Vytvořte mood board - a váš projekt bude mít úspěch!

Vytvořte mood board - a váš projekt bude mít úspěch!

Mood board je nepřekonatelný nástroj pro vizualizaci a komunikaci tvůrčích projektů a nápadů. Usnadňuje zachycení a sdělení správné nálady a pocitů a pomůže držet se tématu.

Mood board často využívají návrháři interiérů, fotografové, grafičtí designéři a další tvůřčí lidé pro objasnění celkového konceptu. Vytvářejí koláže z obrázků, textů, barev, písma, materiálů a vlastně čehokoliv, co jim pomůže dané téma nejlépe zachytit a vyjádřit.

Mood board přináší řadu výhod. Pomůže vám rozvinout nápad nebo vysvětlit svým spolupracovníkům, jak postupovat s projektem. Hodí se i v případě, když chcete získat inspiraci pro zařizování svého domova – třeba výmalbu nebo výzdobu na večírek.

Vystřihněte a připněte – elektronicky nebo ručně

Mood board můžete vytvořit digitálně v různých programech, např. ve Photoshopu nebo PowerPointu, příp. ve specializovaných nástrojích a aplikacích vyvinutých pouze pro tento účel. Mood board si však můžete připravit i ručně, dobře posloužít kus kartonu, nástěnka nebo magentická tabule. Špendlíky a magnety vám umožní rychle provádět změny.

Začněte ve velkém

Sesbírejte co nejvíce nápadů a materiálů z nejrůznějších zdrojů. Uschovávejte si obrázky z internetu a magazínů, pořizujte vlastní fotografie, shromažďujte vzorky barev, látek nebo tapet – limity neexistují! Následně si z vaší sbírky vyberte prvky, které se nejlépe hodí pro vaši mood board.

Zvolte hlavní obrázek

Začněte jedním obrázkem, který bude na mood board udávat tón. Může to být fotografie interiéru nebo obrázek prvku, od kterého se bude vše odvíjet. Můžete také začít něčím úplně jiným a namísto obrázku použít např. vzorek materiálu, šperk, ozdobu apod.

Přidejte detaily

Doplňujte další prvky, které zvýrazní hlavní myšlenku. Buďte spontánní a přidávejte vše, co se vám líbí. Pokud se začnete vzdalovat od tématu, můžete některé prvky zase odebrat.

Použijte slova

Izolovaná slova umístěná na mood board mohou působit opravdu silně. Podle známého tvrzení řekne jeden obrázek více než tisíc slov, ale v případě mood board může jedno dobře zvolené slovo skvěle vystihnout náladu nebo pocity, které chcete vyjádřit.

Nepospíchejte

Při přípravě mood board nepospíchejte, vytvářejte ji tak dlouho, jak je potřeba. Klidně ji na několik dnů nebo týdnů opusťte. Až se k ní znovu vrátíte, s odstupem času a novými nápady lépe uvidíte, zda je potřeba ještě něco přidat nebo naopak odebrat.

Naše tabule