5 věcí, které jste (zaručeně) nevěděli o hybridní práci

5 věcí, které jste (zaručeně) nevěděli o hybridní práci

Pracujete z domova a omylem se polijete horkou kávou. Kdo je však zodpovědný za vzniklou pojistnou událost? Vy, nebo váš zaměstnavatel? V souvislosti s novou érou hybridní práce lidé na spoustu věcí nemyslí - zde je pět z nich.
Žena a pohled směrem ke stolu a židli

1. Rozhoduje zaměstnavatel

Práce na dálku zůstává a pro mnohé je "novým normálem" kombinace práce v kanceláři a z domova. Ale - jako zaměstnanec nemáte právo požadovat, abyste mohli pracovat z domova. O tom, kde se bude práce vykonávat, rozhoduje zaměstnavatel. Někteří zaměstnavatelé uznali, že práce z domova je pro zaměstnance do jisté míry výhodná a že její nabídka jako jednoho z benefitů je dokonce nutná, aby přilákali ty nejlepší talenty v oboru. Mnoho společností navíc zjistilo, že hybridní práce vyžaduje méně kancelářských prostor, což vede ke snížení nákladů. V konečném důsledku se model, který byl původně omezením, nyní stal výhodným pro obě strany.

Rohový psací stůl
Rohový psací stůl NOVUS

2. Zaměstnavatel nese odpovědnost

Zákoník práce stanoví, že zaměstnavatel je vždy odpovědný za pracovní prostředí - ať už je práce vykonávána v běžné kanceláři nebo v domácnosti zaměstnance. Jinými slovy, zaměstnavatel musí přijmout veškerá nezbytná opatření k prevenci nemocí z povolání a pracovních úrazů, což se týká jak fyzického, tak sociálního pracovního prostředí. To také znamená, že zaměstnavatel by měl průběžně kontrolovat, zda některý ze zaměstnanců nepotřebuje úpravu pracovního prostředí, a pokud ano, přijít s vhodným řešením. Zaměstnanec může například chtít ergonomické pracovní prostředí doma a zaměstnavatel mu to musí zajistit.

Co se však stane, když například dojde k úrazu při práci zaměstnance z domova? Aby se uplatnilo pojištění pro případ pracovního úrazu, musí k úrazu dojít v souvislosti s plněním pracovního úkolu zaměstnancem. Konkrétně to znamená, že pojištění se vztahuje na případný úraz, pokud zaměstnanec náhodou zakopne o elektrickou šňůru v domácí kanceláři, ale ne v souvislosti s vařením kávy v kuchyni, protože úraz musí souviset se samotnou prací.

Žena vyndává pořadač z nástěnné skříně

3... ale je to také zaměstnanec

Přestože je zaměstnavatel v konečném důsledku odpovědný za práci vykonávanou doma, zaměstnanec je povinen informovat zaměstnavatele o všech rizicích nebo nedostatcích v pracovním prostředí. Zákoník práce stanoví, že zaměstnavatel a zaměstnanec musí spolupracovat na vytvoření co nejlepšího pracovního prostředí. To je samozřejmě obzvláště důležité při práci z domova, protože možnosti zaměstnavatele rozpoznat, řídit a odstranit problémy pracovního prostředí mohou být omezené.

Protiúnavová podložka SPOT
Stolní lampa
Stolní lampa COSMO

4. Váš kancelářský nábytek doma je pro zaměstnavatele odpočitatelnou položkou

Předpokládejme, že jste se se svým zaměstnavatelem dohodli, že většinu práce můžete vykonávat z domova. Nyní je v zájmu obou stran vytvořit fungující domácí kancelář. Může být užitečné vědět, že všechny pomůcky, které zaměstnanec při své práci potřebuje, jsou pro zaměstnavatele plně odpočitatelné a že zaměstnanci se příspěvky nezdaňují. Zde je několik věcí, které je třeba zvážit při společném vytváření dobrého pracovního místa:

Stůl na kolečkách
Psací stůl a židle
Vzhledem k tomu, že mnoho lidí vykonává většinu své práce u stolu, je důležité, aby bylo možné sedět a pracovat ergonomicky správným způsobem a aby bylo možné stůl zvedat a spouštět, a měnit tak pracovní polohu.

Přehlednost a pořádek
Aby se váš domov rychle nezaplnil šňůrami, pořadači, hromadami papírů a dalšími pracovními předměty, je důležité dobré skladování. Existuje také nábytek, který zabírá málo místa a který lze na konci pracovního dne snadno uklidit, například malý stolek s výklopnou, výškově nastavitelnou deskou a kolečky, který skvěle poslouží jako odlehčovací nebo konferenční stolek, když jsou všechny materiály související s prací uklizené.

Přemýšlejte o osvětlení
Pro vaši práci je důležité správné světlo. Díky němu budete bdělejší a budete se moci déle soustředit. Kromě dostatečného stropního osvětlení potřebujete také stolní lampu, která vám poskytne dostatek světla.

Zde je vše, co potřebujete pro svou domácí kancelář
Muž sedí na pohovce a usmívá se

5. Zaměstnavatel je také zodpovědný za vaše sociální pracovní prostředí

Práce z domova má mnoho výhod. Je to snadné. Šetří čas a zvyšuje efektivitu. Svůj život si můžete zorganizovat zcela novým způsobem.

Existuje však také řada úskalí pro zaměstnavatele i zaměstnance, zejména vzhledem k tomu, že se nepotkáte a "nepoznáte" tak jako dříve. Věděli jste, že zaměstnavatelé jsou ze zákona povinni zajistit, aby vaše práce poskytovala příležitosti pro zpestření, sociální kontakty a spolupráci? Jednoduše řečeno to znamená, že zaměstnanci nesmí být vyloučeni z pracovního kolektivu - a to ani při práci z domova. Proto je důležité, abyste diskutovali o otázkách, které mají vliv na sociální pracovní prostředí, jako např:

Muž sedící na židli při digitální schůzce s kolegy
Technologie
Je pro hybridní schůzky k dispozici technické vybavení a podpora? Pokud je možnost fyzického setkání omezená, je obzvláště důležité využívat dostupné digitální nástroje.

Komunikace
Jsou všichni zapojeni a cítí se zapojeni? Buďte otevřeni rozhovorům nejen o práci. Ptejte se jeden druhého, jak se cítíte, jak se vám daří, a navrhujte společné přestávky.

Týmový duch
Jak stmelit tým, když jsou někteří na místě a jiní na dálku?

Schůzky
Jaké typy schůzek fungují online a kdy je důležité pořádat fyzické schůzky? E-mail není vždy nejlepším prostředkem komunikace. Potřebujeme se vidět a slyšet, zejména když pracujeme z domova.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...