Zdřímněte si, a doplňte tak energii na odpoledne!

Zdřímněte si, a doplňte tak energii na dopoledne

Cítíte se odpoledne unaveni? Tak si zdřímněte! Krátký odpočinek po obědě má několik výhod. Stačí chvilka spánku a získáte více energie, budete rychleji reagovat a lépe se soustředit.

Je však zdřímnutí si v zaměstnání opravdu v pořádku? Podle badatelů zaměřených na spánek z Výzkumného institutu stresu představuje 5 nebo 10minutový šlofík skvělý způsob, jak získat potřebnou dávku energie pro zbytek pracovního dne. Ať už se ke krátkému spánku uložíte v kancelářské židli nebo na pohodlném gauči ve firemní odpočinkové místnosti, tak se můžete těšit na zlepšenou efektivitu, reakční dobu a schopnost soustředit se.

Americká studie provedená na Michiganské univerzitě demonstrovala, že pokud si dopřejeme šlofíka během pracovního dne, tak nás to emočně posílí. Během výzkumu lidé rozdělení do dvou skupin v testu na počítači odpovídali na otázky ohledně jejich nálady, vznětlivosti a ospalosti. První skupina si šla zdřímnout, zatímco druhá se dívala na film. Z výsledků vyšlo najevo, že lidé z první skupiny, kteří si odpočinuli, byli mnohem pozornější a umírněnější než lidé z druhé skupiny, již byli celou dobu vzhůru - důkaz, že i krátký spánek může vést k lepšímu zdraví i pracovnímu výkonu.

V následujících čtyřech krocích je návod, jak se uložit k příjemnému odpolednímu šlofíku!

KROK 1: Usaďte se pohodlně v křesle a uvolněte se. Nemyslete na to, že se chystáte usnout.
KROK 2: Abyste se uvolnili, tak zavřete oči, zhluboka dýchejte a myslete na něco, co vás vždy uklidní.
KROK 3: Nastavte si budík na 10 minut nebo požádejte kolegu, aby vás vzbudil, abyste nezaspali.
KROK 4: Jakmile si na šlofíka zvyknete, tak už budík nebudete potřebovat, sami se vzbudíte po dopřání si toho správného množství mělkého spánku.


(Zdroj: Profesor Göran Kecklund, Výzkumný institut stresu (Stress Research Institute))

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...