Bílá tabule a její využití při brainstormingu

Bílá tabule a její využití při brainstormingu

Docházejí vám nápady ohledně nového nebo stávajícího projektu? Uvažujte o hromadném brainstormingu. Seznamte zaměstnance s problémem, který se zrovna řeší, a umožněte jim spontánně přednášet nápady, které pak zapíšete třeba na bílou tabuli tak, aby je všichni viděli a mohli o nich dále uvažovat.

Kromě kancelářského nábytku byste měli pracoviště vybavit také pomůckami, které pomohou rozvíjet kreativitu zaměstnanců a pomohou jim právě ve chvíli, kdy je třeba přicházet s novými nápady.

Názory nezaujatých pozorovatelů mohou pomoci

Potřebujete-li se lépe zamyslet nad určitým projektem, bývá právě brainstorming tím správným způsobem. Členové jednoho týmu nebo nejlépe i pracovníci mimo něj se sejdou a společně uvažují o inovativních řešeních. Žádný názor ani nápad není špatný, o všech by se mělo uvažovat. Pohled zvenčí od lidí, kteří na projektu denně nepracují, může přinést cenný nadhled a upozornit na dosud neobjevený potenciál.


Obyčejná diskuse ale nestačí – brainstorming by měl mít určitá pravidla. Jeho základem je moderátor, který celou diskuzi drží v patřičných mezích a pokládá doplňující otázky. Nikdo nesoudí nápady ostatních – to by mohlo odradit další přísedící od přednesení nápadu. Pokud je to možné, seznamte pracovníky s předmětem diskuze s předstihem, aby se stihli zamyslet.

Nezapomeňte vše zaznamenat na bílou tabuli

Zapište veškeré nápady – nikoliv do počítače nebo zápisníku, ale tak, aby na ně všichni viděli a mohli je dál rozvíjet. Ideálním pomocníkem se může stát například bílá tabule, na niž zaznamenáte podněty ve zkratce pomocí speciálních fixů. Ty si připravte už před schůzkou a ujistěte se také, že stále píšou.


Pestrost se cení. Proto pořiďte různé barvy, které pomohou vizuálně oddělit odlišné podněty a lépe je zorganizovat. Kromě klasické černé, modré, červené a zelené fixy seženete třeba i oranžovou, fialovou a růžovou. Nebojte se ani obrázků a náčrtků, nakreslete myšlenkové mapy a další pomůcky.

K připomenutí podnětů využijte nástěnky

Brainstormingem to ale nekončí. Vyberte ty nejzajímavější nápady a dejte zaměstnancům ještě několik dní na to, aby o nich popřemýšleli – a případně je i vylepšili. Musí je samozřejmě mít stále na očích a k tomu poslouží magnetická tabule nebo různé nástěnky.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.