YNGVE - školní židle ve službách dětí

Yngve - školní židle ve službách dětí

Společnost AJ Produkty se dlouhodobě snaží zajistit školákům stejně dobré pracovní prostředí jako dospělým. Škola je pracovištěm dětí! Když EU zavedla novou normu pro školní nábytek, považovali jsme proto za samozřejmé vyvinout zcela novou židli, která by splňovala nové požadavky a zároveň kladla důraz na blaho dětí. A zde je výsledek: školní židle Yngve.

Vše pro bezpečné a ergonomické výukové prostředí

Cílem nové evropské normy EN 1729 je zajistit, aby byl vzdělávací nábytek přizpůsoben potřebám dětí předškolního věku a splňoval specifická kritéria kvality a bezpečnosti. Zvláště důležité je, aby nábytek odpovídal výšce dětí, protože správné sezení je předpokladem pro jejich schopnost učit se.

"Ve společnosti AJ Produkty jsme zvyklí vyvíjet vlastní výrobky - 30 % našeho sortimentu je navrženo a vyrobeno ve vlastní režii. Když tedy vyšla nová norma, okamžitě jsme se rozhodli vyvinout školní židli, která by nejen splňovala vyšší požadavky, ale byla by i hezká na pohled a pohodlná na sezení," říká Jonas Emanuelsson, produktový manažer v segmentu vzdělávání.

S pomocí odborníků: samotných školáků

Když náš tým vývojářů produktu začal upřesňovat požadavky na proces návrhu, rozhodli jsme se zeptat skutečných odborníků - samotných školáků.

"Setkali jsme se s dětmi ze tří různých škol a vyslechli si jejich požadavky, abychom získali představu o tom, jak se jim líbí jejich současné židle a jaká vylepšení by si přáli do budoucna," říká Jonas.

Design s důrazem na pohodlí

Na základě přání dětí ohledně pohodlí a flexibility a požadavků normy EU na pevnost a stabilitu začala naše designérka Cecilia Stööpová navrhovat různá řešení. Brzy vznikla nová židle s zaobleným opěradlem a prohnutým sedákem pro maximální pohodlí.

"Zúžený tvar opěradla vznikl již na začátku procesu, protože jsme chtěli umožnit sezení v různých směrech," říká Cecilia. Další prioritou byly nastavitelné opěrky nohou, aby se dětem všech velikostí dobře pracovalo, zatímco kolečka směřující dozadu byla přidána proto, aby bylo možné židli na konci dne snadno zavěsit na žákovské lavice a usnadnit tak uklízečkám práci.

Židle Ingve
Detail opěráku židle Ingve

Název je odvozen od tvaru židle

Již na začátku bylo jasné, že křeslo bude něčím výjimečné. A to vyžaduje dobré jméno...

"Název židle vznikl, když opěradlo začalo připomínat písmeno Y a já si vzpomněla na Y ve slově Yngve, což je jméno odvozené od germánského boha Ing" říká Cecilia. Kromě toho, že má velmi pěkné jméno, má také pěkné vlastnosti, jako je ochrana bezpečí, přívětivost a starostlivost. Na naši židli se proto hodilo.

Během práce jsme vyrobili několik prototypů, abychom otestovali pevnost, pohodlí a materiály. Ověřili jsme si to také u školáků, se kterými jsme se předtím setkali, a nechali je vyjádřit se k tomu. Opět.

Školní židle YNGVE 
Školní židle YNGVE
3 055 Kč

Od schválených testů po uvedení na trh

Když jsme určili konečný tvar Yngve židle, s velkou hrdostí jsme poslali hotový model do nezávislého testovacího institutu, abychom černé na bílém dokázali, že naše nová židle splňuje svůj účel.

"Yngve prošla náročnými testy a byla schválena podle normy EN 1729," říká Jonas. A nyní je hotová židle zde, připravena zlepšit pracovní prostředí ve škole, a to jak podle přísných požadavků EU, tak podle přání samotných žáků.

Na výběr z více modelů

Zpočátku Yngve představil model, ale vývoj pokračoval podle plánu a postupem času byly realizovány další nápady, pokud jde o konstrukce rámů i opěrky nohou. Kromě toho byly přidány další barevné varianty rámu a sedáku/opěradla - a tím to nekončí. A protože každé dítě má tendenci růst a vyvíjet se svým vlastním tempem, je Yngve k dispozici v několika doporučených výškách sedadla (viz tabulka). Proč? Protože jen to nejlepší je pro naše děti dost dobré.