Balení a vše praktické, co byste o něm měli vědět

Balení a vše co praktické, co byste o něm měli vědět

Balení nebo páskování výrobků či zásilek je jeden z nejčastějších způsobů, jak dát produkty dohromady. Uvědomíte si někdy, co vše je potřeba, aby k vám zboží dorazilo v nepoškozeném stavu? Balicí technika a vše co s ní souvisí, je rozsáhlý proces, který je současně zásadní i pro běžný každodenní život. Téměř každý zakoupený malospotřebitelský výrobek je zabalený. Víte, že existuje řada materiálů a příslušenství na balení a spojování produktů, aby byly dobře chráněny?
Shodneme se na tom, že pro každého distributora by spokojenost zákazníků měla být prioritou, aby obdrželi přesně to, co si objednali. Pokud tomu tak není, na vině je často špatné balení zboží nebo nesprávné skladování.

Ať už jsme koncový příjemce klasického balíku nebo distributor zásilek k dalšímu prodeji, chceme, aby se k nám zboží dostalo v nepoškozeném stavu. Špatně zalepené kartonové krabice nebo porušené stahovací pásky na balíku si nelze nevšimnout!

Co vše tedy zajistit pro dokonalé zabalení výrobku, tolik stěžejní pro spokojenost zákazníka? Jak předejít nepříjemnostem, ušetřit náklady a eliminovat případná zranění při manipulaci se zbožím? Volba správného příslušenství bude klíčová!

Balicí stůl prokazatelně zrychlí balení produktů

Specificky navržené pracovní stoly na balení se budou hodit do menších provozů i do větších průmyslových výroben jako navazující linka. Jedná se obvykle o praktické pracoviště pro efektivnější balící práce, protože jsou často opatřeny řezačkou i odvíječem na role různého materiálu. Variabilně se na tyč dá navinout vlnitá lepenka či bublinková fólie podle fáze balení a ochrany zboží.

Mezi hlavní výhody těchto stolů patří především to, že:
  • vše je soustředěno na jednom místě a balicí potřeby má pracovník na dosah rukou
  • se často jedná o ergonomické balicí pracoviště, které při efektivním rozložení prvků snižuje námahu pracovníků. Stoly se dají volitelně polohovat pro práci v sedě i ve stoje
  • podporují snadné napojení dalších systémů, například dopravníků, lepiček, strojů na výrobu výplně apod.
  • představují stavebnicový systém a jejich jednoduchá, ale odolná ocelová konstrukce zajišťuje dlouhou životnost. Použití lamina na desky stolů zajistí snadné čištění a odolnost proti vlhkosti a poškrábání

Na typu zásilky záleží

Při pořizování dalšího příslušenství k balení je třeba si předem ujednotit několik parametrů ohledně zboží. Půjde o to uzavřít krabice nebo balíky? Spojit předměty na paletách, bednách … Bude se jednat o zajištění stejně velkých balíků na balení skla, dřeva a kovových součástek? Nebo bude třeba zpevnit dřevěné krabice, bedny nebo krabice z jiných materiálů? Či zajistit předměty?

Páskování a stahování dokáže seskupit několik výrobků do kompaktních celků a umožní tak snazší a bezpečnější manipulaci – ať už s kartony, stavebním materiálem nebo třeba pneumatikami.

Zatavování je technika, kdy se pomocí teplem smrštitelné fólie zboží stáhne k sobě. Takto se balí například sady drogistického zboží. Poté se zboží ukládá do krabic a následně na palety. Takto zkompletované pak stačí rozvést distributorům a obchodním řetězcům.

 
Balicí stůl Motion

Kartonové krabice

Klasické balíky v kartonu jsou určeny především pro lehčí zboží. Větší ochranu poskytne dodatečné obalení bublinkovou fólií, a krabici stačí zalepit pomocí ručního odvíječe vázací pásky. Nejlepší způsob, jak urychlit balení je poloautomatický balící stroj, který krabice automatický balí pomocí PP pásky.

