Žebříky – stabilní průvodci pro práci ve výškách

Žebříky – stabilní průvodci pro práci ve výškách

Žebřík je odpradávna klasickou pomůckou, která vždy umožňovala lidem překonávat velké výškové rozdíly a vykonávat činnosti ve výškách. I dnes jsou běžně využívány různé druhy žebříků, schůdků či pracovních plošin na stavbách, ve skladech, doma či na zahradě. Ať potřebujeme natřít okna, uložit věci do nejvyšší police regálu nebo očesat ovocné stromy, všude se nám budou tito nenápadní pomocníci hodit.

Žebřík nebo štafle

Klasický žebřík sestává ze dvou svislých stojen nazývaných také štěříny. Mezi nimi jsou po celé délce v pravidelných vzdálenostech umístěny vodorovné příčky neboli příčle. Žebřík je obvykle používán tak, že se opře o stěnu, regál, strom apod. pod ostrým úhlem. Tak vznikne nakloněná rovina, po které se dá šplhat dál nahoru.

Štafle jsou konstrukčně řešeny jako dva samostatné žebříky spojené navzájem v horním konci pomocí pohyblivého kloubu. Oproti žebříku tak nevyžadují pevnou oporu a můžete je postavit kdekoliv v prostoru. Štafle se obvykle využívají pro práce v nižších výškách, kolem 2 až 4 m. Zejména nízké varianty štaflí jsou skladné, lehké, snadno přenosné. Zruční malíři a řemeslníci pak dokáží na dřevěných štaflích chodit a posouvat je, aniž by museli slézat dolů.

Dřevěný nebo hliníkový žebřík, aneb na materiálu záleží

Dřevo
Dřevěné žebříky jsou naprosto tradiční, nicméně dnes už málo vyráběné. Z velké části byly nahrazeny hliníkovými žebříky, které jsou lehčí a nepodléhají rychlému opotřebení. Ze dřeva se však stále vyrábí oblíbené štafle, které mají široké využití v domácnostech, dílnách apod.

Hliník
Hliníkové žebříky a schůdky jsou lehké, snadno se přepravují a jsou rychle připravené k použití. Navíc disponují dlouhou životností a vysokou odolností. Je třeba upřesnit, že i když hovoříme o hliníkových schůdkách nebo žebřících, samotný hliník má poměrně malou pevnost, a tudíž se využívají spíše hliníkové slitiny. Nejčastěji využívanými prvky ve slitinách s hliníkem jsou měď, která zvyšuje tvrdost a pevnost, dále hořčík, mangan či zinek. Použití hliníkových slitin navíc zajistí provedení tolika variant žebříků, kolik by při použití dřeva šlo jen těžko.

Sklolaminát
Sklolaminátové žebříky jsou velmi odolné vůči poškození a odolávají nárazům, oděru, chemikáliím a vlhkosti. Jsou tedy vhodné pro použití v náročných a specifických podmínkách, jako je například práce ve stavebnictví, výrobě, farmaceutickém a chemickém průmyslu. Sklolaminát je navíc nevodivý materiál, což zajišťuje bezpečné použití v blízkosti elektrických vedení.

Ocel
Přestože často hovoříme o hliníkových žebřících, pak zejména schůdky a plošiny se vyrábějí především ocelové. Oproti hliníkovým modelům je jejich hmotnost při zachování stejného počtu příček jen nepatrně vyšší. Na druhou stanu jsou snáze opravitelné a celkově jsou robustnější a stabilnější.

Typy žebříků pro různé účely

Žebřík obvykle pořizujeme jako investici na mnoho let. Při výběru vhodného žebříku nebo schůdků je třeba zohlednit několik kritérií. Aby tyto pomůcky co nejlépe odpovídaly potřebám a požadavkům je třeba si ujasnit, k jakým činnostem budeme žebřík používat.

Profi žebřík nebo tzv. hobby žebřík? Jaký je mezi nimi rozdíl? Hobby žebříky představují levnější variantu a jsou obvykle vyráběny ze svařovaných profilů. Zásadní rozdíl je tedy v životnosti při častém používání. Pokud tedy víme, že žebřík vytáhneme pouze párkrát do roka na drobné opravy, vyčištění okapů, připevnění různých předmětů nebo očesání několika stromů, bohatě postačí hobby žebřík. I takový vydrží řadu let.
Profi produkty se liší silou stěn a disponují protlačovaným profilem. Jsou pevnější, těžší a také jejich kování je masivnější. Často je využívají řemeslníci v různých oborech, zaměstnanci ve výrobních halách a skladech. Kvalitní hliníkové žebříky musí být vyráběny v souladu s normou ČSN EN 131.

  • Skládací schůdky jsou oblíbené pro svou skladnost a snadnou přenositelnost. Obvykle plně postačí na výměnu žárovky či drobné opravy v místnosti. Vyhledávané jsou i v kancelářích či archivech, kde usnadní přístup do vyšších pater regálů. Existují jednostranné či oboustranné varianty, s madlem i bez něj.
  • Jednoduchý žebřík je klasický model s neměnnou délkou, který je vždy potřeba o něco opřít.
  • Univerzální dvoudílný nebo trojdílný žebřík je oblíbený díky své variabilitě. Lze jej vysunout jako prodloužený jednoduchý žebřík nebo použít jako štafle s výsuvným ramenem či bez něj.
  • Teleskopický žebřík lze složit či rozložit dle momentální potřeby. Díky svým kompaktním rozměrům ve složeném stavu jsou jednoduše přenosné a ideální např. pro převoz v autě.
  • Speciální žebříky představují další modely upravené například pro práce na střeše. Tyto jsou obvykle vybaveny hákem, specificky vytvarovaným tak, aby dobře přiléhal přes vrchol střechy. Dále se sem řadí různé plošinové žebříky použitelné v průmyslových provozech a skladech. Pro zajištění bezpečnosti při práci jsou vybaveny protiskluzovým povrchem a madly po obou stranách. Díky otočným kolečkům se snadno přemisťují, ale zároveň disponují brzdou k zajištění žebříku proti nežádoucímu pohybu.
  • Multifunkční žebříky představují pak hybridní variantu mezi žebříkem a lešením. Lze je využít jako nastavitelný nebo kombinovaný žebřík. Nebo při použití výškově nastavitelné plošiny přestavit jako lešení. Pojízdný model lešení je opatřen kolečky a dobře se uplatní v úzkých prostorech.

Běžně jsou žebříky atestovány na nosnost do 150 kg. Důležitá je také vhodná volba dalšího příslušenství. Kvalitní výběr je pak plně na Vašem rozhodnutí tak, aby tyto pomůcky splňovaly pocit bezpečí, jistoty a stability.