Jak to vypadá ve velkoskladu? Ulice regálů a spousta paletových vozíků

Jak to vypadá ve velkoskladu? Ulice regálů a spousta paletových vozíků

Každý sklad má svůj jasně daný a efektivní systém ukládání zboží, jeho vydávání a přijímání. Velkosklad se ale neobejde bez pomocníků, kteří dokážou všechny procesy urychlit a usnadnit.

Stovky až tisíce čtverečních metrů, vysoké kovové regály, vysokozdvižné vozíky, desítky skladníků a dalších pracovníků, neustálý pohyb, manipulace se zbožím a spousta papírování – to je denní realita rozsáhlých skladů.

Kovové regály jsou základem skladu

Zboží se vyrovnává do regálových systémů dle striktně daných pravidel tak, aby se vždy dalo snadno dohledat. V regálech se většinou nachází položky vyrovnané na paletách. Právě palety usnadňují jejich přepravu, která se provádí pomocí klasických nebo vysokozdvižných paletových vozíků.


Paletové regály mají takové rozměry, aby se na každý stupeň vešel určitý počet palet vedle sebe. Výšku jednotlivých stupňů můžete měnit dle potřeby a v některých případech lze k základnímu regálu připojit přídavné části.

Bez paletového vozíku to nejde

Pomocí paletových vozíků lze celou paletu z regálu snadno a bezpečně vysunout a následně převézt například do čekajícího kamionu. Vidlice vozíku se zasunou do drážek pod paletou a nadzvednou ji. V případě vysokozdvižného vozíku ji svezou k zemi a přemístí kam je potřeba. K podobnému účelu slouží i manipulační vozík.


Při hojném používání techniky je třeba myslet i na její údržbu a opravy. Údržbář je proto vždy v pohotovosti a se svým nářadím se přesune kamkoliv. Jeho pomocníkem se může stát dílenský vozík, do kterého naskládá většinu nářadí a snadno jej pak převeze k porouchanému stroji. Vozík se většinou skládá ze skříňky a několika zásuvek, přičemž jeho horní plocha slouží jako provizorní pracovní stůl pro menší opravy.

Práce ve skladu vyžaduje pozornost a zodpovědnost

Obzvlášť ve velkém skladu, kde se pracuje s položkami v řádech tun, je nezbytné pečlivě dodržovat bezpečnostní pravidla a pracovat opatrně a uvědoměle. Stačí drobná nepozornost a mohou vzniknout značné škody nejen na zboží.

Ať vám neunikne žádná důležitá novinka…

Přihlašte se k odběru našeho newsletteru a nechte si zasílat tipy na nové výrobky, zajímavé články a upozornění na speciální nabídky přímo do vašeho emailu.
Prosím vyčkejte...