skvělý způsob, jak zajistit, aby se váš kolega cítil vítaný.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.