Třídění odpadu na pracovišti

Tipy pro správné třídění odpadu

Třídění odpadu přímo u zdroje je účinné opatření, které je snadné zavést i dále rozvíjet. Díky přehlednému značení a mnoha různým frakcím je také pro zaměstnance snadné postupovat správně. Zde je několik tipů, co můžete udělat pro zlepšení třídění na pracovišti.

Úspora energie i přírodních zdrojů

Separace zdrojů je výhodná pro všechny. Nejenže lze baterie a další nebezpečný odpad bezpečně zlikvidovat, ale třídění zdrojů přispívá k ochraně životního prostředí už ve fázi výroby. Koneckonců výroba nového papíru z recyklovaného materiálu je energeticky i zdrojově úspornější, než kdyby se nejprve spálil starý papír a poté se pokácelo mnoho stromů, které se použijí jako surovina pro výrobu nového papíru.

Začněte tím, že vytřídíte to nejnebezpečnější

Jak tedy začít? Jedním z tipů je začít s odpady, které nejvíce poškozují životní prostředí a zdraví. Některé výrobky obsahují látky, které jsou toxické, výbušné nebo hořlavé, a tudíž škodlivé pro lidi a životní prostředí. Použité baterie, úsporné žárovky, zářivky, počítače a další elektroodpad jsou příklady odpadu, který by měl být vytříděn a odvezen do místního recyklačního centra. Nebezpečný odpad umístěte do vhodných kontejnerů, zatímco čekáte na odvoz/vyzvednutí.

Tipy! Koš na baterie

Koš na baterie slouží k praktickému a bezpečnému uložení použitých malých baterií. Koš je vybaven víkem s dětskou pojistkou pro bezpečné uložení. Víko se při vyprazdňování otevírá pomocí příslušného klíče. Dodává se s nástěnným držákem, takže jej lze připevnit na stěnu na viditelném místě. Objem krabice je 15 l.

Zobrazit produkt

Usnadněte si práci na pracovišti

Čím více budeme třídit, tím lépe pro životní prostředí. Usnadněte proto svým zaměstnancům práci a umístěte kontejnery na recyklaci do vhodné vzdálenosti od jejich pracoviště. V kancelářském prostředí je dobré mít pod pracovními stoly a v psací místnosti koše na papírový odpad. V dílně a skladu umístěte ekologické stanice strategicky blízko míst, kde vzniká odpadní materiál. Co se týče počtu košů, platí pravidlo: spíše příliš mnoho než příliš málo - protože pak se zvyšuje pravděpodobnost, že každá položka skončí na správném místě.

Udělejte si pořádek v jídelně

Třídění má význam i v jídelně. Oddělování plastových, skleněných a kovových obalů od ostatního odpadu má velký dopad, stejně jako přeměna potravinového odpadu na bioplyn. Třídění usnadňují průhledné samolepky nebo nádoby s různobarevnými víčky. A pokud používáte třídicí skříň s několika kontejnery v jednom, není třídění odpadu o nic složitější než dříve, kdy se vše dávalo do jednoho kontejneru.

Zbytkový odpad vyhazujte do klasického koše

Zbytkový odpad určený ke spálení - to, čemu se dříve říkalo odpadky - je nejlépe umístit do klasického koše, který se snadno vyprazdňuje a čistí. Koše se dodávají v různých velikostech, ale všechny mají společné to, že jsou vyrobeny z nárazuvzdorného a UV záření odolného polyethylenu HD a že mají velká kolečka, která usnadňují jejich manipulaci a přesun.

Sada čtyř barevných košů

TIPY. Sada čtyř kontejnerů na odpad

Cenově dostupná sada čtyř různobarevných 60litrových nádob na odpad s víky a dvou vozíků s prostorem pro dvě nádoby na vozík.
- Praktické mobilní řešení na kolečkách
- Víko s rukojetí pro snadné otevírání a vyprazdňování
- Vozíky mají snadno se otáčející kolečka a lze je spojit dohromady

Ukázat produkt

Používání kontejnerů na objemný odpad

Pokud jde o třídění větších předmětů - hrubších materiálů nebo sběr všech různých druhů odpadu tříděného na pracovišti - jsou vynikající volbou výklopné kontejnery. Tyto robustní kontejnery jsou k dispozici v řadě velikostí od 150 do 3 000 litrů a jsou určeny pro hrubé zacházení a použití s vysokozdvižným vozíkem. Dodávají se také v různých barvách, které usnadňují třídění. Včetně víček, samolepek a dalšího funkčního příslušenství, které usnadňuje správné zpracování i toho nejhrubšího odpadu.

Čtyři tipy, jak začít s tříděním:

1. Začněte tím, co je nebezpečné - oddělte baterie, žárovky, elektroodpad atd. od ostatního odpadu.
2. Zpřehledněte si třídění - používejte třídicí nálepky nebo kontejnery různých barev pro různé druhy odpadu.
3. Více košů v jednom - pokud je k dispozici dostatek místa, zvolte skříň s více koši na odpad. Díky tomu je třídění stejně snadné jako dříve házení všeho do jednoho koše - a navíc to dobře vypadá!
4. Mějte několik ekologických stanovišť - ujistěte se, že zaměstnanci mají vždy snadno přístupné ekologické stanoviště, a to jak v blízkosti svého pracoviště, tak v místnosti pro zaměstnance a v jídelně.

Máte dotazy k produktům pro separaci zdrojů? Kontaktujte nás!