Balení na palety

Na balení palet doporučujeme poloautomatické páskovací stroje nebo aku páskovačky, které lze také použít na balení krabic/balíků.

Průmyslové balení je stejně důležité, jako samotný výrobek v balíku a jeho účelem je zajistit převoz a uskladnění produktů. Nejdůležitější je však zboží ochránit a proto musí způsob balení a vybrané příslušenství odpovídat několika kritériím:

  • dostatečná síla a odolnost, aby odolávalo trvalému nákladu (těžkým krabicím, které jsou poskládané na sobě)
  • schopnost produkt dobře zajistit a zmírnit následky případného pádu
  • zajistit dostatečné utěsnění, aby se dovnitř nedostala vlhkost nebo vzduch, tedy zabezpečit vůči vlivu počasí, které by mohlo produkt poničit
  • být kompaktně zabaleno, aby si byl zákazník jistý, že produkt nebyl při přepravě otevřen

Stahovací pásky podle materiálu

Vázací pásky se perfektně hodí pro připevnění nákladu k paletě, pro uzavření a zpevnění zásilek nebo svázání balíků k sobě navzájem. Kterou pásku ovšem vybrat tak, aby vyhovovala potřebám Vaší firmy? Existují různé typy použitých materiálů vhodné pro ten který typ zboží. A k nim pochopitelně různé modely páskovacích strojů či odvíječů, za jejichž pomoci se zboží svazuje.

Kovové stahovací pásky případně ocelové jsou jednoznačně odolnější a pevnější. Zároveň však podléhají korozi a mohou způsobit zranění či úraz. Oproti tomu různé druhy plastových pásek se používají spíše na lehčí zboží, ale vzhledem k dobré elasticitě a schopnosti vrátit se do původního stavu jsou stále častěji využívané.

PP pásky se vyrábějí s polypropylenu a jsou pravděpodobně nejpoužívanější a také nejlevnější. Jsou vhodné zejména pro páskování balíků a lehkých nákladů na paletě. Oproti ostatním mají však nižší pevnost. Tento druh stahovacích pásek se hodí pro ruční páskování nebo do automatických páskovačů.

Tzv. PES pásky jsou textilní, vyrobené z polyesteru a doporučují se pro zboží s citlivějším povrchem kvůli své měkkosti. Proto se také hodí pro manuální páskovače ke spojování drátěnými sponami nebo jednoduchým svázáním. Jejich výhodou je elasticita, tudíž neztrácí napětí ani při mírné změně objemu vázaného zboží a mohou být použity i pro velmi těžké produkty. Dají se i snadno dotahovat.

U obou uvedených typů stahovacích pásek nehrozí riziko poranění.

Ocelové pásky se vyznačují vysokou pevností a odolností a jsou vhodné pro páskování velmi těžkých produktů například ve stavebním a dřevařském průmyslu. Ocel má největší sílu v tahu, proto se používá k balení produktů, které jsou ostré nebo horké. Nevýhodou těchto pásek je, že jednak hrozí riziko poranění a jednak také to, že po použití se nevrací do původního stavu. Z toho důvodu se i pro balení těžkých předmětů přistupuje k plastovému kompromisu nebo, chcete-li adekvátní náhradě.

Polyetylénové pásky (PET) mohou právě posloužit jako náhrada dražších pásek ocelových. Dají se bez problémů použít pro těžké produkty a palety. Spojují se svařením nebo za pomocí spon a to buď opět za použití automatických páskovaček na palety nebo i při ručním páskování. Jsou univerzální, snesou velkou utahovací sílu a oproti ocelovým páskám jsou přibližně o 50% levnější.

Jak vidno, balicí procesy je třeba předem promyslet. Je potřeba si uvědomit, jaký typ produktu potřebujete ochránit a dle toho vybrat příslušné vybavení do Vaší společnosti. Balicí techniku pokryje široká škála našeho sortimentu od šetrného páskování a k němu vhodných přístrojů až po nejnáročnější balicí aplikace. Neváhejte nás kontaktovat a navrhneme Vám vhodné řešení na míru.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...