Aktivita je zaklínadlo moderní doby

Aktivita je zaklínadlo moderní doby

Jisté je, že většina lidí dnes pracuje v kancelářích. Pestrá fyzická práce, která existovala dříve, se později zredukovala na stereotypní činnost v pásové výrobě a na práci sedavou. Jenže jak vyplývá z mnoha studií, dlouhodobé sezení u počítače má neblahý vliv na naše tělo. Pasivní sezení způsobuje totiž nejen trvalé bolesti zad, krční páteře, hlavy, ale i nemoci oběhové soustavy. Ideální by bylo zapojit do pracovního dne různé druhy pohybu. Už otec medicíny Hippokratés říkával, že „chůze je nejlepším lékem“. A skutečně, 30 minut chůze denně udělá s vaším tělem zázraky.

Kancelářskou židli hravě nahradíte

I na kvalitní židli často sedíme nehybně a strnule, svaly jsou vystaveny statickému zatížení a zpomaluje se krevní oběh. Struktura páteře je přizpůsobena více pohybu než sezení nebo nehnutému stání. Pokud máte sedavé zaměstnání, doporučuje se zařadit po 45-60 minutách sezení přibližně 10 minut pohybu.

Přinášíme vám 5 tipů, které vám pomohou zůstat aktivní a dodají energii

  • Pořád se udržujte v pohybu! Místo, abyste jezdili každý den do práce autem nebo MHD, zkuste jít pěšky nebo jeďte na kole. Mnoho firem dnes vybavuje venkovní prostory praktickými stojany na kolo. A pokud do práce jezdíte autem, zaparkujte daleko od vchodu, abyste měli aspoň pár minut tělesné aktivity. Nebo vyskočte ze svého autobusu o pár bloků dříve a zbytek dojděte pěšky.
  • Čas od času vyměňte svou klasickou pracovní židli za balanční míč, stoličku Pilates nebo jinou alternativu aktivního sezení. Tělo se bude muset soustředit na správnou polohu při sezení a budete posilovat svaly trupu.
  • Během polední přestávky se jděte projít na čerstvý vzduch. Pokud je to možné, pro pohyb v budově použijte schody namísto výtahu. Uvidíte, jak posílíte zadní partie a stehenní svaly!
  • Pokrok v technice sice umožnil, aby bylo pracoviště pohodlnější než dříve, ale na druhé straně zapříčiňuje pokles fyzické aktivity v průběhu pracovního dne. Pohyb můžete svému tělu zajistit jednoduše-tiskárnu nebo potřebné šanony umístěte do regálů přiměřeně daleko od svého pracovního místa. Kdykoli je budete potřebovat, příjemně se protáhnete.
  • Změňte přístup k sociální komunikaci! Namísto vysedávání u pracovního stolu, telefonování a posílání e-mailu pěkně vstaňte a zaneste lístek svému spolupracovníkovi nebo nadřízenému.

Ergonomie řeší aktivní pracoviště vědecky

Mnohé firmy, jejichž zaměstnanci pracují převážně sedavým způsobem, zaměstnávají profesionální ergonomy, aby se snížila pracovní absence.
Ergonomie je mezioborová disciplína, která v tomto smyslu řeší dosažení ideálních pracovních podmínek ve vztahu k anatomickým a výkonnostním možnostem člověka. Propojuje poznatky humanitních věd, zejména anatomie, fyziologie a psychologie práce, a věd technických, např. kybernetiky.
Oblast ergonomie je velmi široká a zahrnuje i návrh pomůcek, zabývá se designem pracoviště a produktů, dosahovými zónami, velikostí pracovního stolu a výškou jeho desky. Sleduje, aby používané předměty a nástroje svým tvarem co nejlépe odpovídaly pohybovým možnostem a rozměrům lidského těla, a zabývá se i dalšími fyzikálními faktory, jako třeba vhodné a dobře umístěné osvětlení na pracovišti.

Jinými slovy se jedná o optimální úpravu pracovního vybavení a interiéru podle našich fyzických a sociálních potřeb. Doporučují se například polohovatelné kancelářské stoly vybavené kolečky vhodné pro práci ve stoje i lepší přemisťování. Řeší se i doplňkové držáky na monitory počítačů, umožňující jejich polohování do správné, zdravotně příhodné pozice. V neposlední řadě ergonomie nabádá k používání dalších praktických doplňků, například podložek pod nohy, židle či pod předloktí nebo vhodných bederních opěrek na kancelářských židlích.

Nicméně ačkoli je záhodno dosahovat co nejvyššího pracovního komfortu, přesto se nelze domnívat, že dodržováním ergonomických norem lze dosáhnout maximálního výkonu a bezbolestného celodenního zaměstnání. Tělesná kultura zahrnující aktivní pohyb, relaxaci apod. má nadále své hlavní místo.

Ergonomické doplňky a aktivní sezení

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...