Hybridní kancelář tu už zůstane

Hybridní kancelář tu už zůstane

Po dlouhém období práce na dálku je jasné, že hybridní kanceláře tu zůstanou. Ať už se jedná o pandemii, nebo ne, stále více pracovišť se rozhoduje přehodnotit své pracovní postupy a vypracovat aktualizované zásady pro novou existenci na dálku.
Digitální schůzky a workshopy, schůzky typu "walk and talk" a webináře jsou dnes pro většinu kancelářských pracovníků samozřejmostí. Fyzické prostory se změnily na digitální, pracoviště se přesunulo do domácího prostředí a kanceláře zejí prázdnotou. Najednou se setkáváme s novým scénářem budoucnosti - změnou kultury a pracovního života, který byl dříve neznámý. prosazují se nové technologie, pracovní centra a chytrá digitální řešení.

Pro mnohé znamená flexibilní pracovní doba snížení stresu a možnost lépe sladit pracovní a soukromý život. Ale sezení doma po většinu pracovního dne může také omezit kreativitu a příležitosti k sociální interakci. Hrozí bezprostřední riziko, že někteří lidé během pracovního dne vůbec neopustí domov. Jaká se nabízí řešení?
Dočkáme se virtuální reality a hologramů? Budeme pracovat v digitálním světě s virtuálním oblečením a digitálními měnami? Pravděpodobně ještě ne. Existuje však potenciál pro vznik hybridních kanceláří. Možným scénářem do budoucna je tedy to, že se budeme setkávat se stále větším počtem zavedených co-workingových prostor a pracovních center - jako součástí nové existence na dálku. Jedná se o dlouhodobá řešení, která zejména obyvatelům příměstských oblastí nabízí alternativní pracovní prostředí ve dnech, kdy se nelze dostat do kanceláře.

Coworkingové prostory a huby nabízejí zaměstnancům nejen větší svobodu a flexibilitu, ale také zatraktivňují pracovní prostředí, rozšiřují možnosti obchodní sítě a zkracují dojezdové vzdálenosti pro ty, kteří bydlí dále, což má zase pozitivní dopad na klima. Kromě toho mohou společnosti ušetřit díky zmenšení pracovního prostoru a kanceláří. Výhra pro všechny.

Možná je hybridní kancelář řešením pro zlepšení kvality života a tolik diskutované rovnováhy osobního a pracovního života. Ale stejně jako u všech dobrých věcí i zde se objevují problémy. Co se stane se všemi těmi kancelářemi, které zejí prázdnotou? Jak ovlivní práci a komunitu na pracovištích? Existují potenciální obavy o soukromí a bezpečnost? A především - jak přizpůsobiví chceme skutečně být? Způsoby, jakými se budou hybridní kanceláře vyvíjet, se teprve uvidí, ale jedno je jisté: jsou zde, aby zůstaly.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.