3 snadné kroky k pořádku v kanceláři

3 snadné kroky k pořádku v kanceláři

Všichni chceme mít pracovní stůl uklizený a ve skříních takový pořádek, že přesně víme, pro co kam sáhnout. Ale jak se to jen dělá? Co nám k tomu pomůže?

Dlouhodobého pořádku docílíte snadno, stačí mít na paměti tři jednoduché zásady: používat flexibilní úložné prostory, věci v nich rozvrhnout účelně a vytvořit si správné návyky.

1. Flexibilní úložné prostory

K udržení pořádku potřebujete praktické úložné prostory, bez nich to zkrátka nepůjde. I kdybyste byli nejorganizovanější osoba pod sluncem, bez skříní, zásuvek, regálů a boxů si neškrtnete. Z předestřených možností si můžete vybrat to lepší nebo horší – vždycky záleží na vašem konkrétním smyslu pro pořádek, ale některé úložné prostory jsou pro dané účely rozhodně vhodnější než jiné. Aby se vám pořádek dobře udržoval, je důležité zvolit ideální možnosti hned na začátku. Proto si do detailu promyslete, co všechno potřebujete skladovat.

Většina lidí si při prvním pomyšlení na úložné prostory představí skříňky. Vejde se toho do nich tolik! Primárně volte skříňky s flexibilním vnitřním uspořádáním, ať si je můžete přizpůsobit podle toho, co do nich potřebujete uložit. Nechcete se přeci nechat omezovat pevnou vzdáleností polic – představte si, že by se vám šanon do police na výšku o centimetr nevešel. Police mohou být nejen polohovatelné, ale i výsuvné, takže budete mít o všem uloženém perfektní přehled.

Pokud pracujete se závěsnými deskami, pořiďte si kartotéku či kontejner ke stolu se zásuvkou speciálně určenou na závěsné desky. Bojujete-li v kanceláři s nerovnou podlahou, pomůžou vám rektifikační patky. Možná potřebujete skladovat něco důležitého, cenného či tajného, pak sáhněte po skříních se zámkem.

Existuje vůbec taková skříň? Ale ano! Jmenuje se Style a vypadá takhle:

 

Kovová skříň Style

 

V některých kancelářích se těžko hledá místo na plné otevření dveří skříněk. Žádný strach, jsou tu skříně s posuvnými dveřmi, které nevyžadují žádný prostor navíc!

 

skříňka s posuvnými dveřmi

 

2. Ukládání podle účelu

Co tím myslím? Ukládání podle účelu znamená, že do stejné zásuvky či na polici k sobě patří věci, které spolu přirozeně souvisí. Pro každý takový soubor věcí najděte nejlepší umístění podle toho, jaké typy úložných prostorů máte k dispozici a jak často dané předměty používáte. To, po čem saháte nejčastěji, si dejte nejblíž. Ale pozor, na stůl patří jen to, co opravdu používáte denně! Všechno ostatní by mělo mít své místo jinde.

3. Rutina

K udržení pořádku zbývá jediná věc – dokázat věci po použití vždycky uklidit tam, kam patří. Ani nejsofistikovanější úložný systém sám o sobě nezaručí pořádek, pokud si nezvyknete věci vracet na místo. Jestli si ještě nejste jistí, co kam patří, využijte k označení štítkovače.

Uklízet a třídit musíte průběžně. V haldě velkých rozměrů a starého data se už nikdo nevyzná. Doporučuji si na reorganizaci úložných prostorů vyhradit minimálně jeden den ročně.

 

Organizér do zásuvky

 

Přidržíte-li se zmiňovaných rad, bude pro vás vytvoření a udržení pořádku hračkou. Toho času, který získáte, když nebudete muset nic hledat! V uklizené kanceláři se navíc budete cítit v pohodě a uvolněně. Zkrátka – důmyslné řešení úložných prostorů má jen samé výhody!

Paulina Draganja / zakladatelka blogu Storage Queen

Paulina Draganja - zakladatelka blogu Storage Queen

Pomocníci pro přehlednější kancelář

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...