Domácí dílna v novém kabátě

Domácí dílna v novém kabátě

Ať už bydlíte v domku nebo v bytě, vždy se naskytne moment, kdy potřebujete něco opravit, vyrobit či přišroubovat. S přicházející jarní sezónou se mnozí z nás pouští do zútulnění svého bydlení. Drobné opravy v bytě a různé předělávky a úpravy kolem domu jsou častou aktivitou mnoha Čechů. I lidé, kteří nejsou zrovna kutily, mívají pod postelí nebo jinde uložený kufr na nářadí.

Nezůstává jen u lidové tvořivosti a kutilství, které má v naší zemi dlouhou tradici. Skutečně, až čtvrtina Čechů v průzkumech uvádí, že má kutila v rodině. Čtvrtina rodin má také jednoho nebo dokonce více členů, kteří se nebojí pustit do drobných oprav spojených s vrtáním. Až pětina domácností má někoho, kdo se klidně na vlastní pěst rozhodne třeba pro obložení koupelny. Ve třetině českých domácností se sami vrhnou i do větších prací. Běžný Čech si s takovým nábytkem, který prodávají v dílech k sestavení, bez potíží poradí.

Kutilství se v současnosti věnují lidé pro ten pocit, že dokážou vyrobit něco vlastníma rukama, že doma mohou mít něco opravdu svého. Je to však i způsob relaxace. I když se obecně třeba vysokoškolákům nepřisuzuje zrovna manuální zručnost, právě vysokoškoláci a lidé s mentálně náročným povoláním si rádi při kutilství odpočinou.

Vybavení domácí dílny

V uplynulém roce jsme vzhledem k situaci byli svědky velkých změn, mnoho lidí zůstalo pracovat na home office, někteří byli přinuceni přenést svou tvůrčí činnost do domácího prostředí. Někdo musel třeba kompletně změnit zaměstnání a zařídil se doma ve vlastní dílně.

Navíc navzdory vžitým představám, že opravy, montování a práce s nářadím jsou určeny výhradně mužům, opak je pravdou! Mnohdy jsou ženy zručnější nebo je prostě tyto práce mohou jen bavit více, než jejich pánské protějšky. Některé dámy se například na mateřské dovolené začaly postupně věnovat různým kreativním a tvůrčím činnostem, ke kterým také musely pořídit různé nářadí hodné dílenského vybavení. A to je také třeba vhodně uspořádat. Není nic snazšího než se inspirovat na našem webu.

Samozřejmě záleží na tom, jak často a k jakým účelům dílnu využíváte. Pokud zatím váháte, zda dílnu vůbec zařizovat a jak, zvažte všechna pro a proti. Pokud něco doma kutíte minimálně jednou za měsíc, pracovní kout se vám jistě bude hodit. Stačí jej vybavit perforovaným panelem, kam přehledně umístíte veškeré nářadí. Případně pomohou praktické dílenské skříňky, s několika poličkami na uložení kufru na nářadí, plastovými boxy na drobné součástky a vybavené výsuvnou policí, která může zároveň posloužit jako dočasná pracovní plocha na menší opravy.

V bytě zpravidla není na zřízení dílny mnoho místa. Dílničku situujte do dobře odhlučněného místa v bytě, abyste nerušili sousedy. Můžete ji umístit do komory nebo vytvořit dílenský koutek v některém z pokojů. Pro ty, kdo bydlí v rodinném domě, se možnost vytvořit ji v nějaké volné místnosti jistě nabízí a je škoda ji nevyužít. Můžete si zařídit místnost pro občasné opravy nebo i pro svou řemeslnou živnost. Pokud je místnost dostatečně prostorná, bude v ní místo pro velký pracovní stůl, pro regály s nářadím, nástroji a materiálem a také místo na samotnou práci. Velmi praktické jsou pro tyto případy mobilní pracovní stoly přímo spojené s panelem na nářadí, případně vybavené šuplíky.

Ideální rozměry pro dílnu

Častým řešením bývá i zřízení dílny v garáži. Zatímco minimální prostor na dílnu je 3×2 metry, což je šest metrů čtverečních, dostatečná je pak místnost o rozměrech 3×3m, pro náročnější i profesionály pak 5×5m.

U garáže je to jiné, musí se danému účelu přizpůsobit, udržovat ji vybavenou tak, aby se v ní dalo zároveň parkovat auto. Na druhou stranu zde po odjezdu auta zbude celá místnost. Vlastně půjde o takový kutilský koutek, kde bude vše potřebné, ale není potřeba velký ponk. Opět zcela postačí závěsný panel, coby organizér nářadí a součástek nebo menší dílenský stůl s panelem.

Do větších samostatných i domácích řemeslných dílen však lze jen doporučit kvalitní vybavení, včetně masivního, dostatečně velkého pracovního stolu, komfortní pracovní židle či stoličky pro ty, kteří u své činnosti potřebují delší dobu sedět. Nabízí se celá škála mobilních kusů dílenského nábytku, který lze snadno přemístit nebo případně uschovat v prostoru, který potřebujeme pro jiné využití.

Pojďte si tedy v nové sezóně udělat radost, zařiďte si doma skvěle vybavenou dílnu podle svých představ a určitě dostanete větší chuť do vaší další tvůrčí činnosti!

Nechte si zasílat nové články do mailu

1–2x týdně vám zašleme newsletter plný zajímavých informací. Můžete se těšit na nové články, výrobky a speciální akční nabídky.
Přihlašte se zde!
Kliknutím na Odeslat potvrzujete, že jste se seznámil(a) a souhlasíte se Zásadami ochrany osobních údajů.