Nářadí a nástroje, které nesmí chybět v žádné dílně

Nářadí a nástroje, které nesmí chybět v žádné dílně

V každé profesionální řemeslné dílně, autoservisu nebo montovně nesmí kromě základního dílenského nábytku pochopitelně chybět vybavení vhodným nářadím, nástroji a příslušenstvím pro práci. Nicméně i pro kutily, kteří neustále aktivně zdokonalují své bydlení či zahradu, potřebují něco opravit v garáži nebo okolo domu, se bude hodit praktický souhrn vhodného dílenského vybavení.

Dílenský nábytek a vybavení

Jelikož se v dobře organizované a vybavené dílně plynule pracuje, je proto základním stanovištěm každého kutila, řemeslníka či zaměstnance praktický pracovní stůl. Dobrý dílenský stůl nebo ponk zajistí dostatek místa pro práci. Vhodný pracovní stůl je základem dílenského nábytku a z důvodu efektivity práce a vhodného uspořádání by měl disponovat dalším příslušenstvím. Přímo na desku dílenského stolu bývá často upevněn svěrák a tak, aby zůstávalo dost místa na pracovní desce, je vhodné přidat ještě zásuvky či boxy na nářadí, organizéry, případně panel s háčky na ukládání nářadí či součástek.

Pro menší dílny, případně pracovní dílenská místa v garáži se hodí pořídit pouze multifunkční dílenský vozík. Takové vozíky obvykle poslouží k mnoha účelům. Jsou vybaveny zásuvkami k uskladnění nářadí nebo menších předmětů, některé modely mají i přimontovaný panel na nářadí a deska pochopitelně slouží jako dílenský stůl. Praktická jsou zejména kolečka, díky nimž lze vozíky přesouvat libovolně dle místa a momentální potřeby.

Jaké nářadí vybrat?

Existuje mnoho druhů specializovaného nářadí na konkrétní činnost, ale také nářadí pro běžnou denní údržbu. Při jeho nákupu je důležité hledět na kvalitu před kvantitou, a to hlavně kvůli bezpečnosti práce i manipulaci nejen s nářadím.

Ruční nářadí

V dílně žádného kutila či dobrého řemeslníka pochopitelně nemůže chybět základní ruční nářadí jako je kladivo i palice, dále hoblík, hasák, šroubováky, pila či pilky nebo kleště. Mezi základní výbavu by však měly patřit i nůžky, vodováha, metr – ať svinovací nebo dřevěný, ale i lepící páska, provázek či obyčejná tužka. Pokud se jedná o skutečně základní vybavení pro drobné opravy v domácnosti nebo okolo domu, pak pro uložení můžete použít pouhý box nebo kufr na nářadí. Lepší variantou je, pokud k uskladnění máte k dispozici minimálně dílenskou skříň nebo regál v garáži.

Neméně potřebným ručním nářadím jsou různé klíče, které se však nabízí v celých setech a mají různé velikosti. Speciální klíče, jako jsou například ráčnové či očkoploché klíče, jsou vyráběny z kvalitní oceli a většinou je pořídíte v boxu jako třeba Gola sady.

Elektrické nářadí

Každé specifické řemeslné odvětví má svůj základní nástroj, který nesmí chybět v dané dílně.
Strojníci a zámečníci budou potřebovat nástroje pro obrábění a soustruhy, malíři či lakýrníci zase speciální opalovací pistole či míchače. Přesto existuje řada univerzálního elektronářadí, jako je vrtačka, elektrický hoblík nebo bruska, které by mělo být běžnou součástí vybavení i pro domácí dílny. Pokud však nemáte dílnu vybavenou elektřinou, je vhodné pořídit dostatečně dlouhý prodlužovací kabel na bubnu. Nalezne jistě uplatnění pro případné práce na zahradě či opravy v garáži. Vhodnou alternativou může být i aku nářadí, jako například šroubováky s výměnnými bity nebo aku vrtačky dodávané se sadami vrtáků různých velikostí.

Pneumatické nářadí

Ve větších provozech s vysokým nárokem na výkon, v průmyslových dílnách, se bude častěji využívat vzduchové nářadí. Toto nářadí pracuje na principu stlačeného vzduchu, který čerpá díky připojení ke kompresoru. Jedná se o různé rázové utahováky, ofukovací pistole na tlakové čištění či stříkací pistole na barvu. Takové pneumatické nářadí usnadní většinu činností a zpravidla je odolnější vůči prachu a nečistotám. Díky tomu má delší životnost a nižší náklady na opravy než elektrické nářadí.

Organizace dílny a vhodná údržba nářadí

Ačkoli je pracovní nepořádek vlastně při každé dílenské práci zcela normální, je dobré mít vše po ruce a mít o všech předmětech přehled. Dobré uspořádání pracovního místa ušetří čas na kvalitní práci. Na pracovním stole je třeba uchovat místo pro převládající činnost, a pro uložení nářadí tak vhodně poslouží zásuvky či police, případně i pojízdný kontejner s úložnými boxy. Podobně je tomu i s drobnými součástkami, hřebíky či šroubky, pro které se doporučují organizéry či úložné plastové zásobníky.

Plně vybavené dílenské stoly nebo i některé modely dílenských vozíků disponují panelem na nářadí, který lze zavěsit na háčky a nebude tak překážet na pracovní desce. Praktické jsou i některé modely dílenských židlí, které jsou vybaveny odkládací poličkou na nářadí. Umožní tak střídavě vykonávat činnost vsedě a zároveň poslouží i jako odkládací místo při případné činnosti vkleče na zemi.

A stejně jako v ostatních provozech, nesmíme zapomínat na odpadkové koše či jiné nádoby, které nám pomohou se zbavit přebytků materiálů a dalších nepotřebných odpadů.

Udržování nářadí hlavně v zimě

Ruční nářadí se vyrábí většinou ze dřeva a kovu a těmto materiálům nedělá dobře pobyt mimo dílnu či krytou místnost. Kvůli mrazu, sněhu, vlhkosti i extrémně nízkým teplotám hrozí koroze kovových částí a rychlý rozklad těch dřevěných. Pokud nemáte dílnu vytápěnou, doporučuje se přes zimu ukládat kovové části do oleje nebo nafty.

Elektrické nářadí obvykle nepodléhá nízkým teplotám. Problém však vzniká s vlhkostí, a proto je třeba jej skladovat v místnosti s cirkulací vzduchu a tam, kde se nesráží voda. Navíc je vhodné je před znovupoužitím zahřát ve vytápěné místnosti nebo venku na slunci. Prochladlý akumulátor totiž nemusí naskočit hned a mohlo by dojít k poruše.

Předpokládejme však, že většinou nářadí či nástroje neukládáme mimo kryté místnosti, máme je ve skladu či garáži. V případě nezavedené elektřiny do těchto prostor, doporučujeme minimálně používaní topných těles, přímotopů s prodlužovacím kabelem k temperování místnosti přes zimu.

Nechte si zasílat nové články do mailu

1–2x týdně vám zašleme newsletter plný zajímavých informací. Můžete se těšit na nové články, výrobky a speciální akční nabídky.
Přihlašte se zde!
Prosím vyčkejte...
Kliknutím na Odeslat potvrzujete, že jste se seznámil(a) a souhlasíte se Zásadami ochrany osobních údajů.